Makulası yatışık regmatojen retina dekolmanı olgularında silikon veya gaz tamponadı kullanımının santral koriyoretinal bölgede anatomik ve mikrosvasküler yapılara etkisinin optik koherens tomografi ve optik koherens tomografi anjiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of silicone oil or gas tamponade on central chorioretinal anatomical and microvascular structures in macula-on rhegmatogenous retinal detachment using optical coherence tomography and optical coherence tomography angiography
  1. Tez No: 978255
  2. Yazar: MEHMET ALPTEKİN ÇELEMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: C3F8 gazı, optik koherens tomografi, retina dekolmanı, retinal damarlar, silikon yağı, vitreoretinal cerrahi, C3F8-gas, optical coherence tomography, retinal detachment, retinal vasculature, silicone oils, vitreoretinal surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, makulası yatışık regmatojen retina dekolmanı (RRD) nedeniyle pars plana vitrektomi (PPV) cerrahisi uygulanan hastalarda; endotamponad olarak kullanılan silikon yağı (SO) ve perfloropropan (C3F8) gazının santral korioretinal yapılar üzerindeki etkilerinin, optik koherens tomografi (OCT) ve optik koherens tomografi anjiyografi (OCTA) parametreleri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif ve karşılaştırmalı olarak tasarlanan bu çalışmaya, makulası yatışık RRD tanısıyla PPV uygulanan hastalar dahil edildi. Hastalar kullanılan tamponada göre Silikon yağı (n=12) ve C3F8 gazı (n=16) olarak iki gruba ayrıldı; hastaların sağlıklı diğer gözleri ise Kontrol grubunu (n=20) oluşturdu. Tüm olguların santral koriyoretinal yapıları, swept-source OCT/OCTA cihazı ile görüntülendi. OCT ile subfoveal koroid kalınlığı (SFCT) ve koroidal vaskülarite indeksi (CVI) ölçüldü. OCTA ile ise yüzeyel (SCP) ve derin kapiller pleksuslardaki (DCP) vasküler alan dansitesi (VAD), vasküler iskelet dansitesi (VSD), vasküler çap indeksi (VDI) ve foveal avasküler alan (FAZ) morfolojik metrikleri ölçüldü. Gruplar arası karşılaştırmalarda başlangıç değerlerinin etkisini kontrol etmek için Kovaryans Analizi (ANCOVA), Silikon grubunun zamana bağlı değişiminde ise Friedman testi kullanıldı. Bulgular: Cerrahi sonrası SCP perfüzyon metriklerindeki değişim incelendiğinde, C3F8 grubunda VAD ve VSD'de artış saptanırken, SO grubunda ise istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlendi (sırasıyla p=0,007 ve p=0,003). DCP VAD değişiminde, SO grubu Kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir düşüş gösterdi (p=0,028). Koroidal metrikler olan SFCT ve CVI'da ise gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (sırasıyla p=0,767 ve p=0,402). Keşifsel alt grup analizinde, SO grubunda FAZ alanının, ameliyat öncesine göre SO gözdeyken anlamlı düzeyde genişlediği (p=0,012) ve SO alındıktan sonra tekrar anlamlı düzeyde küçülerek (p=0,012) ameliyat öncesi değerlere döndüğü görüldü. Sonuç: Makulası yatışık RRD cerrahisinde C3F8 gazı kullanımı, SO'ya kıyasla daha iyi bir postoperatif yüzeyel retinal mikrovasküler perfüzyon profili ile ilişkilidir. SO kullanımı ise, hem yüzeyel hem de derin kapiller pleksuslarda kantitatif olarak ölçülebilen bir perfüzyon azalmasına ve FAZ üzerinde geçici, geri döndürülebilir bir genişlemeye neden olmaktadır. Bu bulgular, klinisyenlerin tamponad seçimi yaparken, SO'nun anatomik avantajlarını potansiyel subklinik mikrovasküler yan etkileriyle birlikte değerlendirmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to compare the effects of silicone oil (SO) and perfluoropropane (C3F8) gas endotamponades on central chorioretinal structures using optical coherence tomography (OCT) and OCT angiography (OCTA) in patients undergoing pars plana vitrectomy (PPV) for macula-on rhegmatogenous retinal detachment (RRD). Materials and Methods: This prospective, comparative study enrolled patients with macula-on RRD who underwent PPV. Subjects were divided into a Silicone oil (SO) group (n=12) and a C3F8 gas group (n=16), with their healthy fellow eyes serving as a Control group (n=20). Central chorioretinal structures were imaged using a swept-source OCT/OCTA device. Measured parameters included subfoveal choroidal thickness (SFCT), choroidal vascularity index (CVI), and foveal avascular zone (FAZ) morphological metrics. Retinal perfusion in the superficial (SCP) and deep capillary plexuses (DCP) was also quantified using vessel area density (VAD), vessel skeleton density (VSD), and vessel diameter index (VDI). Intergroup comparisons were performed using Analysis of Covariance (ANCOVA) to control for baseline values, while the Friedman test was utilized for the longitudinal analysis of the SO group. Results: Regarding the postoperative change in SCP perfusion metrics, a significant difference was found between groups for VAD (p=0.007) and VSD (p=0.003), with the C3F8 group showing an increase while the SO group showed a decrease. For the change in DCP VAD, the SO group showed a significant decline compared to the Control group (p=0.028). No significant differences were found between the groups for the choroidal metrics SFCT and CVI (p=0.767 and p=0.402, respectively). In the exploratory subgroup analysis, the FAZ area in the SO group was significantly enlarged while the SO was in situ compared to the preoperative state (p=0.012), and it significantly decreased back to baseline values after SO removal (p=0.012). Conclusion: In macula-on RRD surgery, the use of C3F8 gas is associated with a more favorable postoperative superficial retinal microvascular perfusion profile compared to SO. The use of SO is associated with a quantifiable reduction in perfusion in both the superficial and deep capillary plexuses and causes a temporary, reversible enlargement of the FAZ. These findings suggest that clinicians should weigh the anatomical advantages of SO against its potential subclinical microvascular side effects when selecting an endotamponade.