Genç Arkadaş Dergisi'nde Türk milliyetçiliği: Söylem ve ideolojinin içerik analizi
Turkish nationalism in the Genç Arkadaş Journal: A content analysis of discourse and ideology
- Tez No: 977980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DURSUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Türk milliyetçiliği, Genç Arkadaş Dergisi, ülkücü hareket, gençlik dergileri, Nationalism, Turkish nationalism, Genç Arkadaş Magazine, ülkücü movement, youth magazines
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, 1975–1977 yılları arasında yayımlanan Genç Arkadaş Dergisi aracılığıyla Türk milliyetçiliğinin genç kuşaklara aktarılma biçimleri ve ideolojik temsilleri incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, milliyetçi söylemin gençlik dergileri aracılığıyla nasıl inşa edildiğini ve gençlerin kimlik oluşum süreçlerini ne şekilde etkilediğini ortaya koymaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 1970'li yıllarda yayımlanmış milliyetçi gençlik dergileri oluştururken, örneklemini Genç Arkadaş Dergisi'nin 1975–1977 yılları arasındaki sayılarında yer alan yazılar teşkil etmektedir. Veri toplama aracı olarak dergide yayımlanan yazılar belirlenmiş, bu metinler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırmada elde edilen temel bulgulara göre, Genç Arkadaş Dergisi'nde yer alan yazılar milliyetçilik düşüncesini gençlere güçlü biçimde aktarmakta ve kimlik inşasında etkin bir rol oynamaktadır. Bu tez çalışması, milliyetçilik düşüncesini yalnızca devlet politikaları ya da yüksek ideoloji düzleminde değil; gençlik yayıncılığı, kavramsal söylem, metin temelli analizler ve toplumsal karşılıklar üzerinden ele alması açısından literatüre özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the ways in which Turkish nationalism was transmitted to young generations and its ideological representations through the Genç Arkadaş Magazine, published between 1975 and 1977. The primary objective of the research is to reveal how nationalist discourse is constructed through youth magazines and how it influences young people's identity formation processes. The study employed a qualitative research method. The research population consisted of nationalist youth magazines published in the 1970s, while the sample consisted of articles published in the Genç Arkadaş Magazine between 1975 and 1977. Articles published in the magazine were selected as the data collection tool, and these texts were analyzed using content analysis. According to the key findings of the research, the articles in Genç Arkadaş Magazine powerfully convey nationalist ideas to young people and play an active role in identity construction. This thesis offers a unique contribution to the literature by examining nationalism not only at the level of state policies or high ideology, but also through youth publishing, conceptual discourse, text-based analyses, and societal responses.