Tohumla çoğaltılan bahçe nanesi (Mentha spicata L.) genotiplerinin morfolojik, agronomik, kimyasal özelliklerinin karakterizasyonu ve uçucu yağlardaki kimyasal varyasyonun ince tabaka kromatografisi ile belirlenmesi
Characterization of morphological, agronomic, chemical properties of seed-growed garden mint (Mentha spicata L.) genotypes and determination of chemical variation in vocal oils by thin layer chromatography
  1. Tez No: 977814
  2. Yazar: DERYA ÖRMECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA TELCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Karvon, Mentha spicata L., Uçucu yağlar, Carvone, Mentha spicata L., Essential oils
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; Mentha spicata L. türünde tohumla varyasyon oluşturma ve oluşan yeni genotiplerin morfolojik ve tarımsal özellikleri ile kimyasal varyasyonun ince tabaka kromatografisi (İTK) ve GC-MS ile birlikte belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2022 – 2023 yıllarında yürütülmüştür. Bitki materyali olarak Mentha spicata L. türüne ait yerli (Spica 1) ve yabancı (USDA, PI 557886) iki farklı klon ebeveyn olarak kullanılmıştır. Bu klonların tohumlarından elde edilen bitkiler tarla koşullarında yetiştirilerek morfolojik, tarımsal ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Verim değerleri ilk yıl bitki başına (g/bitki), ikinci yıl birim alan (g/m2) üzerinden hesaplanmıştır. Çalışmada İTK ile taranarak seçilen örneklerin kimyasal kompozisyonu GC-MS ve GC-FID ile aydınlatılmıştır. Deneme sonunda en yüksek yeşil herba verimleri Spica 1 genotiplerinde 2445.0 g/m2 (S-17), PI 557886 genotiplerinde ise 3688.0 g/m2 (P-30) olmuştur. Denemenin ilk yılında uçucu yağ oranları ikinci yıla oranla daha yüksek bulunmuş incelenen genotiplerde uçucu yağ oranı %4.11 (PI-5) ile maksimum değere ulaşılmıştır. İTK taramaları sonucu, Spica 1 genotiplerinden 13, PI 557886 genotiplerinden 11 örnek GC-MS analizi için seçilmiştir. Genotiplerde ebeveyn klonlardan kimyasal olarak farklı örneklere rastlanmıştır. Seçilen Spica 1 genotiplerinde 4 farklı (karvon, trans-piperiton oksit, piperitenone oksit ve karvon/piperitenone), PI 557886 genotiplerinde 3 farklı (karvon, piperitenone oksit, karveol/pulegon) kimyasal grup belirlenmiştir. Çalışma sonucunda yabancı tozlanan fertil nane türlerinde tohumla üretimle geniş varyasyonun yanında kimyasal olarak farklı genotiplere rastlanabileceği ve bu farklılığın GC-MS analizleri öncesi İTK ile belirlenebileceği, İTK'nın çeşit geliştirme ve kimyasal çeşitliliğin belirlenmesinde kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to induce variation through seeds in the species Mentha spicata L., and to determine the morphological and agronomic characteristics of the resulting new genotypes, as well as the chemical variation using Thin Layer Chromatography (TLC) and GC-MS. The study was conducted between 2022 and 2023. As plant material, two different clonal parents of Mentha spicata L. were used: a local clone (Spica 1) and a foreign clone (USDA, PI 557886). Plants obtained from the seeds of these clones were grown under field conditions, and their morphological, agronomic, and chemical characteristics were determined. Yield values calculated based on grams per plant (g/plant) in the first year and grams per square meter (g/m2) in the second year. In the study, the chemical composition of the samples selected through TLC screening was identified using GC-MS and GC-FID. At the end of the experiment, the highest fresh herb yields were 2445.0 g/m2 in the Spica 1 genotypes (S-17) and 3688.0 g/m2 in the PI 557886 genotypes (P-30). In the first year of the experiment, essential oil ratios were found to be higher compared to the second year, with the highest value observed in genotype P-5 with 4.11%. As a result of the TLC screenings 13 samples from the Spica 1 genotypes and 11 samples from the PI 557886 genotypes were selected for GC-MS analysis. Chemically distinct samples from the parantel clones were identified among the genotypes. In the selected Spica 1genotypes, four different chemical groups were identified (carvone, trans-piperitone oxide, and carvone/piperitenone), while in the PI 557886 genotypes, three different groups were determined (carvone, piperitenone oxide, and carveol/pulegone). The study concluded that in cross-pollinated and fertile mint species, seed propagation can generate wide variation, including chemically distinct genotypes, and that this chemical diversity can be effectively identified using TLC prior to GC-MS analysis. TLC was found to be a useful tool in cultivar development and in assessing chemical diversity.