Farklı tip ortodontik braketlerin çevresinde gelişen demineralizasyonların kesme kopma dayanımına etkisinin değerlendirilmesi: İn-vitro çalışma
Evaluation of the effect of demineralizations developed around different types of orthodontic brackets on shear bond strength: In-vitro study
  1. Tez No: 978310
  2. Yazar: TAYLAN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental bonding, Dental stres analizi, Ortodonti, Ortodontik braketler, Dental bonding, Dental stress analysis, Orthodontics, Orthodontic brackets
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı tipteki ortodontik braketlerin çevresinde gelişen demineralizasyonların, braketlerin kesme kopma dayanımına olan etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada, 75 adet demineralizasyona uğramış çekilmiş üst premolar diş, her grupta 15 örnek olacak şekilde beş gruba ayrılmıştır. Victory metal (Grup 1), APC Clarity Advanced seramik (Grup 2), Clarity Self-ligating seramik (Grup 3), Gemini metal (Grup 4) ve Clarity Advanced seramik (Grup 5) braketler, Transbond XT (3M Unitek, ABD) kullanılarak diş yüzeyine uygulanmıştır. Örneklerin başlangıçtaki (T0) ve 28 gün yapay karyojenik süspansiyonda bekletildikten sonraki (T1) demineralizasyon değerlerinin ortalamaları alınıp veriler kaydedildi. Ardından, örneklere kapalı çevrim kontrollü, düşük çevrimli, 10 N kapasiteli ve 300 mm/dk uç hızına sahip yorulma makinesinde döngüsel yükleme testine tabi tutularak kopma vuruş sayılarına göre kesme kopma dayanımları karşılaştırıldı. Bulgular: Başlangıçta (T0) gruplar arasında demineralizasyon açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Ancak, 28 gün sonunda (T1) Grup 1'de diğer gruplara kıyasla daha düşük demineralizasyon gözlenmiştir (p<0,05). Tüm gruplarda, T1 döneminde T0'a kıyasla demineralizasyon değerlerinde anlamlı artışlar saptanmıştır (p<0,05). Kopma testlerinde yalnızca Grup 5'te sert doku hasarı gözlenmemiştir. Ayrıca, Grup 1, Grup 3 ve Grup 5 braketlerinin vuruş sayıları, Grup 2 ve Grup 4'e kıyasla yüksek bulunmuştur (p<0,05). Grup 2 ve Grup 4'te, demineralizasyon arttıkça kopma vuruş sayılarının anlamlı şekilde azaldığı bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Demineralizasyon artışının braket başarısızlığını arttıracak azalmış kopma dayanımına ve sert doku hasarlarına neden olduğu görüldü. Sabit ortodontik tedavilerde plak birikimine bağlı demineralizasyon ve sert doku kaybı dikkate alındığında, kötü ağız hijyenine sahip bireylerde Victory metal veya Clarity Advanced seramik braketlerin tercih edilmesi daha uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effect of demineralization around different orthodontic brackets on their shear bond strength. Methods: Seventy-five extracted maxillary premolars were divided into five groups (n = 15) after demineralization. Victory metal (Group 1), APC Clarity Advanced ceramic (Group 2), Clarity Self-ligating ceramic (Group 3), Gemini metal (Group 4), and Clarity Advanced ceramic (Group 5) brackets were bonded using Transbond XT (3M Unitek, USA). Demineralization was measured at baseline (T0) and after 28 days in an artificial cariogenic suspension (T1). Samples were tested under cyclic loading with a closed-loop-controlled shear-stroke machine (10 N, 300 mm/min), and resistance was determined by recording the number of strokes to failure. Results: At T0, no significant differences in demineralization were observed among groups (p>0,05). After 28 days, Group 1 exhibited significantly lower demineralization than the others (p<0,05). All groups showed significant increases from T0 to T1 (p<0,05). Hard-tissue damage was not observed in Group 5. The mean number of strokes in Groups 1, 3, and 5 was significantly higher than in Groups 2 and 4 (p<0,05). In Groups 2 and 4, increasing demineralization corresponded to a significant decrease in shear-stroke count (p<0,05). Conclusion: Increased demineralization reduced bond strength, leading to bracket failure and hard-tissue damage. Considering these effects, Victory metal and Clarity Advanced ceramic brackets may be more suitable for patients with poor oral hygiene.