Sabit ortodontik lingual retainer'ların mikrobiyal korozyon dirençlerinin karşılaştırılması: İn-vitro çalışma
Comparison of the microbial corrosion resistance of fixed orthodontic lingual retainers: In-vitro study
  1. Tez No: 978311
  2. Yazar: TURHAN GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyolojik korozyon, Ortodonti, Ortodontik aygıtlar, Streptococcus mutans, Microbiological corrosion, Orthodontics, Orthodontic appliances, Streptococcus mutans
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yapılan çalışmada, 6 farklı ortodontik lingual retainer telinin mikrobiyal korozyon dirençlerinin in-vitro olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, lingual retainer tellerini içeren çalışma ve kontrol grubu olmak üzere iki farklı grup oluşturuldu. Gruplar altı alt gruba ayrıldı ve her alt grupta 5'er adet olmak üzere toplam 60 adet retainer teli kullanıldı. Çalışmada; 3 sarımlı Paslanmaz çelik, 6 sarımlı Paslanmaz çelik, Titanyum Grade 1, Titanyum Grade 5, Bond a Braid ve Altın retainer tellleri kullanıldı. Çalışma grubu 28 gün boyunca karyojenik ortamda bekletilerek mikrobiyal korozyona maruz bırakıldı. Daha sonrasında korozyon dirençlerinin ölçülmesi amacıyla çalışma ve kontrol gruplarına elektrokimyasal korozyon testleri uygulandı. İstatistiksel analizler grup içi ve gruplar arası olarak p < 0,05 düzeyinde yapıldı. Bulgular: Mikrobiyal korozyon sonrası çalışma grubundaki 6 sarımlı paslanmaz çelik, Titanyum Grade 5 ve Bond a Braid tellerinin kontrol grubuna kıyasla korozyon hızı artmış ve korozyon direnci azalmıştır (p < 0,05). Buna karşılık, Altın tellerde mikrobiyal korozyon, korozyon hızını düşürmüş ve korozyon direncini artırmıştır. 3 sarımlı Paslanmaz çelik ve Titanyum Grade 1 tellerde ise gruplar arası karşılaştırmalarda anlamlı farklılık saptanmamıştır (p > 0,05). Ayrıca, çalışma grubundaki titanyum teller, grup içi karşılaştırmalarda paslanmaz çelik tellere göre daha yüksek korozyon direnci göstermiştir. Sonuç: Mikrobiyal korozyonun altın teller hariç diğer gruplarda korozyon direncini düşürdüğü görülmüştür. Titanyum Grade 1 tellerin mikrobiyal korozyondan görece daha az etkilenmesi, diğer gruplara kıyasla daha düşük korozyon hızı ve yüksek korozyon direnci göstermesine bağlı olarak ortodonti pratiğinde güvenle kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Bu sonuç, klinik uygulamalarda malzeme seçiminin mikrobiyal korozyon açısından da değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the microbial corrosion resistance of six different orthodontic lingual wires in vitro. Materials and Methods: In the study, experimental and control groups were formed, each containing lingual retainer wires. Both groups were divided into six subgroups, with a total of 60 wires, five in each subgroup. The study used 3-braided Stainless steel, 6-braided Stainless steel, Titanium Grade 1, Titanium Grade 5, Bond a Braid, and Gold retainer wires. The experimental group was exposed to a cryogenic environment for 28 days. Subsequently, electrochemical corrosion tests were applied to the experimental and control groups to measure their corrosion resistance. Statistical analyses were performed at the p < 0,05 level within groups and between groups. Results: Microbial corrosion increased the corrosion rate and reduced resistance in 6-braided stainless steel, Titanium Grade 5, and Bond a Braid wires, while it decreased the rate and enhanced resistance in Gold wires (p < 0,05). No significant differences were observed in 3 braided stainless steel and Titanium Grade 1 wires (p > 0,05). In the experimental group, titanium wires showed higher corrosion resistance than stainless steel wires in intra-group comparisons. Consclusion: It has been observed that exposure to microbial corrosion reduces corrosion resistance in all groups except for Gold wires. Titanium Grade 1 wires are considered safe for orthodontic use due to their low microbial corrosion susceptibility, lower corrosion rate, and high resistance. This result indicates that material selection in clinical applications should also be evaluated in terms of microbial corrosion.