Iğdır yöresinde organik arıcılık ve bal üretim anlayışı
Organic beekeeping and honey production approach in Iğdir regio
- Tez No: 842179
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞARAN KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Organic Honey, Organic Agriculture Certificate, Production, Consumption, Decision Tree, Iğdır-Türkiye
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Organik Tarım ürünleri, devletin yetkilendirdiği kurumlar tarafından tüm kontrolleri sonrasında organik tarım sertifikası verilerek tüketime arz edilen gıda ürünleri anlamına gelmektedir. Kontrollerde gıdanın, soy ağacından başlayarak gıda olarak tüketilinceye kadar her türlü insan etkisinden uzak yetiştirilmesine dikkat edilir. Bu süreçte gıdanın GDO ile ilişkilisin olmaması, kullanılan verim arttırıcılar, ilacın vb. her türlü katkının doğal olması akla gelmektedir. Arıcılık sektörü ve bu sektörün en önemli ürünü olan bal üretimi de organik tarım esaslarına göre sertifikalandırılmaktadır. Bu çalışma da Iğdır ilinde ikamet eden bal tüketicilerin organik arıcılık ve bal konusunda ki anlayışlarının ortaya konulması hedeflendi. Bu araştırma, Iğdır ili genelinde ki bal tüketiciler ile yüz yüze anket uygulaması şeklinde yürütüldü. Anket formu iki bölümden oluştu. İlk bölümünde ankete katılan bireylerin demografik bilgileri sorgulandı. İkinci bölümde ise ankete katılan bireylere“Organik bal nedir, biliyor musun?”,“Sence Organik bal nedir?”,“Hiç organik bal aldınız mı?”,“Organik balı niçin almazsınız?”,“Organik balı nereden aldınız?”,“Organik bal olduğunu nasıl anladınız?”,“Organik bal hakkında bilgiyi nereden öğrendiniz?”,“Organik bal yer misin?”,“Ne sıklıkta yersin?”,“Hangi miktarda yersin?”,“Hangi öğünde yersin?”,“En son ne zaman organik bal aldın?”,“Organik tarım sertifikası diye bir şey duydun mu?”ve“Senin İçin ”Organik Tarım Sertifikası“ neyi ifade eder?”soruları yöneltildi. Alınan cevaplardan elde edilen veriler hem sayısal hem de oransal olarak değerlendirildi. Söz konusu cevaplar bir veri madenciliği yöntemi olan Karar Ağacı algoritması ile analiz edildi. Anketin demografik sorular kısmının bulgusu olarak; katılanların %66'sının erkek, %34'ünün bayan olduğu, %70.5'inin 40 yaş altında olduğu, %43'ünün lisans ve üzeri eğitim seviyesine sahip olduğu, %63'ünün asgari ücret ve altında gelir düzeyine sahip olduğu bilgilerinin öne çıktığı gözlendi. İkinci bölümün başında ankete katılanların büyük oranda (%93) organik balın ne olduğunu bildiklerini belirtmelerine rağmen anketin sonunda yalnızca %43'ünün sertifikasyon gereği olarak üretim aşamasında yetkili birimlerce bal üretimin kontrol edildiğini bildikleri görüldü. Geri kalan % 57'lik (%50 + %7) kısmın ise gerçek manada organik balın ne olduğunu bilmedikleri anlaşıldı. Yine“Organik Bal Nedir?”sorusuna yalnızca % 11.5 oranında sertifikalı bal derken %88.5 oranındaki çoğunluğun bala organik denebilmesi için sertifikasyondan haberdar dahi olmadıkları anlaşıldı. Durum böyle olmasına rağmen ankete katılanların %77.5'i“Organik bal aldınız mı?”sorusuna“Evet”cevabı vermişlerdir. Bu veri ankete katılanların büyük çoğunluğunun Organik bal ÖZET IĞDIR YÖRESİNDE ORGANİK ARICILIK VE BAL ÜRETİMİ ANLAYIŞI ARAZ, Fatih Yüksek Lisans Tezi Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Başaran KARADEMİR Ocak 2022,62Sayfa Organik Tarım ürünleri, devletin yetkilendirdiği kurumlar tarafından tüm kontrolleri sonrasında organik tarım sertifikası verilerek tüketime arz edilen gıda ürünleri anlamına gelmektedir. Kontrollerde gıdanın, soy ağacından başlayarak gıda olarak tüketilinceye kadar her türlü insan etkisinden uzak yetiştirilmesine dikkat edilir. Bu süreçte gıdanın GDO ile ilişkilisin olmaması, kullanılan verim arttırıcılar, ilacın vb. her türlü katkının doğal olması akla gelmektedir. Arıcılık sektörü ve bu sektörün en önemli ürünü olan bal üretimi de organik tarım esaslarına göre sertifikalandırılmaktadır. Bu çalışma da Iğdır ilinde ikamet eden bal tüketicilerin organik arıcılık ve bal konusunda ki anlayışlarının ortaya konulması hedeflendi. Bu araştırma, Iğdır ili genelinde ki bal tüketiciler ile yüz yüze anket uygulaması şeklinde yürütüldü. Anket formu iki bölümden oluştu. İlk bölümünde ankete katılan bireylerin demografik bilgileri sorgulandı. İkinci bölümde ise ankete katılan bireylere“Organik bal nedir, biliyor musun?”,“Sence Organik bal nedir?”,“Hiç organik bal aldınız mı?”,“Organik balı niçin almazsınız?”,“Organik balı nereden aldınız?”,“Organik bal olduğunu nasıl anladınız?”,“Organik bal hakkında bilgiyi nereden öğrendiniz?”,“Organik bal yer misin?”,“Ne sıklıkta yersin?”,“Hangi miktarda yersin?”,“Hangi öğünde yersin?”,“En son ne zaman organik bal aldın?”,“Organik tarım sertifikası diye bir şey duydun mu?”ve“Senin İçin ”Organik Tarım Sertifikası“ neyi ifade eder?”soruları yöneltildi. Alınan cevaplardan elde edilen veriler hem sayısal hem de oransal olarak değerlendirildi. Söz konusu cevaplar bir veri madenciliği yöntemi olan Karar Ağacı algoritması ile analiz edildi. Anketin demografik sorular kısmının bulgusu olarak; katılanların %66'sının erkek, %34'ünün bayan olduğu, %70.5'inin 40 yaş altında olduğu, %43'ünün lisans ve üzeri eğitim seviyesine sahip olduğu, %63'ünün asgari ücret ve altında gelir düzeyine sahip olduğu bilgilerinin öne çıktığı gözlendi. İkinci bölümün başında ankete katılanların büyük oranda (%93) organik balın ne olduğunu bildiklerini belirtmelerine rağmen anketin sonunda yalnızca %43'ünün sertifikasyon gereği olarak üretim aşamasında yetkili birimlerce bal üretimin kontrol edildiğini bildikleri görüldü. Geri kalan % 57'lik (%50 + %7) kısmın ise gerçek manada organik balın ne olduğunu bilmedikleri anlaşıldı. Yine“Organik Bal Nedir?”sorusuna yalnızca % 11.5 oranında sertifikalı bal derken %88.5 oranındaki çoğunluğun bala organik denebilmesi için sertifikasyondan haberdar dahi olmadıkları anlaşıldı. Durum böyle olmasına rağmen ankete katılanların %77.5'i“Organik bal aldınız mı?”sorusuna“Evet”cevabı vermişlerdir. Bu veri ankete katılanların büyük çoğunluğunun Organik bal
Özet (Çeviri)
January 2022,62pages Organic Agriculture products mean food products that are offered for consumption by giving an organic agriculture certificate after all controls by the institutions authorized by the government. In the controls, attention is paid to the fact that the food is grown away from any human influence, starting from the pedigree until it is consumed as food. In this process, the fact that the food is not related to GMO, the efficiency enhancers used, the drug, etc. it comes to mind that all kinds of additives are natural. The beekeeping sector and honey production, which is the most important product of this sector, are also certified according to the principles of organic agriculture. In this study, it was aimed to reveal the understanding of honey consumers residing in Iğdır province about organic beekeeping and honey. This research was carried out in the form of a face-to-face survey with honey consumers throughout the province of Iğdır. The questionnaire form consisted of two parts. In the first part, the demographic information of the individuals participating in the survey was questioned. In the second part, the questions“Do you know what organic honey is?”,“What do you think is Organic honey?”,“Have you ever bought organic honey?”,“Why not buy organic honey?”,“Where did you buy organic honey?”,“How did you understand it was organic honey?”,“Where did you learn about organic honey?”,“Do you eat organic honey?”,“How often do you eat”,“What amount do you eat?”,“What repast do you eat organic honey?”,“When was the last time you bought organic honey?”,“Have you ever heard of organic farming certification?”and“What does ”Organic Agriculture Certificate“ mean to you?”were asked to the individuals who participated in the survey. The data obtained from the answers received were evaluated both numerically and proportionally. The answers in question were analyzed with the Decision Tree algorithm, which is a data mining method. The highlights data of the demographic questions section of the survey were as follows; it were observed that 66% of the participants were male and 34% were female, 70.5% of the participants were under the age of 40, 43% of them have undergraduate or higher education level, 63% of them were have minimum wage or below of this income level. At the beginning of the second part, a large proportion (93%) of the respondents reported what organic honey is. However, at the end of the survey, it was seen that only 43% knew that honey production was controlled by the authorized units during the production phase as a requirement of certification. It was understood that the remaining 57% (50% + 7%) did not really know what organic honey was. Again, it was understood that 88.5% of the survey participants were unaware of the certification process from the given answers of the question of“What is organic honey”. Despite this being the case, 77.5% of the respondents said,“Did you buy organic honey?”They answered“Yes”to the question. This data proves that the majority of the respondents have misinformation about Organic honey. In case of the answers given to all other ongoing questions of the survey are evaluated together, findings have emerged that will confirm the situation summarized above. As a result, it was seen that the residents of Iğdır region do not have enough knowledge about organic honey, they have hearsay information, but after being informed by the government, positive results can be obtained depending on their high level of education.