Milletlerarası mal satımına ilişkin sözleşmeler hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda (CISG) sözleşmenin esaslı ihlali kavramı
The concept of fundamental breach of contract under the united nations convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG)
  1. Tez No: 359866
  2. Yazar: MEHMET CAN AÇIKALIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK ZEYNEP BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: SözleĢmenin esaslı ihlali, Ġfa Engelleri Sistemi, Milletlerarası Mal Satımı SözleĢmeleri Hakkında BirleĢmiĢ Milletler Viyana Konvansiyonu, SözleĢmeden dönme, Ġkame mal teslimi, SözleĢme ihlali
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada, sözleşmeyi ayrı bir tasfiye rejimine sokabilecek nitelikli yaptırımlarınve özellikle sözleşmeden dönme yaptırımının kullanılabilmesinde bir sınır olarak düzenlenmiş sözleşmenin esaslı ihlali kavramı, milletlerarası sözleşmeler hukukuna dair yeknesaklaştırma çalışmalarının başarılı ve güncel bir örneği olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler Milletlerarası Mal Satımı Sözleşmeleri Hakkında Viyana Konvansiyonu'nun (CISG) 25. Maddesinde yer alan tanım çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmada, esaslı ihlal kriterinin arkaplanı, CISG ifa engelleri sisteminin temel özellikleri ve kavramın CISG dahilindeki nitelikli konumu dikkate alınarak izah edilmeye çalışılmış, ayrıca esaslı ihlalin unsurları temelinde yapılan analizle, kavramın teorik temelleri açıklanmaya çalışılmıştır. Bunlarla birlikte, esaslı ihlalin tespiti için öğretide ileri sürülen faktörler ve esaslı ihlalin somut ihtilaflardaki görünüm şekilleri, özellikle uygulama göz önünde bulundurularak aktarılmaya çalışılmıştır. Nihayet çalışma, esaslı ihlal kavramının Türk Hukuku ifa engelleri sistemindeki yansımasının irdelenmesi ve kavramın Türk Hukuku açısından uygulanabilirliğine dair tespitlerle son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the concept of fundamental breach of contract as a concept limiting the enforceability of drastic remedies and especially right to termination, which give raise to a burdensome post-contractual regime, as defined in Article 25 of the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (“CISG”or“Convention”), which is considered as one of the most successful examples of the harmonization and unification efforts in the area of international law af contracts. In this sense, the background of the concept has been initially elaborated together with the general characteristics of the CISG's remedial system, which is followed by a theoretical examination of the elements contained in the definition of Article 25 of CISG. For further clarification, various factors and criteria proposed by both scholarly writings and case law have been studied by examination of judicial precedents. Lastly, the reflection of the concept of fundamental breach into Turkish law has been questioned, with a general comparison of the remedial systems of the Convention and Turkish law. The work is concluded with findings on the employability of the concept of fundamental breach of contract in Turkish law of contracts.