Çarpıntı yakınması ile çocuk kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların 24 saatlik ritim holter monitorizasyon sonuçlarının geriye dönük kesitsel incelenmesi
A retrospective cross-sectional study of 24-hour rhythm holter monitorization results of patients who presenting with the cardiology outpatient clinic with the complaint of palpitation
  1. Tez No: 529799
  2. Yazar: GAMZE KARAMANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ESİN KİBAR GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çarpıntı, 24 saatlik ritim holter monitorizasyonu, disritmi, çocuklar, Palpitation, 24-hour rhythm HM, dysrhythmia, children
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Pediatrik yaş grubunda disritmik bozukluklarda holter monitarizasyonu (HM) ile ilgili çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada; 2 yıllık dönemde çarpıntı yakınmasıyla başvuran çocuk hastalarda görülen ritim bozukluklarının tür ve sıklığının saptanması, izlemi ve tedavisinin planlanmasında non-invaziv yöntem olan HM'nun yeri ve önemi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2016-Ocak 2018 tarihleri arasında çocuk kardiyoloji kliniğine çarpıntı yakınması ile başvuran, 4-17 yaş arasında (ortalama yaş 13.1 ± 3.4, 243 kız/ 121 erkek) 364 hastaya ait 383 HM sonuçları geriye dönük değerlendirildi. Hastalar, çarpıntı ve eşlik eden semptomlara göre gruplara ayrıldı ve ritim bozukluklarının her grup içindeki oranlarına bakıldı (Grup 1: İzole çarpıntı; Grup 2a: Çarpıntı ve göğüs ağrısı, Grup 2b: Çarpıntı ve baş dönmesi ± senkop ± eforla ilişkili senkop, Grup 2c: Çarpıntı ve yorgunluk ± çabuk yorulma ± nefes darlığı). İstatistiksel analiz: SPSS Statistics 15.0 for Windows Evaluation Version programı kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05). Yaş gruplarına göre HM'ndaki ritim bozukluğu incelendiğinde ≤10 yaş SVE sıklığı %3, VES sıklığı %1.4 iken, ≥11 yaş bu oran %7.1 ve %7.7 olarak saptandı. Yaş ve semptom gruplarına göre EKG ve HM'nda disritmi dağılımında istatiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda çarpıntı yakınması ile başvuran çocuk hastaların yaklaşık üçte birinde disritmi saptanmış ve bunların da %7.1'inde (n=26) ciddi disritmiler olduğu belirlenmiştir. En sık görülen disritmik semptom izole çarpıntı (grup 1) idi. Elektrokardiyografide disritmi saptanmasının holter kaydının tanıya katkısını arttırdığı saptanmıştır. Çarpıntı yakınması ile başvuran 11 yaş ve üzeri çocuklarda özellikle de EKG'de disritmi bulgusu saptananlarda HM yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Studies on dysrhythmic Holter monitoring (HM) in the pediatric age group are limited. In this study, the types and frequencies of dysrhythmia in children who applied to the hospital in a 2 year period with the complaint of palpitation were examined. Furthermore, the importance of Holter monitoring, which is a non-invasive method used in the observation and the therapy of patients with dysrhythmia was evaluated. Materials and methods: 383 HM results of 364 patients in the age of 4 to 17 (average age 13.1 ± 3.4, 243 girls, 121 boys) who applied to the pediatric cardiology outpatient clinic with the complaint of palpitation between January 2016 and January 2018 were evaluated retrospectively. Patients were divided into groups according to the symptom of palpitation and other coexisting symptoms and the ratio of rhythm disorders were analyzed in each group (Group 1: isolated palpitation; Group 2a: Palpitation and chest pain, Group 2b: Palpitation and giddiness ± syncope ± syncope associated with effort, Group 2c: Palpitation and prostration ± fatigue ± dyspnea). Statistical Analysis: SPSS Statistics 15.0 Version for Windows Evaluation was used for statistical analysis. The level of statistical significance was accepted as p0.05). If the rhythm disorders in HM were examined according to age groups in the age≤ 10 , the frequency of SVE was %3 and the frequency of VES was 1.4%. On the other hand in patients of age ≥11, the frequency of SVE was 7.1% and the frequency of VES was 7.7%. According to age and symptom groups there was no statistically significant difference in dysrhythmia distribution in ECG and HM (p>0.05). Conclusion: In this study, dysrhythmia was detected about one third of the patients who applied to the pediatric cardiology outpatient clinic with the complaint of palpitation and serious dysrhythmia was detected in 7.1% (n=26) of them. The most common dysrhythmic symptom was isolated palpitation (Group 1). It is revealed that detection of dysrhythmia on the ECG increases the diagnosis of dysrhythmia with Holter recording. We recommend performing Holter monitoring for the patients, who are older than age 11 with the complaint of palpitation and especially have dysrhythmia finding in ECG.