Depremde hasar gören tescilli yapıların uygun zemin ıslah yöntemine göre iyileştirilmesi uygulaması
Practice of improving registered buildings damaged in earthquake according to appropriate soi̇l improvement method
- Tez No: 978172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Kültürel varlıklar, Tescilli yapılar, Zemin ıslah yöntemi, İyileştirme uygulaması, Earthquake, Cultural assets, Registered buildings, Soil improvement method, Improvement application
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye birçok tarihi, kültürel ve doğal alana sahip bulunmaktadır. Bu durum, hem olumlu hem de olumsuz bazı sonuçlara sebep olmaktadır. Tarihi yapıların bolluğu, birden fazla deprem kuşağındaki konumu, zaman içerisinde çeşitli etkenler nedeniyle bu yapıların çeşitli şekillerde zarar görmesinin önüne geçilememektedir. Yıllar içerisinde yapılarda meydana gelen zararların yanı sıra, zeminde yaşanan önemli sorunlar bu yapıların kaymasına, yıkılmasına, çökmesine ve yok olmasına kadar telafisi mümkün olmayan birçok zararı gündeme getirmektedir. Çalışmamız içerisinde de, zemin ıslah yöntemleri tasnif edilmek sureti ile çeşitli tescilli örnek yapılarda hangi zemin ıslah yöntemlerinin neden uygulandığı ifade edilmektedir. Böylelikle hem tarihsel hem de kültürel dokunun günümüze ve ileriki nesillere taşınmasını mümkün kılmak olanaklı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey has many historical, cultural and natural areas. This situation causes some distortions, both positive and negative. Due to the abundance of historical buildings, their location in more than one earthquake zone, and various factors over time, it is impossible to prevent these buildings from being damaged in various ways. In addition to the damages that have occurred in the buildings over the years, the significant problems experienced in the soil cause many irreparable damages suchas slipping, collapse, collapse and destruction of these structures. In our study, soil improvement methods are classified and it is stated which soil improvement methods are applied in various registered sample buildings and why. In this way, it is possible to carry both historical and cultural texture to the present day and to future generations.