Diz Osteoartritinde En Etkili Egzersiz Modalitesinin Araştırılması
Investigation of the Most Effective Exercise Modality in Knee Osteoarthritis
- Tez No: 977961
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV ALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Spor, Physical Medicine and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Diz Osteoartriti, Ağrı, Kas gücü, Tüm Vücut Vibrasyonu, Exercise, Knee Osteoarthritis, Pain, Strength, Whole-Body Vibration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diz osteoartriti (OA), fonksiyonel bozukluklara ve yaşam kalitesinde azalmaya yol açan yaygın bir dejeneratif eklem hastalığıdır. Bu çalışma, diz OA'lı bireylerde semptomları azaltmak ve fonksiyonu iyileştirmek için üç egzersiz modalitesinin etkinliğini karşılaştırmayı amaçlamıştır: Tüm vücut vibrasyon egzersizi (WBV), progresif rezistif egzersizi (PRE) ve ev egzersizi (kontrol grubu olarak) (CON). Tasarım: Diz OA'lı 65 katılımcı rastgele üç gruptan birine atanmıştır: WBV, PRE veya ev egzersizi. Müdahale 3 hafta sürmüştür. Sonuç ölçütleri, quadriceps izometrik kas gücü, zamanlı kalk ve yürüme (TUG) ve 5 kez otur-kalk testi (5xSST), ağrı değerlendirmesi (numerik ağrı ölçeği, NRS), Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Artrit İndeksi (WOMAC) ve 36-Item Short Form Survey (SF-36) olarak belirlenmiş, başlangıç ve müdahale sonrası ölçülmüştür. Bulgular: Tüm egzersiz modaliteleri quadriceps gücü ve diğer sonuç ölçütlerinde anlamlı iyileşmeler sağlamıştır. Semptomatik ve fonksiyonel iyileşmeler ile yaşam kalitesindeki artış, denetimli PRE ve WBV gruplarında daha belirgin olmuş, WBV grubu en büyük genel faydayı göstermiştir. Sonuç: WBV ve PRE, diz OA hastalarında ağrı, fonksiyon ve kuvveti iyileştiren etkili egzersiz modaliteleridir, WBV ise en büyük genel faydayı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Knee osteoarthritis (OA) is a common degenerative joint disease that leads to functional impairments and reduced quality of life. This study aimed to compare the effectiveness of 3 exercise modalities—whole-body vibration exercise (WBV), progressive resistance exercise (PRE), and home exercise as the control group (CON)—in reducing symptoms and improving function in individuals with knee OA. Design: Sixty-five participants with knee OA were randomly assigned to one of three groups: WBV, PRE, or home exercise. The intervention lasted 3 weeks. Outcome measures included quadriceps isometric muscle strength, timed up and go and 5 times sit to stand tests (TUG and 5xSST), pain evaluation by numeric scale (NRS), Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC), and 36-Item Short Form Survey (SF-36), assessed at baseline and post-intervention. Results: All exercise modalities significantly improved quadriceps strength and other outcome measures. Symptomatic and functional improvements, along with enhanced quality of life, were more pronounced in the supervised PRE and WBV groups, with the WBV group showing the greatest overall benefit. Conclusion: WBV and PRE are effective exercise modalities for improving pain, function, and strength in knee OA patients, with WBV offering the most substantial overall benefits.