Koloni tipi kafeslerde yetiştirilen akbay ve atak-s hibritlerinin ana hatlarında yumurta kalite özellikleri ve kuluçka performansının belirlenmesi
Determination of egg quality characteristics and incubation performance in the maternal lines of akbay and atak-s hybrids raised in colony-type cages
- Tez No: 977892
- Danışmanlar: PROF. DR. BİROL DAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Akbay, Atak-s, Kuluçka Performansı, Yerli Hibrit, Yumurta Kalitesi, Akbay, Atak-S, Incubation Performance, Local Hybrid, Egg Quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yerli Akbay ve Atak-S hibritlerinin saf ana hatlarının iç-dış yumurta kalite özellikleri ile kuluçka performansının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nde bulunan ve 52 haftalık yaşta olan Barred Rock-1 ve D-229 damızlık yumurtacı saf hat sürülerine ait yumurtalar kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir: birinci aşamada yumurta kalite kriterleri, ikinci aşamada ise kuluçka performansı incelenmiştir. Birinci aşamada, Barred Rock-1 ve D-229 damızlık sürülerine ait yumurtalar, her biri iki tekerrür halinde, 15 gün arayla 250'şer adet olmak üzere toplamda 500'er adet kullanılarak iç-dış kalite özellikleri açısından değerlendirilmiştir. İç-dış kalite özelliklerinden yumurta ağırlığı, ak yüksekliği, yumurta sarı renk skoru, Haugh birimi, yumurta kabuk kırılma direnci, kabuk kalınlığı, şekil indeksi ve et-kan lekesi oranı gibi kriterler analiz edilmiştir. Barred Rock-1 hattına ait ilk ölçümde yumurta kalite kriterleri sırasıyla yumurta ağırlığı 55.59 g, ak yüksekliği 5.98 mm, sarı renk skoru 10.66, Haugh birimi 77.40, kabuk kırılma direnci 32.57 N/cm², kabuk kalınlığı 0.32 mm, şekil indeksi %76.09 ve et-kan lekesi oranı 0.40 olarak belirlenmiş, ikinci ölçümde sırasıyla yumurta ağırlığı 55.15 g, ak yüksekliği 5.93 mm, sarı renk skoru 10.45, Haugh birimi 77.42, kabuk kırılma direnci 32.89 N/cm², kabuk kalınlığı 0.32 mm, şekil indeksi 75.98 ve et-kan lekesi oranı 0.43 olarak tespit edilmiştir. D-229 hattına ait ilk ölçümde sırasıyla yumurta ağırlığı 55.64 g, ak yüksekliği 6.62 mm, sarı renk skoru 9.98, Haugh birimi 82.03, kabuk kırılma direnci 37.18 N/cm², kabuk kalınlığı 0.33 mm, şekil indeksi %75.87 ve et-kan lekesi oranı 0.02 olarak belirlenen değerler, ikinci ölçümde ise yumurta ağırlığı 54.74 g, ak yüksekliği 6.75 mm, sarı renk skoru 9.87, Haugh birimi 83.36, kabuk kırılma direnci 36.90 N/cm², kabuk kalınlığı 0.32 mm, şekil indeksi 75.46 ve et-kan leke oranı 0.04 olarak kaydedilmiştir. İkinci aşamada, Barred Rock-1 ve D-229 damızlık sürülerine ait toplam 2350 adet kuluçkalık yumurta üzerinden kuluçka performansına ilişkin kriterler değerlendirilmiştir. Denemede her bir genotip için yedi tekerrür oluşturulmuş olup, her tekerrür bir tepsiye karşılık gelecek şekilde planlanmıştır. Her bir tepsiye 150 adet sağlam yumurta yerleştirilmiş, kırık veya çatlak özellik gösteren yumurtalar değerlendirme dışı bırakılmıştır. Böylelikle her hat için 1050 adet yumurta kuluçkaya alınmıştır. İncelenen parametreler arasında, döllü ve dölsüz yumurta sayısı, erken, orta ve geç dönem embriyo ölümleri %, kabuk altı ölümler, canlı erkek ve dişi civciv sayısı, ortalama civciv uzunluğu ve ağırlığı, çıkış gücü ve kuluçka randımanı yer almaktadır. Barred Rock-1 hattında bu değerler sırasıyla ortalama yumurta ağırlığı 56.14 g, erken dönem embriyo ölümleri %0.99, orta dönem embriyo ölümleri %0.68, geç dönem embriyo ölümleri %12.02, canlı (sağlıklı) civciv sayısı 109.71, erkek civciv sayısı 57.429, dişi civciv sayısı 52.29, ortalama civciv uzunluğu 16.88 cm, ortalama civciv ağırlığı 36.29 g, çıkış gücü % 83.63 ve kuluçka randımanı %76.24 değerleri elde edilmiştir. D-229 hattında ise bu değerler sırasıyla ortalama yumurta ağırlığı 56.35 g, canlı (sağlıklı) civciv sayısı 97.14, erkek civciv sayısı 51.00, dişi civciv sayısı 46.14, ortalama civciv uzunluğu 16.76 cm, ortalama civciv ağırlığı 36.38 g, erken dönem embriyo ölümleri %0.70, orta dönem embriyo ölümleri %1.63, geç dönem embriyo ölümleri %7.70, çıkış gücü % 72.92 ve kuluçka randımanı % 67.99 olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, D-229 hattında kabuk altı sorunlarının ve orta dönem embriyo ölümlerinin daha fazla olduğunu göstermektedir. Buna karşın, geç dönem embriyo ölümlerinin Barred Rock-1 hattında daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Civciv uzunluğu ve civciv ağırlığı D-229 hattının daha iyi sonuçlar verdiği görülürken, çıkış gücü ve kuluçka randımanı açısından daha düşük performans sergilediği saptanmıştır. Sonuç olarak, Barred Rock-1 ve D-229 hatları arasında yumurta kalite kriterleri ve kuluçka performansı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the egg quality characteristics and incubation performance of purebred maternal lines of the local Akbay and Atak-S hybrids. The research was carried out using eggs obtained from Barred Rock-1 and D-229 purebred layer breeder flocks at 52 weeks of age, housed at the Poultry Research Institute. The study was conducted in two stages: the first phase focused on evaluating egg quality parameters, while the second phase examined incubation performance. In the first stage, a total of 500 eggs from each line were evaluated for internal and external quality traits in two replicates, with 250 eggs collected at 15-day intervals. The quality traits examined included egg weight, albumen height, yolk color score, Haugh unit, eggshell breaking strength, shell thickness, shape index, and the incidence of blood and meat spots. In the Barred Rock-1 line, the first evaluation yielded the following mean values: egg weight 55.59 g, albumen height 5.98 mm, yolk color score 10.66, Haugh unit 77.40, shell breaking strength 32.57 N/cm², shell thickness 0.32 mm, shape index 76.09, and blood/meat spot ratio 0.40. In the second evaluation, corresponding values were 55.15 g, 5.93 mm, 10.45, 77.42, 32.89 N/cm², 0.32 mm, 75.98, and 0.43, respectively. In the D-229 line, the first evaluation resulted in: egg weight 55.64 g, albumen height 6.62 mm, yolk color score 9.98, Haugh unit 82.03, shell breaking strength 37.18 N/cm², shell thickness 0.33 mm, shape index 75.87, and blood/meat spot ratio 0.02. In the second evaluation, the corresponding values were 54.74 g, 6.75 mm, 9.87, 83.36, 36.90 N/cm², 0.32 mm, 75.46, and 0.04, respectively. In the second stage, hatching performance was assessed using a total of 2350 hatching eggs. For each line, seven replicates were formed, each corresponding to one tray, with 150 intact eggs placed per tray. Cracked or broken eggs were excluded from the analysis, resulting in 1050 eggs incubated per line. Parameters examined included the number of fertile and infertile eggs, early, mid, and late embryonic mortality, pipped dead embryos, number of live male and female chicks, average chick length and weight, hatchability of fertile eggs, and overall hatchability. In the Barred Rock-1 line, the mean results were as follows: egg weight 56.14 g, early embryonic mortality 0.99%, mid-embryonic mortality 0.68%, late embryonic mortality 12.02%, number of live chicks 109.71, male chicks 57.42, female chicks 52.29, chick length 16.88 cm, chick weight 36.29 g, hatchability of fertile eggs 83.63%, and overall hatchability 76.24%. In the D-229 line, the corresponding values were: egg weight 56.35 g, live chicks 97.14, male chicks 51.00, female chicks 46.14, chick length 16.76 cm, chick weight 36.38 g, early embryonic mortality 0.70%, mid-embryonic mortality 1.63%, late embryonic mortality 7.70%, hatchability of fertile eggs 72.92%, and overall hatchability 67.99%. These results indicated that shell-related problems and mid-embryonic mortalities were higher in the D-229 line, while late embryonic mortalities were more prevalent in the Barred Rock-1 line. Furthermore, although chick length and weight were higher in the D-229 line, Barred Rock-1 demonstrated superior hatchability and hatchability of fertile eggs. In conclusion, statistically significant differences were observed between the Barred Rock-I and D-229 lines in terms of egg quality traits and incubation performance.