CISG açısından dürüstlük kuralının uygulama alanı
Application of good faith in the terms of CISG
  1. Tez No: 481160
  2. Yazar: ESRA GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AKKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: CISG, dürüstlük kuralı, uluslararası sözleşme, yeknesaklık, yorum, CISG, good faith, international convention, uniformity, interpretation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Milletlerarası Menkul Mal Satımına Dair Viyana Konvansiyonu (CISG), uluslararası nitelikli satım sözleşmelerine ilişkin kuralların yeknesak hale getirilmesi amacını taşımaktadır. Dürüstlük kuralına, Konvansiyon'un“Genel Hükümler”başlığı taşıyan II. Bölümünde, 7. maddesinde Antlaşmanın yorumu bağlamında değinilmiş; ancak dürüstlük kuralı tanımlanmamıştır. Bu tez çalışması ile hem dürüstlük kuralına atıfta bulunan bu hükmün anlam ve içeriği üzerinde durulacak hem de başka herhangi bir yerde dürüstlük kuralına değinilmiş olmamasına rağmen diğer hükümlere de uygulanıp uygulanamayacağı araştırılacak ve de dürüstlük kuralının bir yorum aracı olarak Konvansiyon'da yer verilen diğer hüküm ve kuralların uygulanması bakımından işlevi değerlendirilecektir. Çalışmanın ilk bölümünde Milletlerarası Menkul Mal Satımına Dair Viyana Konvansiyonu (CISG)'nun genel yapısı ve m. 7/1 hükmü bir yorum aracı olarak ele alınacaktır. İkinci bölümde CISG kapsamında“dürüstlük kuralı”nın anlamı ve tarihi gelişimine değinildikten sonra, bu kuralın uygulama alanının taraflar arasındaki akdi ilişkiye uygulanacak biçimde genişletilip genişletilemeyeceği irdelenecektir. Üçüncü bölümde ise CISG bağlamında dürüstlük kuralının yorumu konusu ele alınacak, dürüstlük kuralının Konvansiyon'a yansımaları, özellikle de taraflar arasındaki akdi ilişkiye uygulanıp uygulanamayacağı, uygulanabilecekse bunun nasıl yapılacağı konuları tartışılarak dürüstlük kuralına hangi konularda başvurulacağı değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG) aims to promote uniformity the rules related with the international sales contracts. Good faith is mentioned in Chapter 2, entitled General Provisions, Article 7, in the context of the interpretation of the Convention; however, it is not defined. This thesis study will focus on the meaning and content of this provision which refers to good faith as well as although it is not mentioned in elsewhere it will be investigated whether good faith can be applied to other provisions or not and also the function of good faith will be evaluated as an instrument of interpretation in terms of the enforcement of the other provisions and rules contained in the Convention. In the first chapter of the study, the general structure of United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG) and Article 7/1 provision will be considered as an instrument of interpretation. In the second chapter, after the meaning and the historical development of“good faith”within the context of CISG is mentioned, it will be examined that whether the scope of application can be expanded to apply contractual relation between the parties. In the third chapter, the interpretation of good faith in the context of CISG will be discussed and the reflections of good faith to the convention, in particular, whether it can be applied to contractual relation between parties or not and how to do it, will be discussed, and it will be evaluated that in which issues good faith will be referred.