Uluslararası insancıl hukukta çocuklar, kadınlar ve gazetecilere yönelik özel koruma
The special protection for children, women, and journalists in international humanitarian law
  1. Tez No: 977732
  2. Yazar: IBRAHIM F.I. AWAWDA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUKADDES KORKMAZ SÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Devletler hukuku, Kamu hukuku, İnsancıl hukuk, Public law, Humanitarian law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasının önündeki en büyük engellerden biri silahlı çatışmalardır. Bu çatışmalar sırasında, çatışmaya katılmamış veya çatışma dışında kalan kişilerin korunması, 1949 Cenevre Sözleşmeleri ve 1977 tarihli iki Ek Protokol ile düzenlenmiştir. Bu kişilerin haklarını güvence altına almak amacıyla oluşturulan koruma sisteminin daha etkin bir şekilde işlemesi için Cenevre Sözleşmeleri ve Ek Protokollerde uluslararası mekanizmalar öngörülmüştür. Günümüzde kuvvet kullanımı yasaklanmasına rağmen uluslararası veya yerel düzeyde silahlı çatışmalar devam etmektedir. Bu nedenle, bu çatışmalar sırasında uluslararası insancıl hukukun uygulanması için mevcut mekanizmaların neler olduğu daha iyi anlaşılmalı ve bu mekanizmaların etkin bir şekilde çalışması sağlanmalıdır. Silahlı çatışmalar bağlamında belirli gruplara yönelik özel koruma gereğinin ortaya çıkması, bu grupların ivedi biçimde özel nitelikli bir korumaya ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Her bir grup için korunan kişinin durumu, yaşı, cinsiyeti veya yaptığı işin doğası gibi özel koşullar ve belli şartlar bulunmaktadır. Ayrıca, bazı gruplar, işlerinin doğası ve kendilerine verilen görevler nedeniyle özel bir korumayı hak etmektedir. Bu özel gruplar, savaşın yıkıcı etkilerinden daha fazla etkilenmektedir ve savaşın olumsuz etkilerine karşı özel koruma ihtiyacı duymaktadır. Bu çalışma kapsamında uluslararası insancıl hukukta çocuklar, kadınlar ve gazetecilerin korunmasına yönelik mekanizmalar incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Armed conflicts are one of the biggest obstacles to ensuring international peace and security. During these conflicts, the protection of persons who have not participated in the conflict or who are outside the conflict is regulated by the 1949 Geneva Conventions and the two Additional Protocols of 1977. International mechanisms are envisaged in the Geneva Conventions and Additional Protocols for the protection system, which was established to guarantee the rights of these persons, to function more effectively. Although the use of force is prohibited today, armed conflicts continue at the international or local level. Therefore, what the existing mechanisms are for the implementation of international humanitarian law during these conflicts should be better understood, and these mechanisms should be made to work effectively. The emergence of the need for special protection for certain groups in the context of armed conflicts shows that these groups are in urgent need of special protection. For each group, there are special circumstances and certain conditions, such as the status, age, gender, or the nature of the work of the protected person. In addition, some groups deserve special protection due to the nature of their work and the tasks assigned to them. These special groups are more affected by the destructive effects of war and need special protection against the negative effects of war. Within the scope of this study, mechanisms for the protection of children, women, and journalists in international humanitarian law will be examined.