Synthesis of metal-ascorbate complexes in organic phase and structure investigation by experimental and theoretical methods
Metal-askorbat komplekslerinin organik fazda sentezi ve deneysel ve teorik yöntemlerle yapılarının araştırılması
  1. Tez No: 97828
  2. Yazar: YÜKSEL MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ÜNALEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: C Vitamini, Askorbik Asit, Metal-Askorbat, Bakır-Askorbat, Çinko- Askorbat, Arabino-hexos-2-ulose, Vitamin C, Ascorbic Acid, Metal-Ascorbate, Copper-Ascorbate, Zinc- Ascorbate, Arabino-hexos-2-ulose
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde anaerobik koşullarda ve çeşitli organik çözücüler içinde bakır-askorbat kompleksinin sentezlenmesi çalışmaları yapılmıştır. Diklormetan çözücüsü içerisinde kararlı bakır-askorbat kompleksi sentezlenerek yapısı aydınlatılmıştır. Bakır-askorbat bileşiğinin; dianyon yapısındaki askorbat moleküllerinden birinin 0(3) ve 0(2) atomlarından; diğer askorbatm ise yan zincirdeki 0(5) ve 0(6) atomları üzerinden bakıra bidentat koordine olduğu, [Cu(HAsc)2]n formülüne sahip polimerik bir yapıda olduğu bulunmuştur. Anaerobik koşullarda, metanol ve etanolun çözücü olarak kullanıldığında askorbik asidin Cu(II) ile redoks tepkimesi verdiği ve bunun sonucunda askorbik asidin bozunma ürünlerinin oluştuğu gözlenmiştir. Askorbik asidin Cu(II) ile kompleksleşme tepkimesine oksijenin etkisini incelemek amacıyla metanol, etanol ve diklormetan içerisindeki aerobik koşullarda deneyler tekrar edilmiştir. Tüm çözücülerde; aerobik koşullarda, askorbik asit Cu(II) ile redoks tepkimesine girerek parçalanmaktadır. Ancak kullanılan çözücüye bağlı olarak parçalanma ürünleri değişmektedir. Diklormetan içindeki bozunma ürünlerinden“arabino-hexos-2-ulose”bilinen bozunma ürünlerinin dışında yeni bir ürün olarak tanımlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde çinko-askorbatın [Zn(HAsc)2.2H20] yapısı yan- deneysel ve ab initio hesaplama yöntemleriyle kuramsal olarak incelenmiştir. Sonuçlar; askorbat anyonlarının 0(3) ve 0(2) atomları üzerinden Zn(II) ye bidentat koordine olduğu ve iki tane su molekülünün de koordinasyonu tamamladığı altıh- koordine çinko-askorbat yapısının enerji açısından en kararlı yapı olduğunu göstermiştir. Yan zincir hidroksi grupları kompleksleşmeye katılmamaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This work constitutes mainly of two parts. In the first part; the synthesis of copper- ascorbate complex in various organic solvents and under anaerobic conditions was studied. A stable copper-ascorbate was prepared and structurally defined in dichloromethane. Copper-ascorbate has been found to have a polymeric structure, [Cu(HAsc)2]n, where one ascorbate dianion binds through its 0(3) and 0(2) atoms and the other coordinates through side chain 0(5) and 0(6) atoms, in a bidentate manner. Under anaerobic conditions, when methanol and ethanol were applied as solvents, ascorbic acid gave a redox reaction with Cu(II) and decomposition products were formed. To investigate the effect of oxygen on the complexation reaction of ascorbic acid with Cu(II), experiments were repeated in methanol, ethanol and dichloromethane under aerobic conditions. It was observed that ascorbic acid undergoes a redox reaction with Cu(II) and degrades under aerobic conditions. However the degradation products vary depending on the type of solvent used. Among the decomposition products in dichloromethane,“arabino-hexos-2-ulose”was defined as a new product besides the known degradation products. In the second part, the structure of the zinc-ascorbate [Zn(HAsc)2-2H20] was studied by semi-empirical and ab initio calculation methods. The results indicated the energetically most stable structure as the hexa-coordinated complex where both ascorbate anions bind bidentate through 0(3) and 0(2) and the two water molecules complete the coordination. Side chain hydroxy groups do not participate in complexation.