Chatgpt'nin kadın ve çocuk sağlığı alanındaki sorulara verdiği yanıtların değerlendirilmesi
Evaluation of chatgpt's answers to questions in the field of women's health and child health
  1. Tez No: 978101
  2. Yazar: UĞUR BÜYÜKOKUDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: ChatGPT, Kadın sağlığı, Kalite, Çocuk sağlığı, ChatGPT, Women's health, Quality, Child health
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Yapay zekâ, hayatımızın birçok alanında etkili olup çeşitli görevleri yerine getirmektedir. OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli dil işleme modeli ChatGPT, özellikle sağlık alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. ChatGPT'nin sağlıkta en önemli kullanım alanlarından biri, toplumun tıbbi bilgi arayışına yardımcı olmasıdır. Ancak, ChatGPT'nin bazı sınırlamaları vardır ve bu nedenle sağladığı tıbbi bilgiler dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Yanlış veya eksik tıbbi bilgiler halk sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bu çalışmada ChatGPT'nin kadın ve çocuk sağlığı alanındaki sorulara verdiği yanıtların güvenilirliği, kalitesi ve anlaşılabilirliği değerlendirilmek amaçlanmıştır. Kesitsel tipte olan bu çalışmada ChatGPT'e 10.07.2024-10.09.2024 tarihleri arasında 100 kadın sağlığı ve 100 çocuk sağlığı sorusu yöneltilmiştir. ChatGPT'nin yanıtlarının kalitesi CLEAR, EQIP, mDISCERN ölçekleriyle değerlendirilmiştir. Yanıtların okunabilirlikleri Ateşman ve Flesch Kincaid okunabilirlik formülleriyle incelenmiştir. Bulgular SPSS ile analiz edilmiş olup tanımlayıcı istatistikler ve Student T testi kullanılmıştır. Kadın sağlığı sorularına verilen yanıtların CLEAR ölçeğine göre % 83'ü çok iyi içerik kalitesinde olduğu ve çocuk sağlığının ise % 79'u çok iyi içerik kalitesinde olduğu görülmüştür. EQIP ölçeğine göre Kadın sağlığına ait yanıtların % 68'i ve çocuk sağlığına ait yanıtların % 59'unun küçük sorunları olan iyi kalitede olduğu bulunmuştur. Ateşman okunabilirlik puanına göre; kadın sağlığına ait yanıtların % 64'ü orta güçlükte, çocuk sağlığının ise % 66'sının orta güçlükte olduğu saptanmıştır. Flesch Kincaid okunabilirlik puanlarına göre kadın sağlığına ait yanıtların % 68'i zor, çocuk sağlığının ise % 42'sinin orta zor olduğu saptanmıştır. ChatGPT'nin kadın ve çocuk sağlığına dair verdiği yanıtların genel olarak ortalama ya da daha yüksek kalitede olduğu ancak okunabilirlik açısından çoğu yanıtın zor olduğu gözlemlenmiştir. ChatGPT, tıbbi bilgi sağlama açısından değerli bir araçtır fakat sınırlamaları ve zor okunabilirlik nedeniyle dikkatli kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence is effective in many areas of our lives and performs various tasks. ChatGPT, an AI-powered natural language processing model developed by OpenAI, is widely used in the healthcare sector. One of the main uses of ChatGPT in healthcare is to help the community search for medical information. However, ChatGPT has some limitations and the medical information it provides should be used with caution. Inaccurate or incomplete medical information can have a negative impact on public health. Therefore, the aim of this study was to evaluate the reliability, quality and comprehensibility of ChatGPT responses to questions about women's and children's health. In this cross-sectional study, 100 women's health and 100 children's health questions were posed to ChatGPT between 10.07.2024 and 10.09.2024. The quality of ChatGPT responses was assessed using the CLEAR, EQIP and mDISCERN scales. The readability of the responses was analysed using Ateşman and Flesch Kincaid readability formulas. The results were analysed with SPSS and descriptive statistics and Student T-test were used. According to the CLEAR scale, 83 % of the answers to women's health questions were of very good content quality and 79 % of the answers to children's health questions were of very good content quality. According to the EQIP scale, 68 % of the responses for women's health and 59 % of the responses for children's health were minor problems. According to the Ateşman readability score, 64 % of the answers related to women's health were considered to be of medium difficulty and 66 % of the answers related to children's health were considered to be of medium difficulty. According to the Flesch-Kincaid readability score, 68 % of the answers related to women's health were found to be difficult and 42 % of the answers related to children's health were found to be moderately difficult. ChatGPT responses on women's and children's health were generally of average or better quality, but many responses were difficult to read. ChatGPT is a valuable tool for providing medical information, but should be used with caution due to its limitations and difficult readability.