Çocuk merkezli oyun terapisinin kanser tanısı almış 8-12 yaş grubundaki çocukların depresyon, anksiyete, öz şefkat ve yaşam kalitesi düzeylerine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effects of child-centered play therapy on depression, anxiety, self-compassion, and quality of life levels in children aged 8–12 diagnosed with cancer
  1. Tez No: 978031
  2. Yazar: ESRA COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk merkezli oyun terapisi, kanser, depresyon, anksiyete, öz şefkat, yaşam kalitesi, Child-centered play therapy, cancer, depression, anxiety, self-compassion, quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı kanser tanısı konmuş 8-12 yaş grubundaki çocuklara yönelik uygulanan Çocuk Merkezli Oyun Terapisi (ÇMOT) yaklaşımının onların depresyon, anksiyete, öz şefkat ve yaşam kalitesi düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Araştırma nicel araştırma tasarımlarından ön-test son-test kontrol ve deney gruplu deneysel desen ile yürütülmüştür. Deney ve kontrol gruplarına katılımcılar seçkisiz yöntemle atanmış olup toplamda kanser tanısı almış 8-12 yaş grubundaki 34 katılımcı ile araştırma yürütülmüştür. Deneysel araştırma 2024 yılında, İç Anadolu Bölgesinde bir Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştirilmiş ve deney grubuna 3 ay boyunca haftada bir kez ve toplamda 12 seans olarak planlanan çocuk merkezli oyunla terapi yöntemi uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise herhangi bir terapi uygulanmamıştır. Veri toplama aracı olarak Pediatrik Yaşam Kalitesi 4.0 Envanteri (PedsQL 4.0), Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (ÇADÖ-Y) ve Çocuklar İçin Öz Şefkat Ölçeği (ÇÖŞÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik olmayan testler Mann Whitney U Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, Araştırma bulguları, ÇMOT'un kanser tanısı almış 8-12 yaş grubundaki çocukların psikolojik sağlamlıklarını destekleyici ve iyileştirici etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar ÇMOT uygulanan deney grubundaki çocukların yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon düzeylerinde anlamlı düzeyde iyileşmeler meydana gelmiştir. Anksiyete düzeyleri açısından, ayrılık anksiyetesi, sosyal fobi, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk ve yaygın anksiyete bozukluğu alt boyutlarında deney grubunun son test puanlarında anlamlı düzeyde düşüşler tespit edilmiştir. Depresyon semptomları bakımından da benzer bir eğilim gözlemlenmiş; majör depresif bozukluk alt boyutunda deney grubundaki çocukların puanları anlamlı şekilde azalmış, buna karşılık kontrol grubunda herhangi bir anlamlı değişim saptanmamıştır. ÇMOT'un öz-şefkat düzeyine etkisi açısından deney grubundaki çocukların son test öz-şefkat puanları, hem kendi ön test puanlarına göre hem de kontrol grubunun son test puanlarına kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Çalışma bulgularına dayanarak, psikologların ÇMOT'u terapilere entegre etmeleri, ailelerin çocuklarının duygusal iyilik hâlleri için bu yöntemi desteklemeleri ve araştırmacıların ÇMOT'un farklı yaş grupları, psikolojik semptomlar ve hastalık türleri üzerindeki etkilerini daha geniş örneklemlerle incelemeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of the Child-Centered Play Therapy (CCPT) approach on levels of depression, anxiety, self-compassion, and quality of life among children aged 8–12 who have been diagnosed with cancer. The research was conducted using a quantitative experimental design with a pre-test post-test control group model. Participants were randomly assigned to experimental and control groups, and the study was carried out with a total of 34 children aged 8–12 who had received a cancer diagnosis. The experimental research was conducted in 2024 at a medical faculty hospital located in the Central Anatolia Region. The experimental group received CCPT once a week for three months, totaling 12 sessions. In the control group, no therapy was applied. As data collection tools, the Pediatric Quality of Life Inventory 4.0 (PedsQL 4.0), the Children's Anxiety and Depression Scale (ÇADÖ-Y), and the Self-Compassion Scale for Children (ÇÖŞÖ) were utilized. Data were analyzed using non-parametric tests, including the Mann-Whitney U Test and the Wilcoxon Signed-Ranks Test. The research findings indicate that CCPT has supportive and restorative effects on the psychological resilience of children diagnosed with cancer in the 8–12 age group. The results revealed that children in the experimental group who received CCPT showed statistically significant improvements in quality of life, anxiety, and depression levels. In terms of anxiety, significant decreases were observed in the post-test scores of the experimental group in subdimensions such as separation anxiety, social phobia, obsessive-compulsive disorder, panic disorder, and generalized anxiety disorder. A similar trend was found in depression symptoms, with a significant reduction in scores related to major depressive disorder within the experimental group, while no statistically significant change was observed in the control group. Regarding the impact of CCPT on self-compassion, the post-test scores of the experimental group were found to be significantly higher both compared to their own pre-test scores and to the post-test scores of the control group. Based on these findings, it is recommended that psychologists integrate CCPT into therapeutic processes, families support this approach to improve their children's emotional well-being, and researchers further investigate the effects of CCPT on different age groups, psychological symptoms, and types of illness using larger sample sizes.