Viyana mal satım konvansiyonu çerçevesinde yazılımı konu alan satım sözleşmelerde alıcının onarım hakkı
The buyer's right to repair in sales contracts concerning software within the framework of the Vienna convention on the international sale of goods
  1. Tez No: 977648
  2. Yazar: MUHAMMET FARUK KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜKERREM ONUR BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Mal Satımlarına İlişkin Birleşmiş Milletler Antlaşması, Satım sözleşmesi, Yazılım, CISG, Software
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yazılımın uluslararası ticarette mal statüsünde değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın (CISG) yazılım satımına uygulanabilirliğini incelemeyi ve bu bağlamda yazılımı konu alan milletlerarası mal satım sözleşmelerinde yazılımın sözleşmeye uygunluğu ve bunun ihlali halinde alıcının onarım hakkını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma kapsamında doktrindeki görüşler ve uygulamadaki mahkeme kararları detaylıca irdelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde Viyana satım anlaşmasının tarihçesi ve uygulama alanı, İkinci bölümünde Viyana satım anlaşması bağlamında yazılımın mal kavramı, üçüncü ve son bölümünde ise yazılımın sözleşmeye uygunluğu ve alıcının onarım isteme hakkı incelenmiştir. Nihai sonuç olarak CISG kapsamında mal olarak nitelendirilebileceğine ve bu kapsamda madde 35 kaynaklanan sözleşmeye uygunluk yükümlülüklerinin ve madde 46 da düzenlenen alıcının onarım talep etme hakkının da uygulanabileceğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine whether software can be considered as a“good”in the context of international trade and whether the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG) is applicable to software sales. In this framework, the study focuses on the conformity of software in international sales contracts and the buyer's right to request repair in case of non-conformity. Throughout the study, doctrinal views and relevant court decisions have been analyzed in detail. The first chapter discusses the historical background and scope of application of the CISG; the second chapter examines the classification of software as a good under the CISG; and the third and final chapter analyzes the conformity of software to the contract and the buyer's right to request repair within this context. As a final conclusion, it has been found that software may be considered a“good”within the scope of the CISG. Accordingly, the conformity obligation under Article 35 and the buyer's right to request repair as regulated in Article 46 are also applicable to software transactions.