İzmit Körfezi kuzeyi kıyı ve deniz dibi çökellerinin mühendislik jeolojisi
Engineering geology of coast and marine sediments in the north of Izmit Bay
  1. Tez No: 232695
  2. Yazar: ŞERİFE EMEL COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZKAN DORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzmit Körfezi, Kıyı ve Deniz Dibi Çökelleri, Mühendislik Jeolojisi, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), İzmit Bay, Coast and Marine Sediments, Engineering Geology, Geographic Information System (GIS)
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, İzmit Körfezi Kuzey kesiminde yer alan, Kirazlıyalı, Körfez,Yarımca kıyı ve deniz dibi çökellerinin mühendislik jeolojisi özelliklerideğerlendirilmiştir. İnceleme alanı sınırlarını, batıda Körfez ilçesi Kirazlıyalıbeldesi'nde bulunan Evyap A.Ş., Körfez ilçesi Yarımca - Liman mevkiinde yer alanRota Denizcilik Tic.A.Ş., ve Yarımca beldesi'nde yer alan Gübretaş A.Ş. liman sahasıdoğuda ise Körfez ilçesi'nde bulunan Yarımca Konteyner Terminal sahası, TüpraşRafinerisi ve Alpet Dolum Tesisi sahaları oluşturmaktadır. İnceleme alanı sınırlarıiçerisinde yer alan alana ait mühendislik jeolojisi özelliklerinin belirlenmesinde, bualanda yapılan sondaj verileri ve arazi gözlemleri veri kaynağını oluşturmuştur.İnceleme alanı jeolojisi temelini Pleyistosen yaşlı çakıl, kum, kil ve silt ardalanmalıseviyelerle temsil edilen Şirintepe formasyonu oluşturmaktadır. Şirintepe formasyonuüzerinde Geç Kuvaterner'e ait alüvyon çökelleri yer almaktadır. Ayrıca incelemealanında bu formasyonlar üzerinde, kil boyutundan blok boyutuna kadar malzemedenoluşan dolgu zemin tabakası bulunmaktadır. Deniz tabanında ise tabaka kalınlıkları 1.20? 4.00m derinlikleri arasında değişen Pleistosen ? Holosen yaşlı karasal çökellere ait,çok yumuşak, KİL ile gevşek / orta sıkı, çakıllı kumlu kabuk / kabuklu kum tabakalarıbelirlenmiştir.Çalışma, elde edilen verilerin amaç doğrultusunda, değerlendirilerek, sayısal ortamdaveri tabanı oluşturulmasını ve oluşturulan veri tabanının Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)ortamında sorgulanmasını kapsamaktadır. Veri tabanı, alanın mühendislik jeolojisiözelliklerine göre değerlendirilmiştir. Sondajlardan elde edilen veriler neticesinde; 0 ?2m, 2 - 4m, 4 ? 6m, 6 ? 8m, 8 ? 10.4m derinlikler arasında beş farklı alana ayrılarakyeraltı su seviyesi haritası oluşturulmuştur. SPT_N30 darbe sayısı 4 ? 10 (gevşek ? ortakatı / katı), 10 ? 30 (orta sıkı ? katı / çok katı), 30 ? 50 (sıkı ? çok katı / sert), > 50 (çoksıkı ? sert) zeminler olarak 4 farklı gruba ayrılarak haritalandırılmıştır. Bu haritalarınoluşturulmasında ArcGIS 9.1 programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the engineering geology properties of the coast and marinesediments in Kirazlıyalı, Körfez and Yarımca are determined. The analyzed region isbounded in the west with Evyap A.Ş. in Kirazlıyalı country of Körfez, Rota DenizcilikTic.A.Ş. around Yarımca-Liman in Körfez, and Gübretaş A.Ş. in Yarımca country whileit is bounded in the east with Yarımca Konteyner Terminal region in Körfez, TüpraşRefinery and Alpet Dolum Tesisi region. In the evaluation of the engineering geologyproperties of the analyzed region, drilling data and terrain observations composed thedata source.Şirintepe formation, which is symbolized with sequentions of Pleistosen old gravel,sand, clay and silt, is the base of the analyzed region. On Şirintepe formation, alluvialsediments exist that belong to Late Quaternary. Moreover, in the formation on theanalyzed region, made ground layer exists that is composed of meterials such as clay andcobble size. On the bottom of the sea, loose / medium dense, gravelly sandy shell /shelly sand and very soft clay layers that belongs to Pleistosen ? Holosen old terrestrialsediments, layers that have varying deepness between 1.20 ? 4.00m exist.The study involves the evaluation of the data collected in the light of the aim, theconstruction of the numeric database and the query of the database by using GeographicInformation System (GIS). The database is evaluated according to the engineeringgeology properties of the region. Due to the data obtained by drilling, five differentregions are created as 0 ? 2m, 2 - 4m, 4 ? 6m, 6 ? 8m, 8 ? 10.4m, and the under-waterlevel map is formed. While mapping, SPT_N30 resistance value is grouped in 4 differentgruops such as 4 ? 10 (loose ? medium stiff / firm), 10 ? 30 (medium dense ? firm / verystiff), 30 ? 50 (dense ? very stiff / hard), and > 50 (very dense ? hard) ground. ArcGIS9.1 is used to construct these maps.