Türkiye'de uzman aile hekimi, pratisyen aile hekimi ve SAHU asistanlarının çocukluk çağı aşıları hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge, attitudes, and practices of specialist family physicians, general family physicians, and SAHU residents regarding childhood vaccinations in Türkiye
  1. Tez No: 978143
  2. Yazar: YILMAZ KARAGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF HAYDAR ERTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı eğitimi, Birinci basamakta aşılama, Birinci basamak hekimleri, Bilgi düzeyi, Aile sağlığı merkezi, Vaccine training, Vaccination in primary care, Primary care physicians, Level of knowledge, Family Health Center
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İdeal bir bağışıklamanın sağlanabilmesi için aile hekimlerinin aşılamaya yönelik etkilerinin önemli olduğu varsayımıyla, çeşitli sosyodemografik verilerle aile hekimlerinin çocukluk çağı aşılarına yönelik bilgi, tutum ve davranış düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel analitik tasarıma sahip bu araştırma, 10 Mayıs 2024–25 Nisan 2025 tarihleri arasında Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne illerinde görev yapan 287 aile hekiminin google forms üzerinden katılımıyla yürütülmüştür. Bu kapsamda, bilgi formuyla hekimlerin aşılar konusundaki bilgi düzeyi; tutum formuyla aşılama hakkındaki görüş ve yaklaşımları; davranış formuyla ise aşı uygulamaya ve önermeye yönelik eğilimleri puanlama yapılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %70,7'si pratisyen aile hekimi, %15'i SAHU asistanı ve %14,3'ü aile hekimliği uzmanıdır. Aşı tutum puanı, herhangi bir aşı eğitimine katılan kişilerde ve kadın hekimlerde anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Aşı davranış puanı, hem herhangi bir aşı eğitimine hem de özel durumlara yönelik aşı eğitimi alanlarda, şehir merkezinde çalışanlarla (köy/kasabaya göre) bayan hekimlerde anlamlı düzeyde daha yüksektir. Aşı eğitimi almış, kadın cinsiyete sahip ve çalışma yılı fazla olan katılımcıların bilgi puanları anlamlı düzeyde daha yüksektir. Ayrıca, aile hekimliği uzmanlarının bilgi puanları, pratisyen hekimlere göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Aile hekimi görev farklılıklarıyla tutum ve davranış puanları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Katılımcıların aşı bilgi puanı, tutum ve davranış puanları ile anlamlı düzeyde pozitif korelasyon gösterdiği saptandı. Ayrıca aşı tutum puanının ise davranış puanı ile anlamlı düzeyde pozitif korelasyon gösterdiği gösterilmiştir. viii
Özet (Çeviri)
Objective: Assuming that the influence of family physicians on achieving optimal immunization is important, this study aimed to examine the levels of knowledge, attitudes, and behaviors of family physicians toward childhood vaccinations in relation to various sociodemographic characteristics. Method: This cross-sectional analytical study was conducted between May 10, 2024, and April 25, 2025, with the participation of 287 family physicians working in the provinces of Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, and Edirne, through a Google Forms survey. In this context, physicians' knowledge levels about vaccines were assessed using the knowledge form; their opinions and approaches toward vaccination were evaluated using the attitude form; and their tendencies to administer and recommend vaccines were scored using the behavior form. Results: Of the participants, 70.7% were general family physicians, 15% were SAHU residents, and 14.3% were family medicine specialists. The vaccination attitude score was found to be significantly higher among those who had attended any vaccination training and among female physicians. The vaccination behavior score was significantly higher among those who had participated in both general vaccination training and training on special circumstances, among physicians working in urban centers (compared to rural/suburban areas), and among female physicians. Knowledge scores were significantly higher in participants who had received vaccination training, were female, and had more years of professional experience. Additionally, family medicine specialists had significantly higher knowledge scores compared with general family physicians. No significant x differences were found between job titles within family medicine and vaccination attitude or behavior scores. Conclusion: It was determined that participants' vaccination knowledge scores showed a significantly positive correlation with their attitude and behavior scores. In addition, the vaccination attitude score was found to have a significantly positive correlation with the behavior score.