Fekal kalprotektin referans aralığının belirlenmesi
Determination of fecal calprotectin reference range
  1. Tez No: 978047
  2. Yazar: NUR BENGİSU GÜLŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fekal kalprotektin, referans aralığı, non-parametrik yöntem, biyobelirteç, inflamatuvar bağırsak hastalığı, Fecal calprotectin, reference interval, non-parametric method, biomarker, inflammatory bowel disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Fekal kalprotektin, gastrointestinal sistemde özellikle inflamatuvar bağırsak hastalıklarının non-invaziv tanısında yaygın olarak kullanılan bir biyobelirteçtir. Ancak klinik değerlendirmelerde kullanılacak güvenilir referans aralıklarının belirlenmesi, test sonuçlarının yorumlanabilirliği açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, fekal kalprotektin düzeyinin referans aralığını belirlemek amacıyla kolonoskopi sonucu normal bulunan bireyler ve sağlıklı gönüllülerden oluşan bir popülasyon değerlendirilmiştir. Çalışmaya toplam 115 birey dahil edilmiş, uç değer analizi için Tukey'in IQR yöntemi kullanılmış ve bu analize göre 12 bireyin verisi dışlanarak analizler 103 birey üzerinden gerçekleştirilmiştir. Fekal kalprotektin düzeyleri, immünotürbidimetrik yöntem ile ölçülmüş; verilerin normal dağılmadığı belirlenmiştir. Bu nedenle, CLSI EP28-A3c kılavuzu doğrultusunda non-parametrik persentil yöntemi uygulanarak 2.5. ve 97.5. persentil aralıkları hesaplanmıştır. Elde edilen referans aralığı 10.0–379.6 µg/g olarak bulunmuştur. Bulgular ayrıca yaş ile fekal kalprotektin düzeyi arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir (Spearman rho = 0.263, p < 0.05). Cinsiyetler arasında ise anlamlı bir fark saptanmamıştır. Buna karşın, daha büyük çalışma grupları ile farklı parametreler değerlendirilerek yapılacak bir referans aralığı belirleme çalışması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Fecal calprotectin is a widely used non-invasive biomarker for the diagnosis of gastrointestinal disorders, particularly inflammatory bowel disease. However, defining reliable reference intervals is essential for accurate interpretation of test results in clinical practice. In this study, a population consisting of individuals with normal colonoscopy findings and healthy volunteers was evaluated in order to determine the reference interval of fecal calprotectin levels. A total of 115 individuals were included in the study. Outlier analysis was performed using Tukey's interquartile range (IQR) method, and data from 12 individuals were excluded based on this analysis. Thus, statistical analyses were conducted on data from 103 participants. Fecal calprotectin levels were measured using an immunoturbidimetric method, and the data were found to be non-normally distributed. Therefore, in accordance with the CLSI EP28-A3c guideline, non-parametric percentile method was applied to calculate the 2.5th and 97.5th percentiles. The resulting reference interval was determined to be 10.0–379.6 µg/g. The findings also revealed a statistically significant positive correlation between age and fecal calprotectin levels (Spearman's rho = 0.263, p < 0.05), while no significant difference was observed between sexes. Nevertheless, future studies involving larger sample sizes and the evaluation of additional parameters would be beneficial for the refinement of reference interval determinations.