İnguinal herni ameliyatı geçiren hastalarda ağrı ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of pain and quality of life in patients undergoing inguinal hernia surgery
- Tez No: 978048
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK AYGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İnguinal herni, ağrı, yaşam kalitesi, hemşirelik bakımı, ameliyat sonrası, Inguinal hernia, pain, quality of life, nursing care, postoperative
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: İnguinal herni onarımı sonrası gelişen postoperatif ağrı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayan önemli bir komplikasyondur. Hemşirelik bakımında verilen eğitimin ve destekleyici girişimlerin, ağrının azaltılmasında ve iyileşmenin desteklenmesinde etkisi vardır. Çalışmanın amacı inguinal herni ameliyatı olacak hastalara ameliyat öncesinde ve taburculukta verilen eğitimin ağrı ve yaşam kalitesine etkisini değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu nicel araştırma, deneme öncesi deneysel desende tek grup ön test-son test modeliyle, tanımlayıcı ve kesitsel tipte olacak şekilde 56 hasta ile gerçekleştirildi. Veriler, literatür ve rehberlere dayalı formlar olan“Hasta Bilgi Formu”,“Visual Analog Skala (VAS)-Ağrı”ve“SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği”ile toplandı. Veriler IBM SPSS Statistics 26 programına aktarıldı ve çeşitli istatistiksel testlerle analizler yapıldı. Anlamlılık için p<0,05 kabul edildi. BULGULAR: Zamana bağlı VAS ağrı puanı değişimleri anlamlı bulundu (p<0,05). Ameliyat öncesi 2,07±1,09, ameliyat sonrası 0. gün 7,89±0,76, ameliyat sonrası 1. gün 3,68±0,69 ve ameliyat sonrası 1. ay ağrı puanı ortalaması 0,98±0,80 olarak belirlendi. Zamana göre SF-12 Yaşam Kalitesi puanları incelendiğinde; sosyal fonksiyon puanı bakımından anlamlı bir değişim bulunmamakta (p>0,05) iken fiziksel fonksiyon, fiziksel ve emosyonel rol kısıtlılığı, mental sağlık, enerji, ağrı, sağlığın genel algılanması alt boyut puanları bakımından anlamlı bir değişim bulundu (p<0,05). SONUÇ: Ameliyat sonrası etkili ağrı yönetimi ve hemşirelik eğitiminin yaşam kalitesini olumlu etkilediği görüldü. Ameliyattan bir ay sonra hastaların ağrı düzeylerinde anlamlı bir azalma gözlendi ve yaşam kalitelerinde iyileşme kaydedildi. Elde edilen bulgular, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası hemşirelik eğitiminin önemini ve bu uygulamaların desteklenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Postoperative pain after inguinal hernia repair is an important complication that negatively affects quality of life and limits daily life activities. Education and supportive interventions given in nursing care have an effect on reducing pain and supporting recovery. The aim of the study is to evaluate the effect of education given to patients who will undergo inguinal hernia surgery before surgery and at discharge on pain and quality of life. MATERIAL AND METHODS: This quantitative study was conducted with 56 patients in a pre-experimental design with a single group pre-test-post-test model, descriptive and cross-sectional. Data were collected using literature and guide-based forms:“Patient Information Form”,“Visual Analog Scale (VAS)-Pain”and“SF-12 Quality of Life Scale”. Data were transferred to IBM SPSS Statistics 26 program and analyzed with various statistical tests. P<0.05 was accepted as significance. RESULTS: Time-dependent VAS pain score changes were found to be significant (p<0.05). Preoperative 2.07±1.09, postoperative 0th day 7.89±0.76, postoperative 1st day 3.68±0.69 and postoperative 1st month pain score average was determined as 0.98±0.80. When SF-12 Quality of Life scores were examined according to time; there was no significant change in terms of social function score (p>0.05), while there was a significant change in terms of physical function, physical and emotional role limitation, mental health, energy, pain, general perception of health sub-dimension scores (p<0.05). CONCLUSION: It was observed that effective postoperative pain management and nursing education positively affected the quality of life. A significant decrease in the patients' pain levels was observed one month after the surgery and an improvement in their quality of life was recorded. The findings show the importance of preoperative and postoperative nursing education and the need to support these practices.