ADENOİDEKTOMİ YAPILAN HASTALARDA NAZAL SÜRÜNTÜ VE MAY-GRUNWALD GİEMSA BOYASI İLE BİYOFİLM TABAKASININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Evaluation of Biofilm Layer with Nasal Swab and May-Grunwald Giemsa Staining in Patients Undergoing Adenoidectomy
  1. Tez No: 977867
  2. Yazar: YUNUS DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SEMA BAŞAK, PROF. DR. AYLİN ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Adenoid hipertrofisi, biyofilm, May-Grunwald Giemsa, nazal sürüntü, nazal sitoloji, Adenoid hypertrophy, biofilm, May-Grunwald Giemsa, nasal swab, nasal cytology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Adenoidektomi Yapılan Hastalarda Nazal Sürüntü ve May-Grunwald Giemsa Boyası ile Biyofilm Tabakasının Değerlendirilmesi Amaç: Çalışmamızın amacı, adenoidektomi endikasyonu konulan pediatrik hastalarda May-Grunwald Giemsa (MGG) boyası kullanılarak biyofilm varlığını değerlendirmek ve eğer varsa biyofilm tabakasının çeşitli klinik durumlar ile olan ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB AD'nda prospektif olarak yürütülmüştür. Hasta grubunu 2–15 yaş aralığında olan 152 hasta oluşturmuştur (erkek: %59,9; kız: %40,1). Adenoidektomi ameliyatı başlamadan önce bilateral alt konka orta kısmından ve adenoid yüzeyinden üç adet nazal sürüntü örneği alınmıştır. Örnekler cam lam üzerine yayılarak havada kurutulmuş, MGG ile boyandıktan sonra 1000× büyütmede değerlendirilmiştir. Biyofilm tabakasının olup olmamasının, adenoid hipertrofisi derecesii pürülan akıntı, horlama, sık üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE), akut otit, efüzyonlu otitis media (EOM), nazal steroid kullanımı, enürezis ve dikkat eksikliği gibi klinik durumlar ile ilişkisi istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Adenoid biyofilmi ile sağ ve/veya sol alt konka biyofilmi arasında istatistiksel olarak anlamlı uyum saptanmıştır (P=0,012). Pürülan akıntı varlığı ile biyofilm pozitifliği arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (P>0,05). Adenoid hipertrofisi derecesi ile horlama arasında anlamlı farklılık belirlenmiş olup, %75–100 adenoid hipertrofisi bulunan hastalarda horlama daha sık görülmüştür (P<0,05). Sık ÜSYE, akut otit, EOM, nazal steroid öyküsü, enürezis ve dikkat eksikliği ile biyofilm varlığı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (P>0,05). Adenoid hipertrofisi ile biyofilm pozitifliği arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları biyofilm tabakası saptanması için nazal sürüntü örneklerinin MGG ile boyanarak değerlendirilmesinin kolay, uygulanabilir ve düşük maliyetli bir yöntem olarak poliklinik koşullarında kullanılabileceğini düşündürmüştür. Adenoid hacmi ile biyofilm varlığı arasında ilişki saptanmamakla birlikte, alt konka ve adenoid biyofilm birlikteliği üst solunum yolu mukozasının ortak mikrobiyal ekosistemini desteklemektedir. Biyofilmin ÜSYE ve otit gibi klinik bulgularla birebir örtüşmemesi, biyofilmin kronik inflamasyonun sürdürülmesinde bağımsız bir faktör olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Biofilm Layer with Nasal Swab and May-Grunwald Giemsa Staining in Patients Undergoing Adenoidectomy Objective: The aim of this study is to evaluate the presence of biofilms using May-Grunwald Giemsa (MGG) staining in pediatric patients indicated for adenoidectomy and to investigate the relationship between the biofilm layer (if present) and various clinical conditions. Materials and Methods: This study was conducted prospectively at the Department of Otorhinolaryngology, Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine. The patient group consisted of 152 patients aged between 2 and 15 years (males: 59.9%; females: 40.1%). Before the adenoidectomy procedure began, three nasal swab samples were taken from the middle portion of the bilateral inferior turbinates and the adenoid surface. The samples were smeared onto glass slides, air-dried, stained with MGG, and evaluated under 1000× magnification. The relationship between the presence or absence of a biofilm layer and clinical conditions such as the degree of adenoid hypertrophy, purulent discharge, snoring, frequent upper respiratory tract infections (URTI), acute otitis, otitis media with effusion (OME), nasal steroid use, enuresis, and attention deficit was statistically evaluated. Results: A statistically significant agreement was found between adenoid biofilm and right and/or left inferior turbinate biofilm (P=0.012). No significant relationship was found between the presence of purulent discharge and biofilm positivity (P>0.05). A significant difference was determined between the degree of adenoid hypertrophy and snoring, with snoring being more frequent in patients with 75–100% adenoid hypertrophy (P<0.05). No significant relationship was detected between recurrent ÜSYE, acute otitis, EOM, nasal steroid history, enuresis, and attention deficit and the presence of biofilm (P>0.05). Furthermore, no statistically significant difference was observed between adenoid hypertrophy and biofilm positivity. Conclusion: The results of our study suggest that the evaluation of nasal swab samples stained with MGG for biofilm detection could be used in outpatient clinic conditions as an easy, applicable, and cost-effective method. Although no relationship was established between adenoid volume and biofilm presence, the coexistence of inferior turbinate and adenoid biofilms supports the concept of a shared microbial ecosystem in the upper respiratory tract mucosa. The fact that biofilms do not directly overlap with clinical findings such as URTI and otitis suggests that biofilms may be an independent factor in the maintenance of chronic inflammation.