Beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme programlarının yeterliliği hakkında beden eğitimi ögretmenlerinin görüșlerinin incelenmesi
An examination of physical education teachers' views on the adequacy of physical education and sports teacher training programs
- Tez No: 978044
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Eğitim ve Öğretim, Sports, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor yüksekokulları, Spor tesisleri, Öğretmen yeterliliği, Öğretmen yetiştirme, Physical education and sport faculty, Sports facilities, Teacher proficiency, Teacher training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul'un Bağcılar ilçesinde ilinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme programlarının yeterliliğine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada, öğretmenlerin öğretim programı yeterliliği, öğretim elemanı yeterliliği ve tesis yeterliliğine yönelik algıları ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin mesleki motivasyon düzeyleri ile bu yeterlik algıları arasındaki farklılıklar da incelenmiştir. Araştırma, nicel yöntem ve betimsel tarama modeli doğrultusunda yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Bağcılar ilçesinde resmi ve özel okullarda görev yapan ve kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen toplam 148 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile Sinan Uğraş (2019) tarafından geliştirilen“Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Yetiştirme Programlarının Yeterliliği Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 programı ile analiz edilmiş; normallik sağlayan değişkenler için parametrik testler (bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA) uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin öğretim yeterliliklerine ilişkin algılarının genel olarak orta düzeyde olumlu olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre öğretim elemanı yeterliliği algısında anlamlı bir farklılık görülmüş, erkek öğretmenlerin bu boyuttaki puanları kadınlara göre daha yüksek çıkmıştır. Diğer demografik değişkenlere (yaş, eğitim durumu, kıdem) göre yapılan analizlerde ise öğretim yeterlilikleri açısından anlamlı farklılıklar saptanmamıştır. Araştırma bulguları, beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme programlarının öğretmen algıları düzeyinde geliştirilmesi gereken bazı alanlar olduğunu ortaya koymakta; özellikle öğretim elemanlarının niteliği, uygulamalı derslerin etkinliği ve okul içi imkanların eşitliği gibi unsurların güçlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Anahtar Kelimeler Beden eğitimi öğretmeni, öğretmen yetiştirme, program yeterliliği, öğretim elemanı, tesis, mesleki motivasyon
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the opinions of physical education teachers working in the Bağcılar district of Istanbul regarding the adequacy of physical education and sports teaching programs. Teachers' perceptions of curriculum adequacy, faculty adequacy, and facility adequacy were analyzed based on demographic variables. Furthermore, differences between teachers' professional motivation levels and their perceptions of these adequacy were examined. The study was conducted using a quantitative approach and descriptive survey model. The sample group consisted of 148 physical education teachers working in public and private schools in Bağcılar during the 2024–2025 academic year, selected through convenience sampling. Data were collected using a personal information form developed by the researcher and the“Physical Education and Sports Teacher Training Program Adequacy Scale”developed by Sinan Uğraş (2019). The data were analyzed using SPSS 25.0 software; parametric tests (independent samples t-test and one-way ANOVA) were applied to variables that met the normality assumption. The results showed that teachers' perceptions of the adequacy of teacher training programs were generally moderately positive. A significant difference was found in faculty member adequacy perceptions by gender, with male teachers reporting higher scores than female teachers. No statistically significant differences were found in perceptions based on other demographic variables such as age, education level, seniority. The findings reveal that there are certain areas within physical education and sports teacher training programs that need improvement, particularly in terms of faculty member qualifications, the effectiveness of practical courses, and the equity of in-school facilities. Keywords Physical education teacher, teacher training, program adequacy, faculty member, facilities, professional motivation