Sistemik izotretinoin kullanan akne vulgaris hastalarında retina ve optik diskin optik koherens tomografi anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of retina and optic nerve head using optical coherence tomography angiography in patients with acne vulgaris receiving systemic isotretinoin
- Tez No: 977755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SERKAN SONGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, İzotretinoin, retina, optik disk, optik koherens tomografi anjiografi, Acne vulgaris, isotretinoin, retina, optic nerve head, optical coherence tomography angiography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akne vulgaris nedeniyle sistemik izotretinoin tedavisi alan hastalarda retina ve peripapiller bölgedeki mikrovasküler değişikliklerin Optik Koherens Tomografi Anjiyografi (OKTA) ile değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu prospektif çalışmaya 0.5-1.0 mg/kg/gün oral izotretinoin tedavisi başlanan, 18-40 yaş arası olan 52 hastanın 52 sağ gözü dahil edilmiştir. Tüm hastalara kapsamlı oftalmolajik muayene yapıldı. Tedavinin başlagıcında, 1. ay ve 3. ayında yüzeyel kapiller pleksus (YKP), derin kapiller pleksus (DKP) ve radyal peripapiller kapillerine (RPK) ait OKTA ölçümleri kaydedildi. Maküler analizler tüm görüntü, fovea, parafovea ve perifoveanın hemisfer ve kadranlarını içeriyordu. Peripapiller analizler disk içi ve peripapiller bölgenin kadranlarını içeriyordu. Ayrıca foveal avasküler zon (FAZ) da kaydedildi. Bulgular: YKP vasküler dansitesinde tüm makulanın süperior yarısı, parafovea, parafoveanın inferior kadranı, perifoveanın süperior kadranında anlamlı bir artış gözlenirken (p<0,05); diğer kadranlarda anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). DKP vasküler dansitesinde herhangi bir zaman diliminde anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). FAZ bölgesinde değişim izlenmemiştir (p>0,05). Peripapiller analizde disk içi RPK dansitesinde anlamlı bir artış gözlenirken (p<0,05); diğer kadranlarda anlamlı bir değişim gözlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: Kısa süreli izotretinoin tedavisi, OKTA'da maküler YKP ve disk içi peripapiller vasküler dansite artışıyla ilişkilendirilmiştir. OKTA, isotretinoin tedavisi sırasında mikrovasküler değişikliklerin erken saptanmasına ve takibine yardımcı olabilen noninvaziv bir yöntemdir; klinik önemi belirlemek için daha uzun takip gereklidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess OCTA(Optical Coherence Tomography Angiography)-derived microvascular changes in the retina and peripapillary region during systemic isotretinoin therapy for acne vulgaris. Methods: This prospective study included 52 right eyes of 52 patients aged 18–40 years who initiated oral isotretinoin at 0.5–1.0 mg/kg/day. All participants underwent comprehensive ophthalmologic examinations. OCTA measurements of the superficial capillary plexus (SCP) and deep capillary plexus (DCP), as well as radial peripapillary capillaries (RPCs), were recorded at baseline and at 1 and 3 months. Macular analyses included whole-image, foveal, parafoveal, and perifoveal hemifields and quadrants. Peripapillary analyses included inside-disc and peripapillary ring quadrants. In addition, foveal avascular zone (FAZ) area was documented. Results: SCP vessel density increased significantly in the superior hemifield (whole-image), the parafoveal region (including the inferior parafoveal quadrant), and the superior perifoveal quadrant (p < 0.05), with no significant change in other sectors (p > 0.05). DCP vessel density showed no significant differences at any time point (all p > 0.05). FAZ area remained unchanged (p > 0.05). In the peripapillary analysis, inside-disc RPC density increased significantly (p < 0.05), while other peripapillary ring quadrants were unchanged (p > 0.05). Conclusions: Short-term isotretinoin therapy was associated with increased SCP macular and inside-disc peripapillary vessel density on OCTA. OCTA is a noninvasive modality that can aid early detection and monitoring of microvascular changes during isotretinoin treatment; longer follow-up is warranted to determine clinical relevance.