Çukurova bölgesine ve gezginci arıcılığa uygun bir kovan tipinin geliştirilmesi, kovan tipi ile koloni gücünün kışlatma, koloni gelişimi ve bal verimi üzerine etkileri
Improvoment a suitable hive type for migratory beekeeping and Çukurova region; effcets of hive type and clony power on colony development
- Tez No: 198010
- Danışmanlar: PROF.DR. ULVİYE KUMOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Apis mellifera, kovan, kışlatma, koloni gelişimi, gezgin arıcılık.I, Apis mellifera, hive, spent of the winter, colony development, migrotarybeekeeping.II
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇUKUROVA BÖLGESİNE VE GEZGİNCİ ARICILIĞA UYGUN BİRKOVAN TİPİNİN GELİŞTİRİLMESİ, KOVAN TİPİ İLE KOLONİGÜCÜNÜN KIŞLAMA VE KOLONİ GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİAykut BURĞUTÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜZOOTEKNİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Ulviye KUMOVAYıl: 2006, Sayfa 58Jüri: Prof. Dr. Ulviye KUMOVAProf. Dr. Tamer KAYAALPYrd.Doç. Dr. Nuray ŞAHİNLERBu çalışmada; arı kolonilerinin kışlatılması ve taşınması sırasında meydanagelen koloni kayıplarını önlemek, kolonilerin gelişimini arttırmak ve arıcılığa dahaçok faydalı olabilecek bir kovan tipinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçlaçalışma, tekerrürlü tesadüf blokları faktöriyel deneme planına göre yürütülmüştür.Denemede birinci faktör olarak kontrol ve deneme kovanları kullanılmıştır. İkincifaktör olarak üç farklı koloni gücü (3, 4 ve 5 çerçeve arılı) kullanılarak deneme 7tekerrürlü (2x3x7) olarak yürütülmüştür. Araştırmaya giren tüm kolonilerde aynıkoloniden yetiştirilen, aynı yaşlı kız kardeşler İtalyan melezi (Apis melliferaligustica) ana arılar kullanılmıştır.Deneme sonuçlarına göre, deneme kovanları ile kışlatmaya alınan kolonilerdekışlatma kaybının düşük olduğu ve arıların taşınması sırasında kolonilerde hiçbirkayıbın olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISIMPROVOMENT A SUITABLE HİVE TYPE FOR MIGRATORYBEEKEEPING AND CUKUROVA REGION; EFFECTS OF HİVE TYPEAND COLONY POWER ON COLONY DEVELOPMENTAykut BURĞUTDEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCEINSTITUE OF NATUREL ANDAPPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Ulviye KUMOVAYear: 2006, Pages 58Jury: Prof. Dr. Ulviye KUMOVAProf. Dr. Tamer KAYAALPAssist. Prof. Dr. Nuray ŞAHİNLERThe aim of this study was to examine a new hive type which can be moreprofitable for beekeeping by increasing colony development and preventing colonylost which was occured during the move and spent the winter of colonies. For thisaim statistical design of the study was builded on factorial rondomized block design(2x3x7). First factor of this study was formed by control and experimantal hive.Three different colony power (3, 4 and 5 bee frame) was used as second factor with 7replicates within each hive type. Sister Italian crosbreed (Apis mellifera ligustica)queen bees with same age and same originated colony were used in all colonies.Acording to the results, it was observed that both the lost of experimentalhive was lower during the spent of the winter and three was no lost of the coloniesduring the move.