Tekrarlı ölçümlü varyans analizinde örneklem büyüklüğünün etkisinin incelenmesi: Malpraktis sigortası örneği
Examining the effect of sample size in repeated measures analysis of variance: Malpractice insurance example
- Tez No: 978335
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN KARAİBRAHİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Biyoistatistik, Mesuliyet sigortası, Sağlık hukuku, Sorumluluk sigortası, Tıbbi bilişim, Tıp eğitimi, Zorunlu mali sorumluluk sigortası, İstatistiksel varyans prosedürü, Bioistatistics, Health law, Liability insurance, Medical informatics, Education-medical, Compulsory liability insurance, Statistical variance procedure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmanın amacı farklı örneklem büyüklüklerinin tekrarlı ölçümlü varyans analizi sonuçları üzerindeki etkisini incelemektir. Veri toplamak için sosyodemografik verilere ve malpraktis sigortasına ilişkin 33 adet bilgi sorusunun yanı sıra tutum soruları da içeren bir anket kullanıldı. Dört farklı örneklem büyüklüğü (n=20,40,60,80) üzerinde üç tekrarlı ölçüm yapıldı. Ön test hekim malpraktis sigortasına ilişkin eğitim verilmeden uygulandı. Son test eğitim verildikten sonra uygulandı. Kalıcılık testi son testten üç hafta sonra gerçekleştirildi. Küresellik varsayımı Mauchly'nin küresellik testi ile test edildi. Küresellik varsayımı ihlal edildiği için Greenhouse-Geisser düzeltmesi kullanıldı. Öğrencilerin ön test, son test ve kalıcılık testi sonuçları arasındaki ilişkinin incelenmesinde tek yönlü tekrarlı ölçümlü ANOVA kullanıldı. Post-hoc analizlerde Bonferroni yöntemi kullanıldı. Post-hoc güç analizinde 0,90 değerine ulaşılması hedeflendi. Tüm örneklem büyüklüğü gruplarında, tekrarlı ölçümlü varyans analizi ile anket puanları arasında istatistiksel anlamlı farklılıklar bulundu ve Post-hoc karşılaştırmalar ile ön test, son test ve kalıcılık testi puanları arasında istatistiksel anlamlı farklılıklar saptandı (p<0,001). Tüm örneklem büyüklüğü gruplarında hedeflenen güce erişildi. Tüm gruplarda gözlenen yüksek etki büyüklüğünün ve kısmi eta kare değerlerinin farklı örneklem büyüklüklerinde gücün yüksek kalmasına katkı sağladığı değerlendirildi. Tüm örneklem gruplarında verilen eğitim ile son testte öğrencilerin bilgi seviyelerinin arttığı ve kalıcılık testinde ise edinilen bilginin büyük ölçüde korunduğunu belirlendi. Ankette öğrenciler malpraktis sigortası konusunda bilgi eksikliklerinin olduğunu (%97,5) ve eğitim almak istediklerini (%91,25) ve konunun zorunlu müfredata dahil edilmesini istediklerini (%93,75) ifade ettiler. Müfredattaki tıp hukuku derslerinin sayısının artırılmasını (%90) önerdiler. Malpraktis sigortasının tıp eğitimi müfredatında ayrı bir konu olarak yer almasının ve tıp eğitimi müfredatındaki tıp hukuku konularının sayısının artırılmasının UÇEP geliştirilmesi çalışmaları kapsamında önerilmesi planlandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of different sample sizes on the results of repeated measures ANOVA (rANOVA). A questionnaire including questions related to sociodemographic characteristics, 33 knowledge questions regarding malpractice insurance, and attitude questions was used to collect data. Three repeated measurements were conducted on four different sample sizes (n=20,40,60,80). The pre-test was administered without any training on malpractice insurance. Post-test was administered after training. Retention-test was conducted three weeks after post-test. Sphericity assumption was tested using Mauchly's test of sphericity. Due to violation, Greenhouse-Geisser correction was conducted. One-way rANOVA was used to examine the relationship between students' pre-test, post-test, and retention-test results. Bonferroni method was conducted for post-hoc analysis. A target value of 0.90 was aimed in post-hoc power analysis. rANOVA revealed significant differences regarding questionnaire scores and post-hoc comparisons found significant differences between the pre-test, post-test, and retention-test scores in all sample size groups (p<0.001). The targeted power was achieved in all sample size groups. Consistently high effect sizes and partial eta squared values observed across all groups are considered to contribute to maintaining high statistical power across different sample sizes. In all sample size groups, it was determined that with the training given, the knowledge levels of students increased in the post-test, and that the acquired knowledge was largely retained in the retention-test. Students stated that they had knowledge gaps (97.5%) and expressed a desire to receive training (91.25%) and wished malpractice insurance to be included in the mandatory curriculum (93.75%). They suggested increasing number of medical law courses in the curriculum (90%). It is planned to recommend the inclusion of malpractice insurance as a separate topic in the medical education curriculum and to increase the number of medical law topics in curriculum as a part of efforts to improve the NCEP.