Bir Türk askerî tarih yazımı örneği: Askerî Mecmua'nın tarih kısmı (1926-1948)
An example of Turkish military history writing: The history section of the Military Journal (1926-1948)
- Tez No: 977813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BEŞİKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Askeri Tarihçilik, Askerî Mecmua, Askerî Mecmua'nın Tarih Kısmı, Military Historiography, Askerî Mecmua, Historical Section of Askerî Mecmua
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye (Genelkurmay Başkanlığı) tarafından üç ayda bir yayımlanan Askerî Mecmua'ya ek olarak verilen Tarih Kısmı'nın 1926-1948 tarihleri arasında yayımlanan sayılarını incelemektedir. Askerî Mecmua'nın Tarih Kısmı, genellikle belirli bir savaşı detaylı biçimde ele alan ve askerî tarih açısından özgün nitelikler taşıyan çalışmalardan oluşmaktadır. Bu yazılar, çeşitli rütbelerdeki muvazzaf subaylar ya da emekli askerler tarafından kaleme alınmıştır. İncelenen metinlerde konu edilen savaşlar, Osmanlı Devleti'nin 16. 17. 18. ve 19. yüzyıllarda yürüttüğü muharebelerin yanı sıra 1912 Trablusgarp, 1913 Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ve II. Dünya Savaşı gibi 20. yüzyıla ait yakın dönem savaşlarını kapsamaktadır. Çalışmanın temel amacı; Askerî Mecmua'nın Tarih Kısmı'nda yer alan yakın dönem savaşlarını, Harp cerideleri, harp raporları gibi resmî belgeler ile hatırat, telif ve tercüme eserler ışığında çok yönlü biçimde analiz etmek ve bu yönüyle söz konusu metinleri hem tarih yazımına hem de akademik literatüre kazandırmaktır. Bununla birlikte çalışmada Tarih Kısmı'nın erken Cumhuriyet Dönemi askerî tarihçiliği içindeki konumu, sonraki dönemlerdeki askerî tarih çalışmalarına etkisi ve günümüz askerî tarihçiliği açısından taşıdığı anlam da değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Ayrıca Tarih Kısmı'nın üstlendiği bir diğer misyon olan yerli bir askerî tarih külliyatı oluşturma hedefi doğrultusunda, belgeli ve güvenilir askerî tarih anlatılarının yeni kuşaklara aktarılmasına katkı sunmak da bu çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Bu çerçevede; monografi, çeviri eser, hatırat ve telif metinlerden oluşan toplam 72 sayı değerlendirme kapsamına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the issues of the history section, which was published as a supplement to Military Journal by the Erkân-ı Harbiye Umumiye (General Staff) every three months between March 1926 and June 1947. The history section of Military Journal consists of seriously analyzed studies primarily focused on warfare. The articles in this section were authored by military officers of various ranks and retired officers. The issues examined in the history section of Military Journal primarily cover wars such as the conflicts waged by the Ottoman Empire in the 16th, 17th, 18th, and 19th centuries, as well as modern wars including the 1912 Tripoli War, the Balkan Wars of 1913, the First World War, Turkish War of Independence, the Gallipoli Campaign, and the Second World War. The primary objective of this study is to analyze the history section of Military Journal in terms of modern warfare, incorporating war diaries, military reports, and official documents, alongside memoirs, original works, and translations. Additionally, the study aims to introduce these works to the academic literature by preserving the testimonies of individuals who witnessed these recent historical events. Another goal of this research is to contribute to the formation of a national military historiography by compiling a reliable and accurate military history and ensuring its propagation to future generations. For this purpose, a total of 72 issues, including monographs, translations, memoirs, and original works, have been analyzed in this study.