Klasik otomobil modellerinin yapay zekâ ile yeniden tasarlanması
Re-designing classic car models with artificial intelligence
- Tez No: 977962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ÖZKARAKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Otomotiv Mühendisliği, Güzel Sanatlar, Industrial Design, Automotive Engineering, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sezgisel bulanık mantık, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Intuitive fuzzy logic, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Özet
İnsanlığın varoluşuyla başlayan sanat, toplumsal olay ve olgularla birlikte değişim ve dönüşüm göstermiştir. Savaş, göç, teknoloji gibi insanoğlunun yaşamını etkileyen birçok faktör sanatı da etkilemiş ve çağın gereksinimleri akabinde sanata yön vermiştir. Modern zaman ilerledikçe Sanat ve Tasarım ilişkisi artmış ve başlı başına birçok yeni alan ortaya çıkmıştır. Grafik tasarım, Kentsel tasarım, Mimari tasarım, bunlardan biri olan endüstriyel tasarım, tanımında tasarımın bütün unsurları bulundurmasının yanı sıra sanayiye uygulanabilirlik, seri üretim gibi özelliklere de sahip çok geniş bir çalışma alanıdır. Bu bağlamda, ilgilendiği alanlardan biri de otomobil tasarımıdır. Fakat otomobil tasarımını, sanatın doğrudan etkisini gösterdiği endüstriyel tasarım ürünleri içerisine dâhil etmek pek mümkün değildir. Genel gözleme göre otomobile yönelik tasarımın başat etmenleri daha çok ergonomik, ekonomik ve işlevsel temellere dayanmaktadır. Ancak görsel kültürün önem kazandığı günümüzde taleplerin değişimiyle birlikte tasarımda kimlik arayışı ve estetik arayışlara olan istek artmıştır. Bu nedenle çalışmanın konusunu büyük bir talep potansiyeline sahip otomobil tasarımına, Yapay zekâ yaklaşımların uygulanması oluşturmaktadır. Yapay zekâ teknolojisinden birçok alanda yararlanılmaktadır. Günümüz teknolojisi olan yapay zekâyı, otomobil tasarımlarında kullanarak, geçmişten günümüze etkisini sürdüren klasik otomobil modellerinin teknoloji ve tasarım sentezi ile birlikte yeniden tasarlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Art, which began with the existence of humanity, has shown change and transformation together with social events and phenomena. Many factors that affect human life, such as war, migration, and technology, have also influenced art and, in turn, directed it in line with the requirements of the era. As modern times progressed, the relationship between art and design increased, and many new fields emerged in their own right. Graphic design, urban design, and architectural design are examples of these. One of them, industrial design, besides containing all the elements of design in its definition, also possesses characteristics such as applicability to industry and suitability for mass production, thus encompassing a very broad field of study. In this context, one of its areas of interest is automobile design. However, it is not very possible to include automobile design among the industrial design products in which the direct influence of art is observed. In general observation, the leading factors in automobile design are based more on ergonomic, economic, and functional foundations. Nevertheless, in today's world, where visual culture has gained importance, together with the change in demands, the desire for identity and aesthetic pursuits in design has increased. For this reason, the subject of the study consists of the application of artificial intelligence approaches to automobile design, which holds a large potential for demand. Artificial intelligence technology is utilized in many areas. By using artificial intelligence, which is today's technology, in automobile designs, it has been aimed to redesign classical automobile models, which have continued their influence from past to present, together with the synthesis of technology and design.