The impact of using ChatGPT and graphic organizers as brainstorming tools on the content and organization of B2 students' descriptive writing
- Tez No: 967153
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR ALİŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: ChatGPT, İçerik, Betimleyici Yazma, Grafik Düzenleyiciler, Organizasyon
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yabancı dil olarak İngilizce (EFL) bağlamında etkili yazma öğretimi, öğrencilerin fikir üretme ve düzenleme becerilerini geliştirmek amacıyla beyin fırtınası gibi bilişsel stratejilerin kullanımını giderek daha fazla vurgulamaktadır. Bu süreç, grafik düzenleyiciler aracılığıyla desteklenebilir. Ayrıca, teknolojinin eğitim ortamlarında kullanımı da giderek yaygınlaşmaktadır. ChatGPT gibi yapay zeka tabanlı teknolojilerin ortaya çıkması, öğrencilerin öğrenme süreçlerini geliştirmiştir. Bu doğrultuda, bu çalışma ChatGPT ve grafik düzenleyicilerin beyin fırtınası aracı olarak kullanılmasının, B2 düzeyindeki İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin betimleyici yazılarının içerik ve organizasyonuna etkisini incelemektedir. Katılımcılar, 90 erkek ve kadın Türk EFL öğrencisinden oluşmuştur. Çalışmanın ana veri toplama aracı, öğrencilerin yazılarını değerlendirmek üzere Müfredat Planlama ve Geliştirme Birimi'nden alınarak uyarlanan analitik bir rubriktir. Yarı deneysel desenin kullanıldığı araştırmada, bu yapay zeka tabanlı araçların öğrencilerin yazma kalitesini artırmadaki etkinliği karşılaştırılmış; betimleyici yazıdaki karakteristik özellikler, etki, hayranlık nedenleri ve başarılar gibi içerik unsurları ile konu cümleleri, destekleyici detaylar ve sonuç cümleleri gibi organizasyonel bileşenlere odaklanılmıştır. Veriler MANCOVA analizi ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar, hem ChatGPT'nin hem de grafik düzenleyicilerin içerik zenginliği ve organizasyonel bütünlük açısından anlamlı gelişmeler sağladığını, ancak iki araç arasında anlamlı bir fark bulunmadığını ortaya koymuştur. Bulgular doğrultusunda, yapay zeka tabanlı araçlar ile grafik düzenleyicilerin birlikte kullanılmasının betimleyici yazma becerilerinin geliştirilmesinde etkili bir destek sağlayabileceği sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgular, EFL öğretmenleri, öğrenciler, müfredat geliştiriciler ve eğitim programı tasarımcıları için önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Effective writing instruction in EFL contexts increasingly emphasizes the practice of cognitive strategies, such as brainstorming, to improve students' ability to generate and organize ideas. This process can be enhanced using graphic organizers. Moreover, the application of technology has been extended into educational environments. The emergence of AI-based technologies like ChatGPT, has enhanced students' learning. Accordingly, this study investigated the impact of using ChatGPT and graphic organizers as brainstorming tools on the content and organization of descriptive writing among B2-level English learners. The participants included 90 male and female Turkish EFL learners. The main instrument of the study was an analytical rubric extracted and adapted from the Curriculum Planning and Development Division used to evaluate the learners' writings. Employing a quasi-experimental design, the research compared the efficiency of these AI-based tools in augmenting students' writing excellence, focusing on key components such as characteristics, influence, reasons for admiration, and achievements and organizational elements including topic sentences, supporting details, and closing sentences. The data was analyzed through MANCOVA. The outcomes demonstrated that both ChatGPT and graphic organizers significantly improved the richness of content and the coherence of organization, with no significant differences between the two tools. Based on the findings, it could be established that integrating both AI-based tools and graphic organizers can effectively support descriptive writing development. The acquired insights are of substantial value for EFL educators, their students, syllabus developers, and creators of educational programs. Keyword: ChatGPT, Content, Descriptive Writing, Graphic Organizers, Organization