İrrigasyon solüsyonları ve aktivasyonunun birlikte kullanımının dentin mikrosertliğine etkisi
The effect of combined use of irrigation solutions and activation on dentin microhardness
  1. Tez No: 977585
  2. Yazar: ÖZNUR KÜÇÜKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KOÇAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kök kanal tedavisi, Root canal therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı irrigasyon solüsyonlarının ve sonik aktivasyon yönteminin dentin mikrosertliği üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Çalışmada 140 adet tek köklü, tek kanallı, ortodontik veya periodontal nedenlerle çekilmiş mandibular birinci premolar diş kullanılmıştır. Her dişin kök orta üçlüsünden 2 mm kalınlığında diskler elde edilmiştir. Numunelerin standartizasyonu sağlandıktan sonra örnekler rastgele yedi gruba ayrılmıştır: 1. Grup: 5 ml distile su (kontrol), 5 dk 2. Grup: 5 ml %2.5 NaOCl, 5 dk 3. Grup: 5 ml %2.5 NaOCl + EDDY sonik aktivasyon, 5 dk 4. Grup: 5 ml %2.5 NaOCl + 5 ml %17 EDTA, 5 dk + 5 dk 5. Grup: 5 ml %2.5 NaOCl + 5 ml %17 EDTA + EDDY sonik aktivasyon, 5 dk + 5 dk 6. Grup: 5 ml %2.5 NaOCl + 5 ml HEDP, + 5 dk 7. Grup: 5 ml %2.5 NaOCl + 5 ml HEDP + EDDY sonik aktivasyon, 5 dk + 5 dk İrrigasyon işlemleri tamamlandıktan sonra örnekler distile su ile yıkanmış ve kurutulmuştur. Her örneğin irrigasyon öncesi ve sonrası mikrosertliği Vickers mikrosertlik test cihazı ile 100 g yük altında 15 saniye süreyle üç farklı noktadan ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, NaOCl'nin tek başına kullanımı dentin mikrosertliğinde anlamlı bir azalmaya neden olurken, EDTA ile kombinasyonlarda bu azalma daha belirgin bulunmuştur. HEDP ile birlikte kullanımda ise mikrosertlik kaybı daha sınırlı kalmıştır. Sonik aktivasyon (EDDY) uygulaması, tüm gruplarda irriganların etkisini artırmış; özellikle EDTA kombinasyonunda mikrosertlik kaybını anlamlı düzeyde yükseltmiştir. Bu bulgular, irrigasyon solüsyonlarının kimyasal özelliklerinin ve aktivasyon yöntemlerinin dentin sertliği üzerinde önemli rol oynadığını, özellikle HEDP gibi zayıf şelatörlerin NaOCl ile kombine kullanımının daha konservatif bir etki sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to evaluate the effect of different irrigation solutions and sonic activation on dentin microhardness. A total of 140 extracted single-rooted mandibular premolar teeth with single canals, removed for orthodontic or periodontal reasons, were used. Two-millimeter-thick dentin discs were obtained from the middle third of each root. After standardization, the samples were randomly divided into seven groups: 1. Group: 5 ml distilled water (control), 5 min 2. Group: 5 ml 2.5% NaOCl, 5 min 3. Group: 5 ml 2.5% NaOCl + EDDY sonic activation, 5 min 4. Group: 5 ml 2.5% NaOCl + 5 ml 17% EDTA, 5 min + 5 min 5. Group: 5 ml 2.5% NaOCl + 5 ml 17% EDTA + EDDY sonic activation, 5 min + 5 min 6. Group: 5 ml 2.5% NaOCl + 5 ml HEDP, 5 min + 5 min 7. Group: 5 ml 2.5% NaOCl + 5 ml HEDP + EDDY sonic activation, 5 min + 5 min After irrigation, all samples were rinsed with distilled water and dried. The microhardness values of each specimen before and after irrigation were measured using a Vickers microhardness tester under a 100 g load applied for 15 seconds at three different points. The data obtained were statistically analyzed. As a result, NaOCl alone caused a significant reduction in dentin microhardness, while the combination with EDTA produced a more pronounced decrease. The combination with HEDP, however, resulted in a more limited reduction. Sonic activation (EDDY) enhanced the overall effect of the irrigans, particularly in the EDTA combination, where the decrease in microhardness was statistically significant. These findings indicate that both the chemical nature of the irrigation solutions and the activation method play a crucial role in determining the extent of dentin softening. The use of weak chelators such as HEDP in combination with NaOCl may offer a more conservative approach in maintaining dentin integrity.