Glucantime yüklü bakteriyel mini hücre üretimi ve ın vitro antileishmanial etkisinin değerlendirilmesi
Production of glucantime-loaded bacterial minicell and evaluation of in vitro antileishmanial effect
  1. Tez No: 977751
  2. Yazar: ELİF DURASI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RABİA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Leishmaniasis, Leishmaniasis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
Özet
Leishmaniasis, Leishmania parazitlerinin sebep olduğu ve enfekte dişi kum sineklerinin ısırmasıyla bulaşan bir hastalıktır. Mevcut ilaçların toksisitesinin yüksek olması, uzun süren tedavi sonucunda düşük başarı sağlaması ve fagositik hücre membranından geçişinin sınırlı olması nedeniyle hastalığın tedavisine yönelik daha etkin yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, mevcut tedavilerin etkinliğinin artırılması ve yan etkilerin azaltılması amacıyla taşıyıcı sistemlerin kullanımı dikkat çekmektedir. Ek olarak, Leishmania amastigotları makrofaj hücrelerinde bölünerek çoğaldığı için leishmaniasis tedavisini zorlaştırmakta bu nedenle makrofajların hedef alınması önemli bir strateji olmaktadır. Mini hücreler, bakterilerden elde edilen ve replikatif olmayan nanopartiküllerdir. Geleneksel nanopartiküllerle karşılaştırıldığında, mini hücreler daha iyi biyouyumluluk, ilaç yükleme kapasitesi ve terapötik indeks gibi avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca, mini hücreler membranlarında eksprese edilen patojenle ilişkili moleküler desenler (PAMP) gibi bakteriyel membran özellikleri nedeniyle makrofajların pattern tanıma reseptörleri (PRR) tarafından tanınarak doğal olarak hücre içine alınmaktadır. Tüm bu nedenlerle çalışmanın temel amacı, E. coli K-12 MG1655 bakterilerinden λ-Red homolog rekombinasyon yöntemiyle minCD genlerinin silinmesi yoluyla mini hücre üreten bakteri suşunun elde edilmesi, mini hücrelere Glucantime yüklenmesi ve in vitro antileishmanial etkinliğinin değerlendirilmesidir. Bu amaçla, MG1655 bakterilerinden minCD geni λ-Red homolog rekombinasyon yöntemiyle silinmiş ve koloni PCR yöntemiyle doğrulanmıştır. Elde edilen mini hücreler, Gram boyama, DLS ve SEM analizleri ile karakterize edilmiş ve boyutlarının 100-400 nm aralığında olduğu gösterilmiştir. Glucantime yüklü mini hücrelerin L. major enfekte J774A.1 hücrelerinde antileishmanial etkisi Giemsa boyama ve amastigot sayım yöntemiyle değerlendirilmiş ve Glucantime yüklü mini hücre uygulanan makrofajlarda amastigotlara rastlanmamıştır. Glucantime yüklü mini hücrelerin makrofajlarda ROS üretimini 3 kat, NO üretimini 1.5 kat artırdığı sırasıyla DCFH-DA ve Griess yöntemleriyle gösterilmiştir. Ayrıca, DilC18(3) işaretlenen mini hücrelerin hücre içine alımının fibroblast hücreleri ile karşılaştırıldığında makrofajlarda 4 kat daha fazla olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak, Glucantime yüklü mini hücrelerin makrofajlar tarafından etkili bir şekilde hücre içine alındığı ve Leishmania parazitlerine karşı etkili bir ilaç taşıyıcı sistem olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Leishmaniasis is a disease caused by Leishmania parasites and transmitted through the bites of infected female sand flies. Due to the high toxicity of existing drugs, low success rates after prolonged treatment, and limited permeation through phagocytic cell membranes, more effective approaches to treating the disease are needed. Therefore, the use of delivery systems is gaining attention to increase the efficacy of current treatments and reduce side effects. Additionally, Leishmania amastigotes divide and multiply within macrophage cells, making treatment of leishmaniasis challenging. Therefore, targeting macrophages is an important strategy. Minicells are non-replicating nanoparticles derived from bacteria. Compared to traditional nanoparticles, minicells offer advantages such as improved biocompatibility, drug-loading capacity, and therapeutic index. Furthermore, due to bacterial membrane properties such as pathogen-associated molecular patterns (PAMPs) expressed on their membranes, minicells are naturally internalized by macrophage pattern recognition receptors (PRRs). For all these reasons, the main objective of this study was to obtain a minicell-producing bacterial strain by deleting the minCD gene from E. coli K-12 MG1655 bacteria using the λ-Red homologous recombination method, to load the minicells with Glucantime, and to evaluate its in vitro antileishmanial activity. For this purpose, the minCD gene was deleted from MG1655 bacteria using the λ-Red homologous recombination method and confirmed by colony PCR. The resulting minicells were characterized by Gram staining, DLS, and SEM analyses, and their sizes were shown to be in the range of 100-400 nm. The antileishmanial activity of Glucantime-loaded minicells on L. major infected J774A.1 cells was evaluated by Giemsa staining and amastigote counting, and amastigotes were not observed in macrophages treated with Glucantime-loaded minicells. Glucantime-loaded minicells were shown to increase ROS production by 3-fold and NO production by 1.5-fold in macrophages using the DCFH-DA and Griess methods, respectively. Additionally, it was shown that the intracellular uptake of DilC18(3)-labeled minicells was fourfold higher in macrophages compared to fibroblast cells. In conclusion, Glucantime-loaded minicells were effectively taken up by macrophages and could be an effective drug delivery system against Leishmania parasites.