Hemşirelik öğrencilerinin toplumsal cinsiyet algısı ile hemşirelik mesleğine yönelik tutumları arasındaki ilişki
Relationship between nursing students' gender perception and theirattitudes towards the nursing profession
  1. Tez No: 978045
  2. Yazar: SAYNUR EŞİYOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİYE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Hemşirelik Öğrencileri, Mesleki Tutum, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Algısı, Nursing, Nursing Students, Gender, Gender Perception, Professional attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu araştırmanın amacı, hemşirelik öğrencilerinin toplumsal cinsiyet algıları ile hemşirelik mesleğine yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı nitelikte yürütülen çalışma, Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören 346 öğrenci ile 13.05.2024–31.05.2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği (TCAÖ)”ve“Hemşirelik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği (HMTÖ)”aracılığıyla toplanmış; analizde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. BULGULAR: Öğrencilerin %85'i kadın, %15'i erkektir. TCAÖ toplam puan ortalaması 104,50 ± 14,43 bulunmuştur. TCAÖ puan ortalamaları, kadın öğrencilerde erkek öğrencilere; sosyal güvencesi olanlarda ise sosyal güvencesi olmayan öğrencilere göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. HMTÖ“hemşirelik mesleğinin özellikleri”alt boyut puan ortalaması 78,92 ± 9,45,“hemşirelik mesleğini tercih etme durumu”alt boyut puan ortalaması 46,59 ± 8,88,“hemşirelik mesleğinin genel durumuna ilişkin tutum”alt boyut puan ortalaması 34,21 ± 3,38 ve toplam puan ortalaması 159,73 ± 17,68'dir. Kadın öğrencilerin HMTÖ toplam puanı ve tüm alt boyutlarda puanı erkeklere kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. İsteyerek tercih edenler HMTÖ toplam puanı ve tüm alt boyutlarda anlamlı biçimde daha yüksek puan almıştır. Sosyal güvencesi olanlarda HMTÖ“hemşirelik mesleğinin özellikleri”alt boyut puan ortalaması ve toplam puanları olmayanlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. 3.sınıf öğrencilerinin hemşirelik mesleğinin genel durumuna ilişkin tutum puanları, 1 ve 4. sınıf öğrencilerine göre anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. SONUÇ: TCAÖ ile HMTÖ toplam puanı ve alt boyutları arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: The objective of this study is to examine the relationship between nursing students' perceptions of gender roles and their attitudes toward the nursing profession. MATERIALS AND METHODS: This descriptive study was conducted with 346 students enrolled in the Department of Nursing at Sakarya University Faculty of Health Sciences between May 13 and May 31, 2024.Data were collected using the“Personal Information Form,”the“Gender Perception Scale (GPS),”and the“Attitude Scale Toward the Nursing Profession (ASNP).”Descriptive statistical methods were used in the analysis, and the level of significance was set at p<0.05. RESULTS: 85% of the participants in the study were female and 15% were male. The mean total score of the GPS was 104.50 ± 14.43. The GPS scores were found to be significantly higher among female students compared to male students, and among students with health insurance compared to those without. For the ASNP The mean score of“characteristics of the nursing profession”was 78.92 ± 9.45, The mean score of“tendency to choose the nursing profession”was 46.59 ± 8.88 ,The mean score of“general attitude toward the nursing profession”was 34.21 ± 3.38, The total ASNP score was 159.73 ± 17.68.Female students had significantly higher scores than male students in the sub scales of“characteristics of the nursing profession,”“tendency to choose the profession,”and the total ASNP score.Students who chose the nursing department willingly had significantly higher scores in both the total ASNP and all sub scales. Similarly, students with health insurance had significantly higher scores in the“characteristics of the nursing profession”sub scale and the total ASNP score compared to those without. Third-year students' scores in the“general attitude toward the nursing profession”sub scale were found to be significantly lower than those of first- and fourth-year students. CONCLUSION:A positive and significant correlation was found between GPS scores and both the total ASNP scores and all sub scales.