Yenidoğan tarama programı eğitiminin gebelerin bilgi ve tutumları üzerine etkisi
The effect of newborn screening programme training on the knowledge and attitudes of pregnant women
- Tez No: 978133
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan taraması, gebelik eğitimi, bilgi düzeyi, tutum değişimi, Newborn screening, pregnancy education, level of knowledge, attitude change
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yenidoğan tarama programı eğitiminin gebelerin bilgi ve tutumları üzerine etkisini belirlemek amacıyla, ön test-son test, deneysel tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırma İstanbul Beykoz ilçesine bağlı Beykoz Devlet Hastanesi Gebe Polikliniği'nde; Haziran-Ağustos 2025 tarihleri arasında, gebelik takibini Beykoz Devlet Hastanesinde gerçekleştirmiş ve yenidoğan taramalarını yaptırma konusunda kararsız veya taramayı yaptırmayı reddeden 36.gebelik haftası ve üzerinde olan gebe kadınlar ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma ön test-son test, deneysel tasarımda uygulanmıştır. Araştırma 30 müdahale ve 30 kontrol grubu olmak üzere 60 anne ile gerçekleştirilmiştir. Müdahale grubuna standart bakıma ek olarak yenidoğan tarama programı eğitimi verilmiştir. Araştırma verileri; Tanıtıcı Bilgi Formu, Yenidoğan Taramaları Hakkında Anne Bilgi ve Tutumları Ölçeği ile elde edildi. Yenidoğan tarama programı eğitimi sonrası müdahale grubunda yenidoğan tarama testlerine ilişkin bilgi düzeylerinde belirgin artış görülmüş; Yenidoğan Taramaları Hakkında Anne Bilgi ve Tutumları Ölçeği toplam puanı müdahale grubunda anlamlı biçimde artarken (p<0.001), kontrol grubunda düşüş görülmüştür. Sonuç olarak yenidoğan tarama programı eğitimi, gebelerin yenidoğan taramaları konusundaki farkındalık, bilgi ve olumlu tutum gelişimini desteklemiş; eğitim alan grubun bilgi ve tutum puanlarında anlamlı bir artış sağlanmıştır. Gebelere yönelik rutin izlem süreçlerinde yenidoğan tarama programı eğitiminin standart bakımın bir parçası olarak uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a pretest-posttest, experimental design to determine the effect of newborn screening programme training on the knowledge and attitudes of pregnant women. The research was carried out in Beykoz State Hospital Pregnancy Outpatient Clinic of Beykoz State Hospital in Beykoz district of Istanbul between June and August 2025 with pregnant women with 36 weeks of gestation and above who were undecided about having newborn screening or refused to have screening. The research was applied in pretest posttest, experimental design. The study was carried out with 60 mothers, 30 in the intervention group and 30 in the control group. The intervention group received newborn screening programme training in addition to standard care. The research data were obtained with the Introductory Information Form and the Maternal Knowledge and Attitudes Scale about Newborn Screenings. After the newborn screening programme training, there was a significant increase in the level of knowledge about newborn screening tests in the intervention group; the total score of the Maternal Knowledge and Attitudes about Newborn Screenings Scale increased significantly in the intervention group (p<0.001), while a decrease was observed in the control group. As a result, the newborn screening programme training supported the development of awareness, knowledge and positive attitudes of pregnant women about newborn screening; a significant increase was achieved in the knowledge and attitude scores of the group receiving training. It is recommended that newborn screening programme training be implemented as a part of standard care in routine follow-up processes for pregnant women.