Okullarda yapılan yönetici rotasyonu uygulamalarının mevcut durumunun örgütsel sosyalleşme kavramı temeli ile incelenmesi
Examing the current situation of manager rotation practices in schools based on the concept of organizational socialization
  1. Tez No: 977854
  2. Yazar: ELİF TÜRKER ÇORAPSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rotasyon, MEB zorunlu yönetici rotasyonu, Öğretmen rotasyonu, Örgütsel sosyalleşme, Rotation, Ministry of National Education mandatory manager rotation, Teacher rotation, Organizational socialization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çalışma kapsamında ele alınan dört farklı okuldaki yeni okul yöneticilerinin rotasyon uygulamaları süreçlerinde ve sonrasında yaşadıkları olumlu ve olumsuz durumların açığa çıkarılması, rotasyon uygulamalarının bu dört okul iklimi üzerindeki değişimlerinin, örgütsel sosyalleşme aşamaları çerçevesinde incelenmesidir. Yöntem: Bu araştırma nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiş olan bir durum çalışmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu belirlemek için bir ilin merkez ilçelerinden ikisinde maksimum çeşitlilik örnekleme göre, farklı sosyoekonomik düzeylerde, sınıf mevcutları, öğretmen ve öğrenci sayılarına göre birbirinden farklı dört okul müdürü belirlenmiştir. Ölçüt örneklem yöntemine göre de bu okullarda 2023 yılında zorunlu rotasyon uygulamasına tabi tutulmuş dört okul müdürü belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu seçilen dört okul müdürüyle birlikte 13 öğretmen ve beş müdür yardımcısı olmak üzere 22 katılımcı oluşturmaktadır. Bulgular: Okul 1'de okul müdürüne karşı hazırlık aşamasında okuldaki yönetim tarzına ve duygusal beklentilere yönelik değişim istediğinin öğretmenler ve müdür yardımcısı tarafından kuvvetli olduğu ancak kabul ve uzlaşma aşamasında bu beklentilerin bazılarının örtüşmediği ve Okul 1'in müdürünün öğretmenlerle uyumda problemler yaşadığı, rol yönetimi ve uyumlama aşamasında ise Okul 1'in müdürünün liderliğinin kabul gördüğü bulgularına ulaşılmıştır. Okul 2'de okul müdürüne karşı hazırlık aşamasında okuldaki yönetim tarzına ve duygusal beklentilere yönelik değişim isteklerinin olduğu, kabul ve uzlaşma aşamasında bu beklentilerin örtüştüğü ve Okul 2'nin müdürünün öğretmenlerle uyumda problemler yaşamadığı, rol yönetimi ve uyumlama aşamasında da Okul 2'nin müdürünün liderliğinin kabul gördüğü bulgularına ulaşılmıştır. Okul 3'te okul müdürüne karşı hazırlık aşamasında okuldaki yönetim tarzına ve duygusal beklentilere yönelik değişim isteklerinin olmadığı, var olan düzenlerinden memnun oldukları için kabul ve uzlaşma aşamasında eski düzenlerine yönelik beklentilerin bazı durumlar dışında genellikle örtüştüğü ve Okul 3'ün müdürünün öğretmenlerle uyumda problemler yaşamadığı, rol yönetimi ve uyumlama aşamasında da Okul 3'ün müdürünün liderliğinin kabul gördüğü bulgularına ulaşılmıştır. Okul 4'ün müdürünün liderliğini kabul ettirme aşamasında eski müdür ile yönetim tarzındaki farklılıklardan kaynaklı uyum sürecinde sıkıntılar yaşadığı, liderliğinin kabulünde dirençle karşılaştığı ve bu süreçte mevzuat gücünü kullandığı ilerleyen süreçlerde liderliğin kabulü ve okul sosyal ortamının canlandığı bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Çalışma kapsamındaki her dört okulda da okul yöneticilerinin örgütsel sosyalleşme aşamalarına göre son aşama olan rol yönetimi ve uyumlama gerçekleşmiş okul müdürlerinin liderliği kabul görmüştür. Çatışma sonuçlarında her katılımcının rotasyon uygulamalarının zorunluluğu hakkında mutabık olduğu, yönetici rotasyonun gerekliliğinin yanında öğretmen rotasyonuna da değindikleri ancak öğretmenlere uygulanması gereken rotasyonun uygulama şeklinin ve sürecinin farklı olması gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır. MEB'e bağlı okullardaki zorunlu yönetici rotasyon uygulamalarının geliştirilmesi için farklı ülkelerde uygulanan yöntemlerin olumlu ve olumsuz sonuçları araştırılabilir. Bu sonuçlar çerçevesinde ülkemizdeki sisteme olumlu yönler entegre edilebilir. Örgütsel sosyalleşme aşamalarının hızlanması için MEB'e bağlı okullardaki personellere sosyal etkinlik zorunlulukları getirilebilir. Öğretmen rotasyonu zorunlu hale getirilmeli uygulama şekli ve süresi öğretmenin çalışma motivasyonuyla bağlantılı olarak şekillenmeli, geçerliliği olan bir öğretmen rotasyonu uygulamasının yürürlüğe girmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to reveal the positive and negative situations experienced by new school administrators in four different schools within the scope of the study during and after the rotation practices, and to examine the changes in the rotation practices on these four school climates within the framework of organizational socialization stages. Method: This research is a case study conducted with the qualitative research method. In order to determine the study group of the research, four school principals with different socioeconomic levels, class sizes, teacher and student numbers were determined according to the maximum diversity sampling in two of the central districts of a province. According to the criterion sampling method, four school principals who were subject to compulsory rotation practice in 2023 were determined in these schools. The study group of the research consists of 22 participants, including 13 teachers and five assistant principals, along with the four selected school principals. Findings: In the preparation phase against the school principal in School1, it was found that the teachers and vice principal strongly wanted change in the school's management style and emotional expectations, but in the acceptance and compromise phase, some of these expectations did not match and the School1 principal had problems in harmony with the teachers, and in the role management and adaptation phase, the leadership of the School1 principal was accepted. In the preparation phase against the school principal in School2, it was found that the requests for change in the school's management style and emotional expectations were at a normal level, in the acceptance and compromise phase, these expectations matched and the School2 principal did not have problems in harmony with the teachers, and in the role management and adaptation phase, the leadership of the School2 principal was accepted. It was found that there were no changes in the management style and emotional expectations in the school during the preparation phase against the school principal in School3, that the expectations regarding their old order generally coincided except for some cases during the acceptance and reconciliation phase since they were satisfied with their current order, and that the principal of School3 did not have any problems in harmony with the teachers, and that the leadership of the principal of School3 was accepted during the role management and adaptation phase. It was found that the principal of School 4 had difficulties in adapting to the previous principal due to differences in management style during the process of accepting his leadership, and that in the following processes, when he used his legislative power, the acceptance of his leadership and the school social environment were revitalized. Conclusion and Recommendations: In all four schools within the scope of the study, the role management and adaptation, which is the last phase according to the organizational socialization stages of the school principals, was realized and the leadership of the school principals was accepted. In the conflict results, it was concluded that all participants agreed on the necessity of rotation practices, that they touched on teacher rotation in addition to the necessity of manager rotation, but that the application method and process of rotation that should be applied to teachers were different. The positive and negative results of the methods applied in different countries can be investigated for the development of mandatory manager rotation practices in schools affiliated with the Ministry of National Education. Within the framework of these results, positive aspects can be integrated into the system in our country. In order to accelerate the organizational socialization stages, social activity obligations can be imposed on the personnel in schools affiliated with the Ministry of National Education. Teacher rotation should be made mandatory, and the implementation period should depend on the teacher's motivation and what the teacher wants.