Bireylerde savunma mekanizmaları ve besin neofobisi arasındaki ilişki
The relationship between defense mechanisms and neophobia food in individuals
  1. Tez No: 977729
  2. Yazar: SILA DENİZ AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikoloji, Savunma Biçimleri Testi, Savunma Mekanizmaları Envanteri, Psychology, Defense Style Questionnaire, Defense Mechanisms Inventory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, savunma mekanizmaları ve besin neofobisi bireyler arasındaki ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Besin neofobisi, genellikle bireylerin yeni veya alışılmadık yiyecekleri tüketme konusundaki isteksizliklerini ifade ederken; savunma mekanizmaları, bireylerin duygusal çatışmalarla başa çıkabilmek amacıyla bilinçdışı olarak geliştirdiği psikolojik stratejilerdir. Araştırmanın temel amacı, savunma mekanizmalarının besin neofobisi üzerinde etkili olup olmadığını ve bu ilişkilerin bireysel özellikler doğrultusunda nasıl değişkenlik gösterdiğini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, Kırşehir ilinde yaşayan 18-65 yaş arasındaki bireyler oluşturmaktadır. Katılımcılara, savunma mekanizmalarını değerlendirmek amacıyla Savunma Biçimleri Testi (SBT) ve besin neofobisi düzeylerini ölçmek için Besin Neofobisi Ölçeği uygulanacaktır. Elde edilen veriler doğrultusunda, savunma mekanizmaları ile besin neofobisi arasındaki ilişkinin yanı sıra, bu ilişkinin yaş, cinsiyet sosyoekenomik düzey ve kültürel bağlam gibi değişkenler açısından farklılıp gösterip göstermediği analiz edilecektir. Bu çalışma, besin neofobisinin psikolojik temellerini daha anlamayı ve savunma mekanizmaları ile olan etkileşimini ortaya koymayı hedeflemektedir. Sonuçlar, besin neofobisinin psikolojik açıdan daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak ve gelecekteki sağlık müdahaleleri ve beslenme alışkanlıklarını iyileştirmeye yönelik stratejilerin geliştirilmesinde yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study provides an examination of the relationships between individuals with defense structure and food neophobia. Food neophobia generally expresses the ugliness of the relationships of consuming new or unchanging foods; The power of defense is the psychological strategies developed unconsciously in order to cope with emotional change. The main purpose of the study is to examine whether the defense system is effective on food neophobia and how the individual characteristics of these cells vary. The characteristics of the study consist of individuals between the ages of 18-65 living in Kırşehir province. The Defense Forms Test (DFT) will be applied in order for the participants to use defense mechanisms and they Food Neophobia Scale will be applied to use healthy neophobia levels. The obtained data will analyze the relationship between the defense system and food neophobia, as well as whether this relationship shows different perspectives such as age, gender, socio-economic level and cultural context. This study aims to better understand the psychological basis of food neophobia and to reveal its communication with defense development. The results will contribute to a better understanding of food neophobia from a psychological perspective and help to improve health interventions and nutritional adequacy in order to change it.