PLLA membranların gözenek büyüklüğü belirlemesi ve mikroyapı analizi
Determination of pore size of PLLA mebranes and analyses of their microstructure
- Tez No: 194918
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖNDER BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Kimya, Bioengineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poli-L-laktik asit, Biyouyumluluk, Yüzey morfolojisi, Porozite, Poly-L-lactide, Biocompatibility, Surface morphology, Porosity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
PLLA MEMBRANLARIN GÖZENEK BÜYÜKLÜĞÜ BELİRLEMESİ VE MİKROYAPI ANALİZİ Çiğdem BOZDEMİR Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyomekanik Anabilim Dalı 35340 İnciraltı/İzmir Biyolojik olarak degrede olabilen materyallerin gelişimi; elde edilen ürünlerin protezlerdeki geçici materyaller olarak kullanımını uygun duruma getirmek amacıyla canlı organizma ile etkileşimlerini araştırmada yenilenen ilgiye neden olmuştur. Poli-L-laktik asit (PLLA) biyolojik olarak degrede olabilen bir poliester olup mükemmel biyouyumluluğu ve mekanik özellikleri nedeniyle son zamanlarda birçok araştırmanın konusu olmuştur ve rastgele veya blok kopolimerleri; ilaç dağıtım sistemleri, kemik fiksasyonu için implant materyalleri ve biyolojik olarak absorbe olabilen cerrahi dikişler gibi biyomedikal uygulamalar için kullanılmaktadır. Bu çalışmada PLLA membranların yüzey morfolojisi ve kemiğin trabeküler yapısına yatkınlığının araştırılması hedeflenmektedir. Metilen klorür çözeltisi ile hazırlanan %8'lik PLLA çözeltisinden elde edilen hem selülozik destek yapıya sahip hem de desteksiz membranlar oluşturulmuştur. Membranlar arasındaki temel fark değişen miktarlardaki PLLA içeriğidir. Bunun yanı sıra selülozik destek yapıya sahip membranlar etanol çözeltisinde koagule edilerek elde edilmiştir. Elde edilen PLLA membranların morfolojik özellikleri SEM, AFM ve IR gibi karakterizasyon teknikleriyle incelenmiştir. PLLA membran özellikleri üzerine yaptığımız araştırma sonucunda hücrelerin entegre olmasına olanak sağlayacak porozite yapısının çok uygun olduğu çalışmamızda da ortaya koyulmuştur. PLLA membran hücre kültürlerinde mekanik ve diğer stimülasyonlara bağlanmaya kolayca uyum ve olanak sağlayacak bir yapı olarak göz önüne alındığında, araştırmamız bu yöndeki çalışmalara teşvik edici nitelikte yol göstermektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF PORE SIZE OF PLLA MEBRANES AND ANALYSES OF THEIR MICROSTRUCTURE Çiğdem BOZDEMİR Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyomekanik Anabilim Dalı 35340 İnciraltı/İzmir Development of the biodegradable materials have caused renewable interest for investigating of interactions with living organism aiming at having produced products compatible for using as temporary materials at the implants. Poly-L-lactide (PLLA) is a biodegradable thermoplastic polyester and has been the subject of many recent studies because of its excellent biocompatibility and mechanical properties, PLLA and its random or block copolymers have been used for biomedical applications, such as drug delivery systems, implant materials for bone fixation and bioabsorbable surgical sutures. Both having structures based on cellulose and without cellulose membranes are formed by PLLA solution with the concentration of 8 Wt% prepared with methylene chloride solution. The basic difference among these membranes is PLLA content with alternating amounts. Morphologic characteristics of the obtained membranes have been investigated with the characterization methods, such as SEM, AFM and IR analyses. As a result of our study made about qualifications of the PLLA membranes, that porous structures which will provide the integration of cells are convenient is appeared at this study, too. When PLLA membrane is considered as the structure which will easily provide adaptation and facility for connecting to mechanical and other smilations at the cell cultures, our study has guided forthcoming researches about this subject at encouraging characteristics