İdiyopatik pulmoner fibrozis hastalarında londrina günlük yaşam aktiviteleri protokolünün geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
Validity and reliability of the londrina activities of daily living protocol in patients with idiopathic pulmonary fibrosis
  1. Tez No: 978049
  2. Yazar: ŞERİFE DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR NAZ GÜRŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik pulmoner fibrozis, günlük yaşam aktiviteleri, geçerlik, güvenirlik, Akciğer hastalıkları, Akciğer hastalıkları-interstisyel, Güvenilirlik, idiopathic pulmonary fibrosis, activities of daily living, validity, reliability, Lung diseases, Lung diseases-interstitial
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İdiyopatik pulmoner fibrozis (İPF) hastaları, ilerleyici akciğer fonksiyon bozukluğu, dispne ve dekondüsyon nedeniyle günlük yaşam aktiviteleri (GYA) sırasında zorluk yaşarlar. Londrina GYA Protokolü gerçek hayattaki aktiviteleri yansıtan bir performans değerlendirmesi olup, İPF hastalarında psikometrik özelliklerinin incelendiği bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı İPF'de Londrina GYA Protokolünün geçerlik ve güvenirliğini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamıza 33 İPF hastası (%66,7 erkek, ortalama yaş; 66,7± 5,2 yıl) dahil edildi. Londrina GYA Protokolü'nün test-tekrar test güvenirliği için test 1 hafta süreyle iki kez uygulandı. Sınıf içi korelasyon katsayısı [The intra-class correlation (ICC)], standart ölçüm hatası [Standard Error of Measurement (SEM)], saptanabilir en küçük değişiklik [Minimal Detectable Change (MDC)] ve öğrenme etkisi hesaplandı. Protokolün geçerliği için Glittre GYA Testi, 6 Dakika Yürüme Testi (6DYT), London Chest GYA Ölçeği, solunum fonksiyonları, dispne şiddeti ve periferik kas kuvveti ile ilişkisi Pearson korelasyon katsayıları kullanılarak incelendi. Bulgular: Londrina GYA Protokolünün ölçümler arası güvenirliği mükemmel bulundu (ICC= 0,942). SEM ve MDC değerleri sırasıyla 8,69 saniye ve 24,01 saniyeydi ve birinci ve ikinci testler arasında %4,7'lik bir öğrenme etkisi gözlendi. Londrina GYA protokolü süresi, Glittre GYA Testi, 6DYT, London Chest GYA Ölçeği, solunum fonksiyonları, dispne şiddeti ve periferik kas kuvveti ile orta-yüksek korelasyonlar gösterdi (p<0,001). Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda Londrina GYA protokolü, İPF'li hastalarda GYA değerlendirilmesinde geçerli, güvenilir ve klinikte kullanılabilir olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Idiopathic pulmonary fibrosis (IPF) patients often experience difficulties in activities of daily living (ADL) due to progressive lung dysfunction, dyspnea and decondution. The Londrina ADL Protocol is a performance assessment that reflects real-life activities, and there is no study examining its psychometric properties in IPF patients. The aim of this study is to investigate the validity and reliability of the Londrina ADL Protocol in IPF patients. Methods: In our study, 33 IPF patients (%66.7 men, mean age; 66.7± 5.2 years) were included. For the test-retest reliability of the Londrina protocol, the test was performed twice within a 1 week. The intra-class correlation coefficient (ICC), standard measurement error (SEM), minimal detectable change (MDC) and learning effect were calculated. For the validity of the protocol, the relationship between the Glittre Test (TGlittre), the 6-Minute Walk Test (6MWT), the London Chest ADL Scale (LCADL), respiratory functions, dyspnea severity and peripheral muscle strength was examined using Pearson correlation coefficients. Results: The test-retest reliability of the Londrina Protocol was found to be excellent (ICC= 0.939). The SEM and MDC values were 8.69 seconds and 24.01 seconds, respectively, and a learning effect of 4.7% was observed between the first and second tests. The protocol showed moderate-high correlations with the TGlittre, 6MWT, LCADL scale, respiratory functions, dyspnea severity and peripheral muscle strength (p<0.001). Conclusion: As a result of our study, the Londrina ADL Protocol was found to be a valid, reliable and clinically usable tool for evaluating ADL in patients with IPF.