Konut satışlarında ahşap malzeme kullanım etkilerinin araştırılması
The investigation of the effects of wood material use in housing sales
  1. Tez No: 978166
  2. Yazar: HANDE BÜYÜKDERELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap yapı malzemesi, konut satışı, kullanıcı algısı, sürdürülebilirlik, Wooden building material, housing sales, user perception, sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ahşap yapı malzemeleri, estetik görünümü ve çevre dostu özellikleri ile yapı sektöründe dikkat çeken bir alternatif olarak öne çıkmaktadır. Ancak Türkiye'de, ahşapla ilgili bilgi eksikliği ve önyargılar, bu malzemenin modern yapılarda yaygın biçimde kullanılmasını sınırlamaktadır. Bu yüksek lisans tezinde, ahşabın konut satışları üzerindeki etkileri incelenmiş; taşıyıcı sistemlerde ahşap kullanımının tüketici algısı, tercih eğilimleri ve satış kararlarına olası yansımaları araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, katılımcıların ahşap yapılar hakkındaki görüşleri 25 maddelik ölçek aracılığıyla toplanmış ve SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların konut satın alma sürecinde ahşap malzeme tercihine yönelik eğilimleri ile memnuniyet düzeyleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, ahşap malzemenin sadece çevresel değil, kullanıcı deneyimi açısından da önemli avantajlar sunduğunu göstermektedir. Ayrıca, ahşap yapıların tasarımı ve uygulanabilirliği açısından güvenli ve sürdürülebilir yöntemlerin geliştirilmesine katkı sağlanması beklenmektedir. Bu araştırmanın, Kahramanmaraş genelinde konut satışlarında ahşap malzeme kullanımının olumlu ve olumsuz yönlerini ortaya koyarak, ileride yapılacak çalışmalara kaynaklık etmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Wood-based construction materials stand out as an alternative in the building sector due to their aesthetic appearance and environmentally friendly characteristics. However, in Turkey, the widespread use of wood in modern buildings is limited by a lack of knowledge and prevailing biases. This master's thesis investigates the impact of wood use on housing sales, focusing on consumer perceptions, preference tendencies, and how wood usage in structural systems may influence purchasing decisions. In this study, participants' opinions on wooden structures were collected using a 23- item scale and analyzed through the SPSS program. The relationship between participants' preferences for wooden materials during the housing purchase process and their satisfaction levels was comparatively evaluated. The findings reveal that wood materials offer significant advantages not only in terms of environmental performance but also in enhancing user experience. Furthermore, the study is expected to contribute to the development of safe and sustainable methods for designing and implementing timber structures. This research aims to serve as a reference for future studies by presenting both the positive and negative aspects of using wood materials in housing sales across Turkey.