Makulası yatışık regmatojen retina dekolmanı olgularında silikon veya gaz tamponadı kullanımının santral retina fonksiyonuna etkisinin mikroperimetri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of silicone or gas tamponade on central retinal function by microperimetry in macula-on rhegmatogenous retinal detachment cases
  1. Tez No: 1000966
  2. Yazar: HÜSEYİN EGEMEN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Regmatojen retina dekolmanı, Pars plana vitrektomi, Mikroperimetri, Silikon yağı, C3F8, Retinal duyarlılık, Fiksasyon stabilitesi, Rhegmatogenous retinal detachment, Pars plana vitrectomy, Microperimetry, Silicone oil, C3F8, Retinal sensitivity, Fixation stability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, makulası yatışık regmatojen retina dekolmanı (RRD) nedeniyle pars plana vitrektomi (PPV) uygulanan hastalarda, C3F8 gazı ve silikon yağı tamponadlarının postoperatif dönemdeki retinal duyarlılık ve fiksasyon stabilitesi üzerindeki etkilerini mikroperimetri kullanarak prospektif olarak karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, kontrollü ve karşılaştırmalı çalışma Ankara Etlik Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde Ocak 2024 ile Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya, makulası yatışık RRD nedeniyle 25-gauge PPV uygulanan ve tamponad maddesi olarak C3F8 gazı (n=15) veya silikon yağı (n=10) kullanılan toplam 25 hasta dahil edildi. Hastaların santral retina fonksiyonları, Nidek MP-3 mikroperimetri cihazı kullanılarak preoperatif dönemde ve postoperatif 6. ayda değerlendirildi. Çalışmada total (10°) ve foveal (2°) retinal duyarlılık değerleri ile fiksasyon stabilitesi parametreleri (P1, P2 ve BCEA) analiz edildi. Postoperatif sonuçların karşılaştırılmasında, başlangıç değerlerinin olası etkisini kontrol etmek amacıyla Kovaryans Analizi (ANCOVA) kullanıldı. Bulgular: Silikon yağı ve C3F8 grupleri arasında yaş, cinsiyet, preoperatif görme keskinliği ve lens durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Postoperatif 6. ayda yapılan değerlendirmede; C3F8 gazı grubunun düzeltilmiş ortalama total retinal duyarlılığı (26,0 dB) ve foveal duyarlılığı (26,36 dB), silikon yağı grubuna (sırasıyla 24,2 dB ve 24,15 dB) göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p<0,05). Fiksasyon stabilitesi açısından incelendiğinde; C3F8 grubunda postoperatif dönemde anlamlı bir değişim izlenmezken, silikon yağı grubunda tüm fiksasyon parametrelerinde (P1, P2 ve BCEA) istatistiksel olarak anlamlı bir kötüleşme saptandı. Sonuç: Makulası yatışık RRD cerrahisinde C3F8 gazı kullanımı, silikon yağına kıyasla hem duyusal (retinal duyarlılık) hem de motor (fiksasyon stabilitesi) makula fonksiyonlarının korunmasında daha üstün sonuçlar sağlamaktadır. Silikon yağı kullanımı, başarılı anatomik sonuçlara rağmen fiksasyon stabilitesinde bozulma ve daha düşük retinal duyarlılık ile ilişkilidir. Fonksiyonel beklentinin yüksek olduğu makulası yatışık olgularda, klinik bir kontrendikasyon bulunmadığı sürece gaz tamponadların tercih edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to prospectively compare the effects of C3F8 gas and silicone oil tamponades on postoperative retinal sensitivity and fixation stability using microperimetry in patients who underwent pars plana vitrectomy (PPV) for macula-on rhegmatogenous retinal detachment (RRD). Materials and Methods: This prospective, controlled, and comparative study was conducted at Ankara Etlik City Hospital Ophthalmology Clinic between January 2024 and July 2025. A total of 25 patients who underwent 25-gauge PPV for macula-on RRD and received either C3F8 gas (n=15) or silicone oil (n=10) tamponade were included. Central retinal functions were evaluated using the Nidek MP-3 microperimeter preoperatively and at the postoperative 6th month. Total (10°) and foveal (2°) retinal sensitivity values and fixation stability parameters (P1, P2, and BCEA) were analyzed. Analysis of Covariance (ANCOVA) was used to compare postoperative results, controlling for the potential effect of baseline values. Results: No statistically significant difference was found between the silicone oil and C3F8 groups in terms of age, gender, preoperative visual acuity, and lens status. In the evaluation at the postoperative 6th month, the adjusted mean total retinal sensitivity (26.0 dB) and foveal sensitivity (26.36 dB) of the C3F8 gas group were found to be statistically significantly higher than those of the silicone oil group (24.2 dB and 24.15 dB, respectively) (p<0.05). Regarding fixation stability, while no significant change was observed in the C3F8 group postoperatively, a statistically significant deterioration was detected in all fixation parameters (P1, P2, and BCEA) in the silicone oil group. Conclusion: The use of C3F8 gas in macula-on RRD surgery provides superior results in preserving both sensory (retinal sensitivity) and motor (fixation stability) macular functions compared to silicone oil. Silicone oil use is associated with deterioration in fixation stability and lower retinal sensitivity despite successful anatomical outcomes. It is recommended to prefer gas tamponades in macula-on cases with high functional expectations, unless there is a clinical contraindication.