İslam aile hukuku bağlamında Hayreddin Karaman'ın tercihleri
The views of Hayreddin Karaman in the context of Islamic family law
- Tez No: 977584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULBASIT SALTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik, Karaman, Hayreddin, İslam hukuku, Family, Marriage, Karaman, Hayreddin, Islamic law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Hayreddin Karaman, Türkiye'nin önde gelen İslam hukukçularından biridir ve fıkıh alanındaki çalışmalarıyla dikkat çekmektedir. İslam aile hukuku alanında kaleme aldığı çok sayıda eserin yanı sıra çeşitli platformlarda yayımlanmış makale ve köşe yazıları da mevcuttur. Karaman, klasik fıkıh birikimini esas almakla birlikte çağın toplumsal gerçeklikleri dikkate alan bir yaklaşıma sahip olmasıyla ön plandadır. Bu çalışmada Hayreddin Karaman'ın aile hukukuna ilişkin görüşleri ele alınarak, klasik fıkıh kaynakları ışığında değerlendirilmiştir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Karaman'ın hayatı ve ilmi kişiliği ele alınmıştır. İkinci bölümde evlilik akdi, evlilik öncesi süreç ve evlilik akdinin neticelerine dair görüşleri değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise boşanma konusundaki yaklaşımları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hayreddin Karaman is one of Turkey's leading İslamic jurists and is renowned for his studies in the field of fiqh. In addition to his numerous works on İslamic family law, he has also published articles and opinion pieces on various platforms. Karaman stands out for his approach, which is rooted in classical fiqh tradition while also taking into account contemporary social realities. This study examines Hayreddin Karaman's views on family law and evaluates them in light of classical fiqh sources. Our study consists of three main chapters. The first chapter discusses Karaman's life and scholarly persona. The second chapter evaluates his views on the marriage contract, the pre-marriage process, and the consequences of the marriage contract. The third chapter analyzes his perspectives on divorce.