Hekimin rücuen tazmin sorumluluğu
Physician's recourse liability for compensation
  1. Tez No: 978023
  2. Yazar: BAHRİ YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk borçlar hukuku, Türk özel hukuku, Turkish law of obligations, Turkish private law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
Özet
Teşhis, tedavi, kontrol, ameliyat, koruyucu hekimlik uygulamalarının tamamını kapsayan tıbbi müdahale kavramı, kişilerin vücut ve manevi bütünlüğüne yönelik olarak yapılan eylemlerdir. Bu nedenle, tıbbi müdahalenin hukuka uygun olarak kabul edilmesi için bazı şartların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu şartların beklendiği şekilde gerçekleştirilmemesi durumunda tıbbi müdahalenin hukuka uygun yapılmadığı kabul edilmektedir. Hukuka uygun yapılmayan tıbbi müdahalelerin zarara sebebiyet vermesi ve bu tıbbi müdahalede kusuru bulunan hekimin cezai ve hukuki olarak sorumluluğu doğmaktadır. Hukuki sorumluluk, hastada meydana gelen zararın maddi karşılığının tazmin edilmesidir. Özel hastanede çalışan hekimler ile devlet sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlerin sorumluluğu farklı hukuki rejimlere tabidir. Özel hastanede çalışan hekimlerin sorumluluğu özel hukuk kuralları çerçevesinde belirlenirken, devlet sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimlerin sorumluluğu idare hukuku kurallarına göre belirlenmektedir. Tıbbi hata yapan kusurlu hekimlerin hukuki anlamda sorumluluğu hastanın zararının maddi olarak karşılanması olması nedeniyle tazminat sorumluluğu olarak nitelendirilmektedir. Hastada meydana gelen zararın maddi karşılığı mevzuat veya sözleşme hükümleri gereği idare veya özel hastane tarafından karşılanmaktadır. Borçlar hukukuna göre alacaklıya kendi payından fazlasını ödeyen kişi diğer borçlulardan bu fazla yaptığı ödemeyi kusurları oranında isteme hakkına sahiptir. Özel hastanede çalışan hekimlerin ifa yardımcısı sıfatı ile vermiş oldukları zarar kusurları oranında özel hastanelerce rücu edilmek kaydıyla tazmin edilmekte iken idare hukukuna tabi kamu görevlisi hekimlere idare ödemiş olduğu tazminattan kusuru oranında ilgili hekimlere rücu edebilmektedir. Çalışmada, hekim, tıbbi müdahale ve rücu kavramları detaylıca incelenmiştir. Akabinde sağlık alanında rücu mekanizmasının nasıl işletildiği hususuna değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of medical intervention, which encompasses all applications of diagnosis, treatment, control, surgery, and preventive medicine, is an action taken against the physical and spiritual integrity of individuals. Therefore, certain conditions must be met for medical intervention to be considered lawful. If these conditions are not met as expected, it is accepted that the medical intervention was not performed lawfully. Medical interventions that are not performed lawfully cause damage and the physician at fault in this medical intervention is held criminally and legally liable. Legal liability is the compensation of the material equivalent of the damage caused to the patient. The liability of physicians working in private hospitals and physicians working in state health institutions and organizations are subject to different legal regimes. While the liability of physicians working in private hospitals is determined within the framework of private law rules, the liability of physicians working in state health institutions and organizations is determined according to administrative law rules. The legal liability of faulty physicians who make medical errors is defined as compensation liability because it is the material compensation of the patient's damage. The material equivalent of the damage caused to the patient is covered by the administration or private hospital in accordance with the legislation or contract provisions. According to the law of obligations, a person who pays more than his/her share to a creditor has the right to demand this excess payment from other debtors in proportion to their faults. While the damages caused by physicians working in private hospitals as assistants are compensated by private hospitals in proportion to their faults, the administration can recourse to the relevant physicians for the compensation paid to public servant physicians subject to administrative law in proportion to their faults. In the study, the concepts of physician, medical intervention and recourse are examined in detail. Then, the issue of how the recourse mechanism is operated in the field of health is discussed.