Hidrotermal sentez yöntemi kullanarak hazırlanmış katkı malzemesi içeren kızıl ötesi ışın yayan kumaş eldesi
Fabrication of infrared-emitting textiles incorporating additives prepared by the hydrothermal synthesis method
  1. Tez No: 978173
  2. Yazar: GÖZDE SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE SAÇMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Örme Yatak Kumaşı, Uzak Kızıl Ötesi Işın, Magnezyum doblanmış Titanyumdioksit nanomalzeme, Turmalin, Bambu kömürü, Aktif karbon, Knitted Mattress Fabric, Far-Infrared Radiation (FIR), Magnesium-Doped Titanium Dioxide (TiO2) Nanomaterial, Tourmaline, Bamboo Charcoal, Activated Carbon
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, uzak kızılötesi (FIR) ışınım yayma özelliğine sahip katkı maddelerinin örme kumaşlara uygulanması ve bu katkıların kumaşların fiziksel, mekanik ve termal özelliklerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, hidrotermal sentez yöntemi kullanılarak elde edilen Mg katkılı TiO₂ ile turmalin ve bambu kömürü farklı oranlarda %65 polyester-%35 viskon kumaşlara katkılanarak FIR etkisi bakımından karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Kaplama sonrası elde edilen kumaş numuneleri aşınma dayanımı, boncuklanma, patlama mukavemeti, pH değeri, boyutsal stabilite gibi klasik fiziksel testlerin yanı sıra, termal iletkenlik, termal absorptivite ve maksimum ısı akış hızı gibi konfor odaklı analizlere tabi tutulmuştur. Ayrıca FT-IR ve SEM gibi karakterizasyon teknikleri ile katkı maddelerinin kumaş yüzeyindeki dağılımı ve kimyasal bağlanma durumu değerlendirilmiştir. Tüm analiz sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, %0,25 oranında turmalin ve %0,25 oranında bambu kömürü içeren 3-C numunesi, yüzey homojenliği, FIR yayılım kapasitesi ve konfor özellikleri bakımından en başarılı sonuçları vermiştir. Kaplama işleminin kumaşın yapısal bütünlüğünü bozmadığı, katkı maddelerinin ise etkin biçimde entegre olduğu görülmüştür. Elde edilen bu bulgular, FIR etkili fonksiyonel kumaş üretimi için 3-C numunesinin uygun bir alternatif sunduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the primary aim was to apply far-infrared (FIR) emissive additives to knitted fabrics and to investigate their influence on the physical, mechanical, and thermal properties of the substrates. For this purpose, Mg-doped TiO₂ synthesized via the hydrothermal method, tourmaline, and bamboo charcoal were incorporated into 65% polyester–35% viscose fabrics at varying concentrations and comparatively evaluated with respect to their FIR-related performance. Following the coating process, the fabric specimens were subjected to conventional physical assessments, including abrasion resistance, pilling, bursting strength, pH value, and dimensional stability, alongside comfort-oriented analyses such as thermal conductivity, thermal absorptivity, and maximum heat flux. Furthermore, the distribution of the additives on the fabric surface and their chemical interactions were examined by employing characterization techniques such as FT-IR and SEM. A comprehensive evaluation of the results revealed that the 3-C specimen, having 0.25% tourmaline and 0.25% bamboo charcoal, proved superior performance in terms of surface homogeneity, FIR emissive capacity, and comfort-related properties. It was also seen that the coating process did not compromise the structural integrity of the fabrics, while the additives were successfully and effectively integrated. Overall, these findings show that the 3-C formulation represents a promising candidate for the development of FIR-functional textile materials.