Arap baharı sonrası Suriye Türkmenleri
Syrian Turkmens after the arab spring
  1. Tez No: 978142
  2. Yazar: BÜŞRA KUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN TOPDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye Türkleri, Syria Turks
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Suriye Türkmenleri, günümüzde Suriye coğrafyasının asli unsurlarından biri olarak varlığını sürdürmektedir. Ancak 2011 yılında başlayan Arap Baharı, Suriye Türkmenleri açısından önemli bir kırılma noktası olmuştur. Bu çalışma, Suriye'de Arap Baharı sonrasında Türkmenlerin karşılaştıkları siyasi, askeri ve toplumsal dönüşümleri kapsamlı biçimde ele almaktadır. İç savaşın başlangıcından günümüze kadar olan süreçte Türkmenlerin siyasi ve askeri örgütlenmeleri, demografik yapıları, ekonomik durumları ve sosyal ilişkileri detaylı şekilde incelenmiştir. İç savaş süresince Suriye Türkmenleri, güvenlik sorunları, terör örgütlerinin saldırıları, rejim baskısı ve zorla yerinden edilme gibi pek çok zorlukla karşı karşıya kalmıştır. Bu koşullar altında, Türkmenler hem askeri hem siyasi alanda örgütlenme çabası içerisine girmiştir. Çeşitli silahlı gruplar oluşturarak sahada mücadele etmiş, aynı zamanda siyasi yapılarda da aktif roller üstlenmiştir. Bu çalışma, Türkmenlerin yaşadığı siyasi, askeri gibi sorunları analiz ederken aynı zamanda geleceğe yönelik çözüm önerileri de sunmaktadır. Bu bağlamda, Türkmenlerin anayasal olarak tanınması, yeniden yapılanma süreçlerine dahil edilmesi ve siyasi temsil hakkına sahip olması hayati öneme sahiptir. Sonuç olarak bu analiz, Suriye Türkmenlerinin iç savaş sürecindeki ve sonrasındaki durumunu anlamak, yeni yönetim yapılanmalarında stratejik ve kapsayıcı adımlar atmak ve sürdürülebilir çözümler üretmek adına önemli bir katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Syrian Turkmens continue to exist today as one of the indigenous components of Syrian geography. However, the Arab Spring, which began in 2011, marked a significant turning point for Syrian Turkmens. This study comprehensively examines the political, military, and social transformations experienced by Turkmens in Syria following the Arab Spring. The period from the outbreak of the civil war to the present has been analyzed in detail, focusing on Turkmens' political and military organization, demographic structure, economic conditions, and social relations. Throughout the civil war, Syrian Turkmens have faced numerous challenges, including security concerns, attacks by terrorist organizations, government repression, and forced displacement. Under these conditions, Turkmens have made efforts to organize themselves both militarily and politically. They have fought on the ground by forming various armed groups, while also taking active roles in political structures. This study analyzes the political and military problems faced by Turkmens and offers proposals for future solutions. In this context, the constitutional recognition of Turkmens, their inclusion in reconstruction processes, and securing their right to political representation are of vital importance. Ultimately, this analysis aims to contribute significantly to understanding the situation of Syrian Turkmens during and after the civil war, to facilitate strategic and inclusive measures in new governance structures, and to develop sustainable solutions.