Göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı semptomları ile çocuk acile başvuran hastaların enerji içeceği kullanım sıklığının idrar metabolitleri düzeyi aracılığıyla araştırılması ve klinik korelasyonu
  1. Tez No: 978098
  2. Yazar: KENT OZAN KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF EROLU KIBRIS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji içeceği, kafein, çocuk, miyokardit, troponin, göğüs ağrısı, acil, Energy drink, caffeine, child, myocarditis, troponin, chest pain, emergency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Çocukluk ve adolesan yaş grubunda kafein içeren enerji içeceği kullanım sıklığı tüm dünyada artış göstermektedir. Enerji içeceklerinin en tehlikeli yan etkileri kardiyovasküler sistem üzerinde olup nörolojik, gastrointestinal yan etkileri de bulunmaktadır. Kardiyak yan etkileri sıklıkla çarpıntı, göğüs ağrısı, kan basıncında artış, ritim bozuklukları olsa da koroner spazm ve nadiren miyokard infarktüsü yaşanabilir. Enerji içeceği ve kafein tüketiminin klinik sonuçları hakkında bilgiler daha çok erişkin yaşta yapılmış olan çalışmalara dayalı olup pediatrik yaş grubunda sınırlıdır. Bu çalışmada 12-18 yaş aralığında, Marmara Üniversitesi Çocuk Acil kliniğine göğüs ağrısı, çarpıntı ve/veya nefes darlığı ile başvuran hastaların başvuruda ve günlük yaşamda enerji içeceği/kafeinli meşrubat tüketimi sorgulanmış olup, fizik muayene bulguları, elektrokardiyografi (EKG) ve troponin düzeyleri ile ilişkisi, idrarda kafein metabolitlerinin gösterilmesi ile desteklenerek araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, prospektif klinik çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırma için 01.10.2023 ile 31.05.2025 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Acil kliniğine başvuran hastalar arasından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve/veya çarpıntı şikayeti olan 282 hasta dahil edilme kriterlerine göre çalışmaya alınmıştır. Veriler, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi bilgi yönetim sistemi ve hastane arşivindeki hasta dosyalarından elde edilmiştir. Hastaların şikayet ve nihai tanıları, laboratuvar sonuçları (Troponin, hemogram, biyokimya), görüntüleme sonuçları, vital bulguları, EKG bulguları incelenmiş, enerji içeceği ve kafeinli meşrubat (çay, kahve) tüketim miktar ve sıklığı, enerji içeceği kullanımı sonrası diğer şikayetlerin neler olduğu standart bir anket ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan hasta grubunun ortalama yaşı 14.941.7 (12-17) olup cinsiyet dağılımı %55 erkek, %45 kız idi. Hastaların tanı dağılımı %73,4 nonspesifik göğüs ağrısı, %11,8 miyokardit, %3,5 pnömoni, %6,0 üst solunum yolu enfeksiyonu, %0,7 supraventriküler taşikardi idi. Başvuruda enerji içeceği öyküsü olan hasta sayısı 43 idi (tüm hastaların %15,2 kadarı). Bunların tanıları 9 hastada perimiyokardit, 28 hastada nonspesifik göğüs ağrısı, 3 hastada üst solunum yolu enfeksiyonu, 3 kişide palpitasyon idi. Başvuruda enerji içeceği tüketimi olan ve nonspesik göğüs ağrısı olan hastaların 7'sinde troponin pozitifliği saptandı. Bu gruptaki bir hastanın EKG'sinde yaygın ST segment elevasyonu, diğer bir hastada ventriküler ekstrasistol, kan basıncı yüksekliği ve sinus taşikardisi görüldü. Non-spesifik göğüs ağrısı ile gelen hastalarda enerji içeceği alan ve almayan hasta grupları, troponin düzeyi açısından değerlendirildiklerinde başvuruda enerji içeceği kullanan hastaların troponin düzeyini anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü (p=0.001). Miyoperikardit/miyokardit tanısı alan 33 hastanın 9 tanesinde (%27,2) başvuruda enerji içeceği kullanımı öyküsü vardı. Perimiyokardit/miyokardit tanısı almış hastalarda, enerji içeceği alan ve almayan hasta grupları arasında troponin düzeyi karşılaştırıldığında, başvuruda enerji içeceği kullananların kullanmayanlara göre troponin düzeyinin daha yüksek olduğu görüldü (p=0.001). Düzenli enerji içeceği kullanan hasta sayısı 140 (%49,6) idi. Hastaların enerji içeceği tüketim sıklığı dağılımı %19,9 (56/282) ayda<1, %18,1 (51/282) ayda 1-4, %8,9 (25/282) haftada 1-3, %2,8 (8/282) haftada>3 adet idi. Haftada 1-3 ve daha fazla enerji içeceği tüketimi 'sık tüketim' olarak sınıflandırıldı. Enerji içeceği kullananların ortalama enerji içeceği tüketimi 463 mg/ay idi. Sık tüketen grupta bu düzey>2560 mg/ay idi. Hastane başvurusunda yakın zamanlı (son 24 saat içinde) enerji içeceği tüketimi olan hasta sayısı 43 (%15,2). Hastaların diğer zamanlarda kafein içeren her türlü içecek tüketimi sonrası gelişen şikayetleri sorgulandığında 276 (%97,9) hastanın göğüs ağrısı, 63 (%22,3) hastanın baş ağrısı, 65 (%23,0) hastanın çarpıntı, 84 (%29,8) hastanın karın ağrısı, 29 (%10,3) hastanın sinirlilik, 38 (%13,5) hastanın halsizlik, 16 (%5,7) hastanın ellerde titreme, 37 (%13,1) hastanın nefes darlığı, 27 (%9,6) hastanın kaygı, 29 (%10,3) hastanın uykusuzluk, 30 (%10,6) hastanın sık idrara çıkma şikayeti mevcut olduğu görüldü. Enerji içeceği dışında çay kahve gibi kafein içeren içeceklerin kullanımı da sorgulandığında 274 (%97,2) hastanın kafein tüketmekte olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamız, çocuk acil kliniğine göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran 12-17 yaş aralığındaki çocukların %15'inde başvuruda enerji içeceği kullanımının olduğunu göstermiştir. Başvuruda enerji içeceği içmiş olup nonspesifik göğüs ağrısı ve palpitasyon tanısı alan hastalarda troponin yüksekliği saptanmış olması, çocukluk çağında enerji içeceklerinin kardiyak yan etkileri açısından dikkat çekicidir. Viral miyokardit varlığında enerji içeceği tüketimi olanlarda troponin düzeyinin daha yüksek olması ve hastane yatış sürelerinin daha uzun olması, miyokardit vakalarında klinik üzerinde etkisi olduğunu ve enerji içeceği kullanımının sorgulanması gerektiğini göstermektedir. Bu çalışma göstermiştir ki 12-17 yaş aralığındaki çocukların önemli bir bölümü enerji içeceği tüketmektedir. Miyokardit gibi önemli bir klinik tabloda bile enerji içeceğinin kullanımı söz konusudur ve tabloya negatif etkileri vardır. Pediatri hekimlerinin ve tüm sağlık çalışanlarının enerji içeceklerinin kardiyak etkileri konusunda bilinçlenmesi, toplumun bu konuda aydınlatılması ve çocuk ve adolesan yaştaki bireylerin bu içeceklere erişiminin olmaması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Objective: The frequency of energy drink consumption containing caffeine among children and adolescents is increasing worldwide. The most dangerous side effects of energy drinks are on the cardiovascular system, but there are also neurological and gastrointestinal side effects. Cardiac side effects often include palpitations, chest pain, increased blood pressure, and arrhythmias, but coronary spasm and, rarely, myocardial infarction may also occur. Information on the clinical outcomes of energy drink and caffeine consumption is based mainly on studies conducted in adults and is limited in the pediatric age group. In this study, patients aged 12-18 who presented to the Marmara University Pediatric Emergency Department with chest pain, palpitations, and/or shortness of breath were questioned about their consumption of energy drinks/caffeinated beverages at the time of presentation and in their daily lives. The aim of this study was to investigate the relationship between these symptoms and physical examination findings, electrocardiography (ECG), troponin levels, and the presence of caffeine metabolites in urine. Method: This study was designed as a prospective clinical trial. Between October 1, 2023, and May 31, 2025, 282 patients who presented to the Pediatric Emergency Department of Marmara University Pendik Training and Research Hospital with complaints of chest pain, shortness of breath, and/or palpitations were included in the study according to the inclusion criteria. Data were obtained from the information management system and patient files at Marmara University Pendik Training and Research Hospital. Patients' complaints and final diagnoses, laboratory results (troponin, hemogram, biochemistry), imaging results, vital signs, and ECG findings were reviewed. The amount and frequency of energy drink and caffeinated beverage (tea, coffee) consumption, as well as other complaints following energy drink consumption, were assessed using a standardized questionnaire. Findings: The average age of the patient group included in the study was 14.94±1.7 (12-17), and the gender distribution was 55% male and 45% female. The distribution of diagnoses among the patients was 73.4% nonspecific chest pain, 11.8% myocarditis, 3.5% pneumonia, 6.0% upper respiratory tract infection, and 0.7% supraventricular tachycardia. The number of patients with a history of energy drink consumption was 43 (15.2% of all patients). Their diagnoses were perimyocarditis in 9 patients, nonspecific chest pain in 28 patients, upper respiratory tract infection in 3 patients, and palpitations in 3 patients. Troponin positivity was detected in 7 patients who consumed energy drinks and had nonspecific chest pain. One patient in this group had widespread ST segment elevation on the ECG, another had ventricular extrasystole, high blood pressure, and sinus tachycardia. When patients with nonspecific chest pain who consumed energy drinks and those who did not were evaluated in terms of troponin levels, it was observed that troponin levels were significantly higher in patients who consumed energy drinks at presentation (p=0.001). Nine of the 33 patients diagnosed with myopericarditis/myocarditis (27.2%) had a history of energy drink consumption at the time of presentation. When comparing troponin levels between patients who consumed energy drinks and those who did not among patients diagnosed with perimyocarditis/myocarditis, it was observed that troponin levels were higher in those who consumed energy drinks at presentation compared to those who did not (p=0.001). The number of patients who regularly consumed energy drinks was 140 (49.6%). The distribution of energy drink consumption frequency among patients was as follows: 19.9% (56/282) consumed less than 1 per month, 18.1% (51/282) consumed 1-4 per month, 8.9% (25/282) consumed 1-3 per week, and 2.8% (8/282) consumed more than 3 per week. Consumption of 1-3 or more energy drinks per week was classified as“frequent consumption.”The average energy drink consumption among energy drink users was 463 mg/month. In the frequent consumer group, this level was >2560 mg/month. The number of patients who had consumed energy drinks in the recent past (within the last 24 hours) at the time of hospital admission was 43 (15.2%). When patients were asked about complaints that developed after consuming any caffeinated beverage at other times, 276 (97.9%) patients reported chest pain, 63 (22.3%) reported headaches, 65 (23.0%) reported palpitations, 84 (29.8%) patients reported abdominal pain, 29 (10.3%) patients reported irritability, 38 (13.5%) patients reported fatigue, 16 (5.7%) patients reported trembling hands, 37 (13.1%) patients had shortness of breath, 27 (9.6%) patients had anxiety, 29 (10.3%) patients had insomnia, and 30 (10.6%) patients had frequent urination. When asked about the consumption of caffeinated beverages other than energy drinks, such as tea and coffee, 274 (97.2%) patients were found to consume caffeine. Conclusion: Our study showed that 15% of children aged 12-17 who presented to the pediatric emergency department with chest pain had consumed energy drinks at the time of presentation. The detection of elevated troponin levels in patients who had consumed energy drinks and were diagnosed with nonspecific chest pain and palpitations is noteworthy in terms of the cardiac side effects of energy drinks in childhood. Higher troponin levels and longer hospital stays in those who consumed energy drinks in the presence of viral myocarditis indicate that energy drink consumption has an effect on the clinical course of myocarditis and should be questioned. This study has shown that a significant proportion of children aged 12-17 consume energy drinks. Even in a serious clinical condition such as myocarditis, energy drink consumption is an issue and has negative effects on the condition. Pediatricians and all healthcare professionals should be aware of the cardiac effects of energy drinks, the public should be educated on this issue, and children and adolescents should not have access to these drinks.