Basın-iktidar ilişkileri çerçevesinde the levant Herald Gazetesi (1859-1914)
The Levant Herald in the context of press-government relations (1859-1914)
- Tez No: 977733
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİM ÜRKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: The Levant Herald, The Levant Herald
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
The Levant Herald, 5 Ocak 1859'da ruhsat izni için yaptığı başvuru henüz sonuçlanmadan basıma başlamış ve kısa kesintilerle 1914'e kadar faaliyetlerini devam ettirmiştir. Kuruluşundan itibaren İngiliz himayesinde olan yayın organı, nüshalarında hamisinin imaj ve itibarını muhafaza etmeyi kendine görev bilmiştir. Edindiği bu vazife gazetenin devletle olan iletişimini menfi yönde etkilemiştir. Gazetenin 1872'ye kadar süren ilk yayın dönemi James Carlile McCoan idaresinde geçmiştir. Bu dönemde gazete uyarı ve zorunlu tatil gibi cezalar almıştır. McCoan'dan sonra idareyi Edgar Whitaker devralmış ve 1903'e kadar The Levant Herald'a müdürlük yapmıştır. 31 yıllık bu uzun idare, ilk devreye nazaran çok daha sıkıntılı ve sancılı geçmiştir. Whitaker, Osmanlı Devleti'nin verdiği cezalara dayanarak maddi yönden zarar ettiğini ileri sürmüş, iktidar ile ödenek ve tazminat pazarlığına girişmiştir. Sultan'ın ihsanını kazanmak için zaman zaman isim, şekil ve üslubunu değiştiren gazete, muhalefetin yanı sıra fırsatçılığı da politika edinmiştir. 1903'ten sonra The Levant Herald'ı sırasıyla Charles Plumer Clifton ve Lewis Mizzi isimli kişiler yönetmiştir. Bahsedilen yıllarda gazete eski etkisini kaybetmiş, birkaç soruşturma haricinde dikkate değer bir gelişme yaşanmamıştır. The Levant Herald, böylelikle 1914'te faaliyetlerine son vermiştir. Gazetenin 55 senelik yayın ömrü fırsat temin etmeye yarayan oportünist bir tavırla geçmiştir.
Özet (Çeviri)
The Levant Herald started printing on January 5, 1859, before its application for a license permit was finalized, and continued its activities until 1914 with short interruptions. The publication, which had been under British protection since its founding, undertook the mission of safeguarding its patron's image and reputation in its issues. This duty affected the newspaper's communication with the government in a negative way. The first publishing period, which lasted until 1872, was under the management of James Carlile McCoan. During this period, the newspaper received punishments such as warnings and forced breaks. After McCoan, Edgar Whitaker took over the management and worked as the director of The Levant Herald until 1903. This long 31-year management was much more difficult and troubled than the first period. Whitaker claimed that he had financial losses because of the punishments given by the Ottoman government and started to negotiate with the authorities for payment and compensation. In order to gain the Sultan's sake, the newspaper occasionally changed its name, form, and style. Along with opposition, it also adopted opportunism as a policy. After 1903, The Levant Herald was managed by Charles Plumer Clifton and later by Lewis Mizzi. In those years, the newspaper lost its previous effect, and except a few investigations, no notable developments took place. Therefore The Levant Herald ended its activities in 1914. Its 55-year publishing life was marked by an opportunistic attitude aimed at gaining advantages.