Japonya ve Türkiye'de batılılaşma süreci
Westernization process in Japan and Turkey
  1. Tez No: 977688
  2. Yazar: VAHAP AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ŞAHİN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Batılılaşma, Modernleşme, Türkiye, Japonya, Meiji Restorasyonu, Cumhuriyet devrimleri, Westernization, Modernization, Türkiye, Japan, Meiji Restoration, Republican revolutions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmasının konusunu, Japonya ve Türkiye'de yaşanan 'Batılılaşma' süreci oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, batılılaşma kavramı ile Batı Avrupa siyasal yapısının, bazı kültürel değerlerinin, teknik üstünlüğünün, hukuk düzeninin ve toplumsal örgütlenme biçiminin Batılı olmayan ülkelerce model alınarak kendilerine uyarlamaları olgusu incelenecektir. Kavramsal olarak Batılılaşma, Batı rasyonalizmi ve bireyciliğini, batılı olmayan diğer ülkelerin kendi kültürü ve gelenekleri ile uzlaştırma girişimi olarak görülebilir. Bu tanım gereği Batı toplumu ekonomik alanda, gelişmiş bir sanayi ve şehir alt yapısına, doğayı ve toplumu anlamada bilimsel düşüncenin temel araç olarak kabul edildiği, siyasi katılımın güçlü olduğu, düşünce ve inanç alanının kişilerin vicdanlarına terk edildiği bir toplum düzenidir. Batılılaşma hareketlerini yukardaki toplumsal olguları ve fikirleri kapsayan bir terim olarak aldık. Bu yaklaşım çerçevesinde; • Batı toplumunun kültürel kodları, • Japonya ve Türkiye'de Batılılaşma sürecinin, aktörleri, stratejileri, nedenleri ve sonuçları, • Her iki toplumun batılılaşma sürecine benzer zamanlarda başlamış olmalarına rağmen farklı sonuçlar ortaya çıkmasının altında yatan nedenler ve iradeci politikaların sınırları incelenip aradaki farklılıklar ve benzerlikler ortaya konulmuştur. Japonya ve Türkiye'nin, belli bir dönemde geçirdikleri toplumsal dönüşüm ve siyasal değişimi inceleme amacımız, karşılaştırılabilir öğeler açısından farklılık ve benzerliklerin ortaya konarak her iki ülkede bu değişimlerin belirleyici faktörlerinin neler olduğunu anlamak açısından önem taşımaktadır. Çalışmada ayrıca, bu ülkelerde gerçekleşen köklü değişikliklerin analizinin gerek günümüzde benzer süreçleri yaşayan toplumlardaki, gerekse kendi tarihimizdeki (Batılılaşma süreci) tartışmalar konu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the 'Westernization' process experienced in Japan and Turkey. In this thesis, the concept of westernization and the fact that the Western European political structure, some cultural values, technical superiority, legal order and social organization are taken as a model by non-Western countries and adapted to themselves will be examined. Conceptually, Westernization can be seen as an attempt to reconcile Western rationalism and individualism with the own culture and traditions of other non-Western countries. By this definition, Western society is a social order in which the economic field has a developed industrial and urban infrastructure, scientific thought is accepted as the basic tool in understanding nature and society, political participation is strong, and the sphere of thought and belief is left to the conscience of individuals. We took Westernization movements as a term that covers the above social facts and ideas. Within the framework of this approach; • Cultural codes of Western society, • The actors, strategies, reasons and results of the westernization process in Japan and Turkey, • Although both societies started the westernization process at similar times, the underlying reasons for the different results and the limits of voluntarist policies were examined and the differences and similarities between them were revealed. Japan and Turkey went through in a certain period, despite their geographical and cultural distance from each other and their dissimilar aspects, is important in terms of understanding what the determining factors of these changes are in both countries by revealing the differences and similarities in terms of comparable elements. In addition, the study also deals with the analysis of the radical changes that took place in these countries and the discussions in societies experiencing similar processes today and in our own history.