Bazı yenilebilir çiçeklerin gelişimi üzerine biyoçar uygulamasının ve depo performansları üzerine melatonin uygulamasının etkisi
Effect of biochar application on the development of some edible flowers and melatonin application on storage performance
  1. Tez No: 851880
  2. Yazar: GÜZELLA YILMAZ VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN YILDIZ, PROF. DR. AYSUN ÇELİK ÇANGA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Edible Flowers, Development Performances, Storage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET BAZI YENİLEBİLİR ÇİÇEKLERİN GELİŞİMİ ÜZERİNE BİYOÇAR UYGULAMASININ VE DEPO PERFORMANSLARI ÜZERİNE MELATONİN UYGULAMASININ ETKİSİ Yılmaz Vural, Güzella Doktora, Bahçe Bitkileri Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Kenan Yıldız Mart 2024, x 101 Sayfa (*) Bu çalışma, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenmiştir (Proje No: 2021/99). Çalışmada, gastronomide giderek daha fazla yer alan ve buna bağlı olarak ticari değeri her geçen gün artan yenilebilir çiçeklerde, bitki gelişimi ve çiçeklerin fitokimyasal özellikleri üzerine biyoçar (biyokömür) uygulamasının etkisinin yanında, bu çiçeklerin depolanma süreçlerinde oluşan kalite kayıpları üzerine melatonin uygulamasının etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Kırmızı Latin Çiçeği (Tropaeolum majus L.), Sarı Latin Çiçeği (Tropaeolum majus L.) Aynı Sefa (Calendula officinalis L.) ve Elektrik Çiçeği (Spilanthes oleracea) kullanılmıştır. Bitkiler tohumla üretilmiş olup, çalışma kapsamında tohum çıkış oranları da belirlenmiştir. Yenilebilir çiçekler arasında en yüksek tohum çıkış oranı aynı sefa tohumlarında, en düşük çıkış oranın ise Elektrik Çiçeği tohumlarında olduğu tespit edilmiştir. Tohum ile çoğaltılan bitkiler, içinde toprak, torf ve biyoçar ilave edilmiş toprak bulunan saksılara şaşırtılmıştır. Bitki gelişimini belirlemek için yapılan ölçümler sonucunda, sadece toprak bulunan saksılarda yetişen bitkilere kıyasla torf veya biyoçar içeren saksılardaki bitkilerin daha iyi gelişme gösterdiği saptanmıştır. Biyoçar uygulaması ile çalışmada kullanılan dört yenilebilir çiçekte de bitki başına çiçek sayısını buna bağlı olarak da verimi önemli derecede artırmıştır. Çiçeklerin fenol içeriği ve antioksidan kapasitesi bitki türüne bağlı olarak farklılıklar sunarken, yetiştirme ortamlarının etkisi bütün çiçeklerde önemsiz bulunmuştur. Yenilebilir çiçeklerin C vitamini içerikleri incelendiğinde her üç yetiştirme ortamında da Latin Çiçeklerinin diğer iki yenilebilir çiçeğe kıyasla daha yüksek C vitaminine sahip oldukları görülmüştür. Elde edilen çiçekler 0 ve 100 mM melatonin çözeltisine batırıldıktan sonra depolanmış ve melatonin uygulamalarının muhafaza ömrüne olan etkileri değerlendirilmiştir. Bütün çiçeklerde toplam fenol, C vitamini, SÇKM ve antioksidan içeriğinde depolama süresi ile doğru orantılı olarak artış tespit edilmiştir. Melatonin uygulamalarının kontrol grubuna kıyasla bitkilerin fitokimyasal özellikleri ve renk parametreleri üzerinde farklılık oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Yapılan duyusal analiz sonuçlarına göre dört çiçek arasında lezzet, aroma, çiğnenebilirlik ve renk için verilen puanları tamamında Kırmızı Latin Çiçeği en yüksek puanları almıştır. Anahtar Kelime: Yenilebilir Çiçek, Gelişim Performansı, Depolama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF USE BİOCHAR AMENDMENT ON THE DEVELOPMENT OF SOME EDİBLE FLOWERS AND THE EFFECT OF MELATONİN ON THEİR STORAGE PERFORMANCES. Yılmaz Vural, Güzella PhD Thesis, Horticulture Department Supervısor: Prof. Dr. Kenan Yıldız March 2024, x 101 Pages (*) This study was carried out by Tokat Gaziosmanpaşa University Scientific Research Projects (Project number: 2021/99). In the study, it was aimed to determine the effects of biochar application on plant development and phytochemical properties of edible flowers, which are increasingly included in gastronomy and whose commercial value is increasing day by day, as well as the effects of melatonin application on the quality losses that occur during the storage processes of these flowers. Red Nasturtium (Tropaeolum majus L.), Yellow Nasturtium (Tropaeolum majus L.), Calendula (Calendula officinalis L.) and Electric Flower (Spilanthes oleracea) were used in the study. Plants were produced from seeds, and seed emergence rates were also determined within the scope of the study. It has been determined that the highest seed emergence rate among edible flowers is in calendula seeds, and the lowest emergence rate is in electric flower seeds. Plants propagated by seeds were transplanted into pots containing soil, peat or biochar-added soil. As a result of the measurements made to determine plant development, it was determined that plants in pots containing peat or biochar showed better development compared to plants grown in pots containing only soil. Biochar application significantly increased the number of flowers per plant and therefore the yield in all four edible flowers used in the study. While the phenol content and antioxidant capacity of flowers differed depending on the plant species, the effect of growing mediums was found to be insignificant in all flowers. When the vitamin C content of edible flowers was examined, it was seen that nasturtiums had higher vitamin C compared to the other two edible flowers in all three growing mediums. The obtained flowers were stored after being immersed in 0 and 100 mM melatonin solution, and the effects of melatonin applications on the storage life were evaluated. Significant increases in total phenol, vitamin C, SSC and antioxidant contents in all flowers was determined as the storage time progress. It was observed that melatonin applications did not make any difference on the phytochemical properties and color parameters of the plants compared to the control group. According to the results of the sensory analysis, Red Nasturtium received the highest scores among the four flowers in terms of taste, aroma, chewiness and color.