Evaluation of yield and quality characteristics of some alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars and genotypes in Niğde ecological conditions
Niğde ekolojik koşullarinda bazi yonca (Medicago sativa L.) Çeşit ve genotiplerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 977604
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ziraat, Bilim ve Teknoloji, Biology, Agriculture, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Yonca, çeşit, genotip, ot verimi, kalite, Alflafa, cultivar, genotype, forage yield, quality
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yonca (Medicago sativa L.) çeşit ve genotiplerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2023-2024 yılları içerisinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi alanında yürütülmüştür. Bu amaçla, on adet yonca çeşit ve genotipi (Nimet, Prosementi, Queen, Magnum-5, Bilensoy-80, Genotip 1, Genotip 2, Genotip-3, Genotip 4 ve Genotip 5) kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak düzenlenen denemede 2024 yılı içerisinde çeşit/genotiplerde toplam 4 biçim yapılmıştır. İncelenen çeşit ve genotiplerin ortalama yeşil ve kuru ot verimleri sırasıyla 58070-69960 ve 14320 kg/ha, ham protein içerikleri %17.8-19.9, ham protein verimleri 2791-3230 kg/ha, asit deterjan lifi ve nötr deterjan lif oranları sırasıyla %24.4-27.3 ve % 42.3-48.1, sindirilebilir kuru madde oranı (SKMO) %67.6-70.1, sindirilebilir kuru madde verimi (SKMV) 9920-11830 kg/ha ve Nisbi yem değeri (NYD) 135.3-158.2 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara dayanarak, Fakültede yürütülen ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen 3 nolu genotip yeşil ve kuru ot, ham protein, sindirilebilir kuru madde verimleri bakımından oldukça iyi performans göstererek ilk sırada yer almıştır. Bu genotipten çeşit geliştirme amacıyla faydalanılmaktadır. Ayrıca araştırmada yer alan Queen çeşidi verim açısından diğer çeşitlere göre daha iyi performans göstermiş olması bu çeşidin bölgede yonca üreticileri için güvenle önerilecek bir çeşit olduğunu ortaya konmuştur. Bunlara ilaveten sadece ot kalitesi dikkate alınacak olursa Magnum-5 çeşidi incelenen kalite özellikleri açısından en yüksek değerlere sahip çeşit olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted between 2023 and 2024 in the research area of the Faculty of Agricultural Sciences and Technologies, Niğde Ömer Halisdemir University, to determine the yield and quality traits of alfalfa (Medicago sativa L.) cultivars and genotypes. For this reason, ten cultivars and genotypes (Nimet, Prosementi, Queen, Magnum-5, Bilensoy-80, Genotype 1, Genotype 2, Genotype 3, Genotype 4 and Genotype 5) were included in the study. A total of four harvests were made in 2024. Average fresh and dry hay yields of the alfalfa were 58070-69960 and 14320-17440 kg/ha respectively. Crude protein ratio was 17.8-19.9%, crude protein yield was 2791-3230 kg/ha, whereas acid detergent fiber (ADF) and neutral detergent fiber (NDF) ratios were 24.4-27.3% and 42.3-48.1% respectively. Digestible dry matter ratio (DDMR) was 67.6-70.1%, while digestible dry matter yield (DDMY) was 9920-11830 kg/ha and relative feed value (RFV) was 135.3-158.2. Based on these results, Genotype 3, developed as a result of breeding studies carried out in the Faculty, ranked first with quite good performance in terms of fresh and dry forage, crude protein yield, and digestible dry matter yield. This genotype is being utilized for cultivar development. Furthermore, the cultivar Queen outperformed others in terms of yield, demonstrating that this cultivar can be confidently recommended for alfalfa producers in the region. Furthermore, if only hay quality is considered, Magnum-5 had the highest values in terms of the quality traits studied.