B12 eksikliği olan hastalarda median sinirin B-mode Us ve elastografi ile değerlendirilmesi
Assessment of the median nerve using B-mode ultrasound and elastography in patients with vitamin B12 deficiency
  1. Tez No: 978097
  2. Yazar: MEHMET EMİR ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Medyan sinir, Nöroradyografi, Median nerve, Neuroradiography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Vitamin B12, DNA sentezi, hücresel enerji metabolizması ve miyelin kılıfının korunmasında kritik bir rolü vardır. Küresel erişkin popülasyonda B12 eksikliği %5–15 arasında görülürken, yaşlılar ve vejetaryenler gibi risk gruplarında daha da artmaktadır. B12 vitamin eksikliği; homosistein birikimi ve metilasyon döngüsündeki bozukluklar yoluyla periferik sinirlerde demiyelinizasyon ve aksonal dejenerasyona neden olur; klinik olarak simetrik distal duyu kaybı, parestezi ve kas güçsüzlüğü ile seyreder(1,2). Ultrason elastografi dokuların mekanik sertliğini non-invaziv ve kantitatif olarak ölçebilmesini sağlayarak B12 vitamin eksikliğinin sinirlerdeki değişikliklerini değerlendirebilir. Bu çalışmada, B12 vitamini eksikliği olan bireylerde median sinirin elastografik olarak değerlendirilmesi, böylece sinir yapısında erken dönemde yapısal değişikliklerin tespit edilebilirliğini araştırmaktır. Çalışma, Aralık 2023 – Haziran 2024 tarihleri arasında Kırıkkale Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalına ultrasonografi için gelen, yaşları 18-90 arasında değişen Dahiliye polikliniği tarafından yeni tanı olarak B12 vitamin eksikliği olan 25, B12 vitamin değeri normal olan 33 toplam 53 kişiyle tasarlandı. B mod ultrason (US) incelemesi ile her iki median sinir kalınlık ve alan ölçümü yapıldı. Shear wave elastografi (SWE) ve strain elastografi (SE) ile median sinir elastisitesine yönelik kalitatif ve kantitatif değerlendirme yapıldı. Çalışma grubu ile kontrol grubunun median sinir alan ve kalınlıklarında anlamlı farklılık saptanmadı(p<0,05). SWE değerlendirilmesinde, çalışma grubunda elastisite medyan değerleri sol median sinirde 50 kPa, sağ median sinirde 53 kPa; kontrol grubunda sol median sinirde 37 kPa, sağ median sinirde 35 kPa olarak ölçülmüş olup B12 vitamin eksikliği olan grupta anlamlı olarak (p<0.001) azalma saptandı. SE incelemesinde ise her iki grup arasında sağ median sinirlerde yumuşak evre B12 eksikliği grubunda %3,4, kontrol grubunda %22,4; orta evre sırasıyla %19 ve %25,9; sert evre ise %20,7 ve %8,6 oranında gözlendi (p=0,005). sol median sinirde ise, B₁₂ eksikliği grubunda %5,2'si yumuşak, %56,9'u orta ve %19'u sert evredeyken; kontrol grubunda bu oranlar sırasıyla %10,3, %37,9 ve %8,6 olarak bulunmuş olup istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır(p=0,051). Korelasyon analizlerinde de B12 değerleri ile SWE ve SE değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı olarak negatif korelasyon bulundu (p<0,05) Literatürde daha önce B12 vitamininin median sinir üzerindeki etkilerini elastografik olarak inceleyen bir çalışma tespit edemedik. Çalışmamızda B12 vitamini eksikliği olan hastalarda her iki kolde median sinirde elastikiyetinin azaldığı gözlendi. Hasta sayısının az olması kısıtlayıcı bir faktör olsa da B12 vitamini eksikliği olan hastalarda sonoelastografik değerlendirme ile median sinir etkileniminin olası ilerleyici morbidite ve komplikasyonları önlemek ve azaltmak açısından katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Vitamin B12 plays a critical role in DNA synthesis, cellular energy metabolism and the preservation of the myelin sheath. Worldwide, vitamin B₁₂ deficiency affects approximately 5–15 % of the adult population, with even higher rates in risk groups such as the elderly and vegetarians. Deficiency leads to accumulation of homocysteine and disruption of the methylation cycle, resulting in demyelination and axonal degeneration in peripheral nerves; clinically, this presents as symmetric distal sensory loss, paraesthesia and muscle weakness. Ultrasonographic elastography allows non-invasive, quantitative assessment of tissue mechanical stiffness, enabling evaluation of nerve changes in vitamin B₁₂ deficiency (1,2). This study aimed to elastographically assess the median nerve in individuals with vitamin B₁₂ deficiency to investigate the detectability of early structural changes. Between December 2023 and June 2024, 58 consecutive patients aged 18–90 years referred for ultrasound to the Department of Radiology at Kırıkkale University Faculty of Medicine by the Internal Medicine outpatient clinic were enrolled: 25 with newly diagnosed vitamin B12 deficiency and 33 with normal levels. B-mode ultrasound was used to measure cross-sectional area and thickness of both median nerves, followed by shear-wave elastography (SWE) and strain elastography (SE) for qualitative and quantitative evaluation of elasticity. No significant differences were observed between groups in area or thickness (p < 0.05). In SWE, median elasticity values in the deficient group were 50 kPa (left) and 53 kPa (right) versus 37 kPa and 35 kPa in controls, representing a significant decrease (p < 0.001). In SE of the right median nerve, the“soft”phase occurred in 3.4 % of deficient versus 22.4 % of controls;“intermediate”in 19 % versus 25.9 %; and“hard”in 20.7 % versus 8.6 % (p = 0.005). For the left nerve, proportions were 5.2 %, 56.9 % and 19 % in deficient versus 10.3 %, 37.9 % and 8.6 % in controls, without statistical significance (p = 0.051). Correlation analyses revealed significant negative correlations between serum B₁₂ levels and both SWE and SE values (p < 0.05). To our knowledge, no prior study has elastographically examined vitamin B₁₂'s effect on the median nerve. Our findings demonstrate decreased elasticity in both arms of deficient patients; although the small sample size is a limitation, sonoelastographic evaluation may help prevent and mitigate progressive morbidity and complications of median nerve involvement.