Biyomedikal uygulamalar için poli(L-laktat/ε-kaprolakton) esaslı membran üretimi
Production of membranes based on poly(L-lactide/ε-caprolactone) for biomedical applications
- Tez No: 97820
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyobozunur Polimerler, PLLA, P-s-CL, Membran, Yönlendirilmiş Doku Yenilenmesi, Biodegradable Polymers, PLLA, P-e-CL, Membrane, Guided Tissue Regeneration
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı yönlendirilmiş doku yenilenmesinde membran olarak kullanılmak üzere farklı elastik özelliklere sahip kopolimer membranlann hazırlanmasıdır. L-laktat ve e-kaprolaktonun homo ve kopolimerleri, katalizör olarak kalay oktoat kullanılarak azot ortamında yığın polimerizasyonu ile sentezlenmiştir. Monomer oranlan değiştirilerek farklı özelliklerde kopolimerler elde edilmiştir. Sentezlenen kopolimerlerin kimyasal yapısı FTIR ve 'H-NMR ile belirlenmiştir. NMR sonuçlanndan gerçek kopolimer oranlan hesaplanmış ve reaktivitesinin fazla olması nedeniyle kopolimerdeki L-laktat oranının başlangıçtaki oranına göre arttığı bulunmuştur. Kopolimerlerin ortalama molekül ağırlıklan Jel Geçirgenlik Kromotografisi (GPC) ve viskozimetrik yöntemler ile tayin edilmiştir. Bulunan ağırlıkça ortalama molekül ağırlıklan (Mw): 52000- 61000 ve heterojenlik indeksleri 1.48-2.25 aralıklanndadır. Sentezlenen kopolimerlerin ısıl davramşlan DSC ile belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar kopolimerde kaprolakton oranının artması ile kopolimerin camsı geçiş sıcaklığının düştüğünü göstermiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde sentezlenen kopolimerlerden çözücü döküm yöntemi ile 0.5um kalınlığında gözeneksiz ve mikrogözenekli membranlar hazırlanmıştır. Hazırlanan membranlann mekanik özelliklerine bakılmış ve kopolimerdeki kaprolakton oranının artması ile sertlik modülünün ve akma veriminin azaldığı buna karşılık yüzde uzama miktannın arttığı bulunmuştur. Membranlann in vitro bozunma davramşlan 4 hafta boyunca izlenmiştir. Bu amaçla membranlar vücut sıcaklığı (37°C) ve pH (7.4)'mda Ringer çözeltisine konulmuştur. Bozunma boyunca molekül ağırlıklanmn azalma gösterdiği ve 4. Hafta sonunda ağırlıkça ortalama molekül ağırlıklanmn (Mw): 23000-50000 arasında olduğu bulunmuştur.Bozunma ilerledikçe kopolimerlerin heterojenlik indeksleri ise artış göstermiştir. Bozunma boyunca kopolimerlerin mekanik özelliklerinde de değişme olduğu yapılan testler ile gösterilmiştir. Kırılganlıklarının artması nedeni ile yüzde uzama miktarı ve akma verimi azalmış buna karşılık sertlik modülü artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to prepare copolymeric membrane with different elastic properties which will be used as barrier membrane for guided tissue regeneration. Homo and copolymers of L-lactide and e-caprolactone were synthesized by bulk polimerization by using stannous octoate as the catalyst under the nitrogen atmosphere. Copolymers with different properties were obtained by changing monomer ratios. Chemical structures of the copolymers were determined by FTIR and 'H-NMR analysis. Copolymer ratios were calculated from 'H-NMR results, it was found L-lactide ratio in the copolymer was higher than its initial ratio because of the higher reactivity of lactide. Average molecular weights (Mw) of copolymer were identified both with Gel Permation Chromotography (GPC) and viscosimetric method. Weight average molecular weigths of copolymers and polydispersity index were in the range of 52000-61000 and 1.48-2.25, respectively. DSC analysis were used to determine the thermal behavior of the copolymers. Results show that glass transition temperature (Tg) of copolymers were decreased with increasing e- caprolactone ratio. In the second part of the study, 0.5 um thick nonporous and microporous membrane were prepared from these copolymers by using solvent casting method. These membranes were tested mechanically and it was observed yield stress and Young modulus decreased while percent elongation increased, with increasing s- caprolactone ratio. In vitro degradation of the membranes were followed 4 weeks. For this purpose membranes were kept in Ringer solution at body temperature (37°C) and pH (7.4). Average molecular weights decreased during the degradation. At the end of the 4 weeks, the weight average molecular weights were found in the range of 23000-50000. Polydispersity indexes were increased with progressingm degradation. It was also show that mechanical properties of the copolymers were changed during the degradation. It was observed that the membranes became brittle, percent elongations and yield stress decreased while Young modulus increased.